Aşa cum arătam săptămâna trecută, Noul cod de procedură penală prevede, cu titlu de noutate, o procedură deja foarte criticată, ce urmează să fie parcursă în toate procesele penale, respectiv procedura de cameră preliminară.
În cazul în care inculpatul, în termen de 20 de zile de la primirea rechizitoriului, formulează excepţii faţă de modul în care s-a instrumentat urmărirea penală şi/sau solicită înlăturarea unor probe ce ar fi fost administrate nelegal, judecătorul de cameră preliminară va comunica aceste cereri şi excepţii parchetului, care poate răspunde în scris în termen de 10 zile.
Mai mult, anumite vicii ale urmăririi penale pot fi invocate chiar şi de judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, acesta având însă obligaţia de a le comunica parchetului şi de a aştepta răspunsul acestuia în termen de 10 zile.
Judecarea cererilor şi excepţiilor invocate de inculpat sau ridicate, din oficiu, de judecătorul de cameră preliminară are loc fără participarea procurorului şi a inculpatului, în cameră de consiliu.
În cazul în care judecătorul de cameră preliminară constată neregularităţi ale actului de sesizare, în cazul în care sancţionează actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii ori dacă exclude una sau mai multe probe administrate, încheierea se comunică de îndată parchetului care a emis rechizitoriul.
În termen de 5 zile de la comunicare, procurorul poate remedia neregularităţile actului de sesizare şi trebuie să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet în cazul în care: a) rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut de lege şi dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii; b) a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale; c) procurorul solicită restituirea cauzei ori nu răspunde în termenul prevăzut de lege.
În toate celelalte cazuri în care a exclus una sau mai multe probe administrate ori a sancţionat actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii, judecătorul de cameră preliminară dispune începerea judecăţii. Probele excluse nu pot fi avute în vedere la judecata în fond a cauzei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.