URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2023, 18:31

Bugetare fără căutare. Orădenii, cârcotași, dar dezinteresați: bugetarea participativă a fost decisă de o mână de oameni

Bugetare fără căutare. Orădenii, cârcotași, dar dezinteresați: bugetarea participativă a fost decisă de o mână de oameni POD CU CASCADĂ. Unul dintre proiectele câștigătoare prevede amenajarea unei căderi de apă de pe Podul Sf. Ladislau, inițiativă susținută de doar 156 de oameni. Suficient ca să fie pe locul 3!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediția din 2023 a bugetării participative, programul prin care Primăria le dă orădenilor puterea să decidă investiții din oraș, s-a încheiat așa cum s-a desfășurat: aproape fără să fie sesizată de locuitorii urbei.

Prin vot, orădenii au decis ideile câștigătoare, dar numărul electorilor a fost atât de mic, încât un proiect a prins lozul câștigător susținut de doar 15 oameni! „Pentru ediția de anul viitor, trebuie să facem mai multă publicitate”, recunoaște viceprimarul Marcel Dragoș.

Idei sunt, voturi nu prea

Pe 20 decembrie, Primăria a anunțat încheierea votului pentru proiectele din bugetarea participativă și a concluzionat că bugetul de 1,4 milioane lei ajunge pentru finanțarea primelor 17 proiecte, în ordinea susținerii primite.

Orădenii au fost însă clar dezinteresați de campania care a început în iulie, cu propunerea investițiilor, dintre care 41 au fost declarate eligibile, și a continuat, între 18 septembrie și 27 noiembrie, cu derularea votului online, respectiv între 28 noiembrie și 10 decembrie cu desfășurarea dezbaterilor fizice, simultan cu votarea lor în urnă. 

În cele 11 săptămâni în care a fost deschis votul online, doar 1.595 de orădeni și-au exprimat opțiunile. Oricum, mult mai mulți decât cei care au votat fizic: doar 107!

Dezbatere în van

Indiferența s-a simțit la fiecare dintre cele zece întâlniri organizate de Primărie, de la prima, la care s-a dus un singur cetățean, până la dezbaterile în care cel mult au fost 20 de oameni prezenți. 

„Am participat la o întâlnire la care nu a fost niciun cetățean prezent, cea ținută la Liceul Teoretic Lucian Blaga. Culmea, după o ediție trecută, la această școală s-a construit o sală de sport multifuncțională, cerută și votată de orădeni. Oamenii știu că proiectele se implementează, dar tot nu au fost interesați”, spune viceprimarul Oradiei, Marcel Dragoș (foto)

După ce a contabilizat voturile atrase de fiecare inițiativă, Primăria a constatat că cel mai popular proiect a strâns doar 354 de susținători, în timp ce ideea care închide lista câștigătorilor are mai puține voturi decât elevi dintr-o clasă: 15.

Semafor pentru Horia 

La cererea orădenilor, Primăria va trebui să înlocuiască bustul din beton al poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz și un soclu nou - inițiativa aflată pe primul loc în lista proiectelor câștigătoare, să monteze un semafor cu temporizare pe Calea Aradului, la trecerea de pietoni unde, în luna iunie, Horia Chiva, un băiețel de 12 ani din Oradea, a fost lovit mortal de o mașină (223 de voturi) și să amenajeze o cădere de apă, cu rol decorativ, pe podul Sfântul Ladislau (157).

Lista continuă cu proiectul care vizează marcarea colorată a intersecțiilor pistelor pentru bicicliști cu străzi și trotuare (154 de voturi), montarea de cișmele cu apă potabilă în parcuri și spații pietonale (82 de voturi), amenajarea unei treceri de pietoni la Liceul Lorantffy Zsuzsanna (82 de voturi) și realizarea de picturi murale pe picioarele podului rutier de la intrarea dinspre Sânmartin (80 de voturi).

Primăria va mai finanța și amenajarea unor instalații de tip „păianjen” pentru cățărare în parcuri (75 de voturi), crearea unui spațiu muzical în Parcul Libertății, unde copiii să poată cânta la diferite instrumente (68), amenajarea unui sens unic pe un tronson al Căii Adevărului (67), achiziția a două aparate care să furnizeze informații despre evenimentele din Oradea (57), amenajarea unui loc de joacă cu echipamente care să suscite interesul copiilor pentru știință (40) și plantarea de păduri urbane (32).

Primăria, corigentă la promovare

Cu și mai puține voturi, au câștigat finanțare inițiativele care prevăd amenajarea de treceri de pietoni denivelate și iluminate în Oradea (30), plantarea de coridoare umbrite pentru pietoni prin oraș (22), crearea unei piste de tip „pump track” în parcul Ghioceilor (22) și extinderea echipamentelor de fitness în parcuri (15 voturi).

Edilii încă nu au tras concluzii după această ediție a bugetării participative, dar spun că ceva trebuie făcut. „Probabil că ar trebui să facem publicitate din timp acestei campanii. Inițiativele sunt interesante, merită promovate”, zice Dragoș, recunoscând, indirect, că Primăria nu s-a sinchisit prea tare să promoveze campania.

Municipalitatea ar putea și să devanseze calendarul programului, astfel încât să nu-i mai cheme la vot pe orădeni în decembrie, când majoritatea sunt cu mintea la sărbători și la cadouri. După cum se vede, nu la „darurile” pentru orașul lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pentru ediția de anul viitor ... bla-bla-bla, de Marcel Dragoș.
Pentru anul viitor, viceprimare, pregătește-te să aduci bani de acasă.
Postat 30 Decembrie 2023, 21:53 de KP
Orădenii sunt cârcotași zice Bihoreanul.
Pe banii lor au tot dreptul. Orădenii au dreptul chiar și să-i arunce din primărie pe edilii care își bat joc de banii contribuabililor, sume imense pe care le-au risipit și prăduit doar pentru imagine.
Postat 30 Decembrie 2023, 21:50 de KP
@1
Atat puteti, atat faceti. Vai de capul vostru de irredentisti fascisti.
Postat 30 Decembrie 2023, 21:36 de Riviera
Nu orădenii, toți romanii
O națiune de specialiști la stat cu mâna-n cwr, plini de critici și idei pe orice lucru făcut de altu'. Cei mai ocosi din galaxie vai mama lor!
Postat 30 Decembrie 2023, 19:29 de 1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON