URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2010, 12:00

Cancerul colorectal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane.

Studiile epidemiologice efectuate în mai multe ţări arată că există o legătură directă între mortalitatea prin cancer colorectal şi consumul de calorii, proteine animale şi grăsimi, la fel ca şi creşterea nivelului colesterolului seric în mortalitatea prin afecţiuni cardiace.

S-a constatat că în regiunile în care consumul de carne şi grăsimi animale este mare şi numărul cazurilor de boală este crescut, spre deosebire de regiunile în care consumul de legume şi fructe este preponderent şi unde incidenţa bolii este scăzută. Administrarea de calciu şi de aspirină ar putea diminua riscul de boală, dar sunt încă necesare studii pentru confirmare.

Deşi majoritatea studiilor epidemiologice implică alimentaţia ca un factor major de risc în cancerul colorectal, niciun aliment, singur, nu a putut fi identificat ca fiind cauzator sau protector, pentru a justifica recomandarea unei anumite diete. La 25% din bolnavi s-au găsit cazuri de boală în familie.

Bolile intestinale inflamatorii prezintă uneori ca şi complicaţie cancerul colorectal după o perioadă de 25 de ani de evoluţie, iar polipii de la nivelul colonului se pot maligniza (după unele studii în sub 1% din cazuri).

Semnele clinice ale bolii variază în funcţie de localizarea tumorii: în general tumorile colonului ascendent (pe partea dreaptă) determină mai fecvent anemie, scădere ponderală, durere abdominală, cele ale colonului descendent (pe partea stângă) sângerări şi modificări ale tranzitului intestinal şi în ambele cazuri pot apărea obstrucţii, perforaţii, sau hemoragie.

Atenţie!

Cancerul colorectal este o boală gravă, cu mortalitate mare. Localizarea anatomică este cel mai frecvent la nivelul rectului (45% din cazuri), apoi colonul sigmoid (porţiunea de deasupra rectului - 25% din cazuri), colonul ascendent (15%), transvers (10%) şi cel mai puţin frecvent la nivelul colonului descendent (5%). În cazul tumorii care este limitată doar la peretele intestinal, supravieţuirea la 5 ani după tratament este de 90% din cazuri, scăzând la 65% în tumorile care sunt extinse în profunzimea peretelui intestinal, la 30% în cele care invadează ganglionii regionali şi la 5% în cazul metastazelor (de obicei la nivelul ficatului, în 75% din cazuri, dar şi la nivelul plămânului sau oaselor).

Reţineţi!

Tratamentul bolii este rezecţia chirurgicală totală a tumorii, radioterapia având un rol limitat. Cel mai important lucru este depistarea tumorii în stadiul incipient, de aceea sunt necesare metode de detectare simple, aplicabile subiecţilor cu risc crescut, care se bazează pe examinarea prin tuşeu rectal şi pe detectarea microscopică a prezenţei sângelui în scaun. Persoanele cu risc sunt cele trecute de 40 de ani, la care ar fi indicat un tuşeu rectal anual şi persoanele trecute de 50 de ani, la care ar fi util un test microscopic din scaun anual şi o examinare radiologică (sigmoidoscopie) la fiecare 3-5 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON