URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Decembrie 2009, 14:09

Sărbători pe pârtie

Sărbători pe pârtie CEA MAI TARE. Pârtia de la Vârtop-Arieşeni este cea mai renumită din Apuseni. Pe cei 1.000 de metri, fanii sporturilor de iarnă pot schia zi şi noapte, fiindcă pârtia are şi instalaţie de nocturnă. În lupta cu temperaturile foarte scăzute, orădenii se pot încălzi cu un vin fiert la baza pârtiei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A venit iarna! Friguroşii stau în casă, dar cei care iubesc zăpada abia aşteaptă să ajungă la schi, patinaj ori săniuş.

Temperaturile scăzute şi ninsoarea abundentă din ultima vreme sunt cele mai bune veşti pe care iubitorii muntelui le puteau primi. Pârtiile îşi aşteaptă vizitatorii, cu zăpadă bună, vin fiert şi adrenalină din plin. Ingredientele unor sărbători reuşite!

Pregătiţi de coborâre

La prima zăpadă, orădenii dau năvală pe pârtii cu schiurile în picioare. Majoritatea preferă Munţii Apuseni, perfecţi atât pentru amatori, cât şi pentru profesionişti, dar sunt şi alte locuri interesante în împrejurimi...

La o aruncătură de băţ de Oradea e pârtia de la Hidişel, unde cei care nu îşi permit un sejur la munte pot să guste din distracţia în omăt pe cei 500 de metri de pantă amenajaţi. Schiorii plătesc 3 lei pentru o urcare cu teleschiul, dar cei mai mulţi aleg săniuşul. Această pârtie, dar şi cea din Stâna de Vale, sunt ideale pentru schiorii fără prea mari pretenţii, după cum spune Gheorghe Bogdan, administratorul lor. Deşi nu sunt amenajate la cele mai înalte standarde, orădenii merg acolo pentru o coborâre şi o cană de vin fiert sau, pur şi simplu, doar pentru o bătaie zdravănă cu zăpadă.

Pentru profesionişti există pârtia Vârtop-Arieşeni. Aflată la graniţa dintre Bihor şi Alba şi având o lungime de 1.000 de metri, pârtia este cea mai dotată din vestul ţării. Cu nocturnă şi teleschi de mare capacitate, locul este amenajat pentru gusturile schiorilor cu experienţă şi mii de bihoreni, dar nu numai, care vin aici în fiecare an.

Figuri pe gheaţă

Şi pasionaţii de gheţuş îşi pot lua patinele în picioare pentru o distracţie pe cinste. Patinoarele din Orăşelul Copiilor şi stadionul Voinţa au fost deschise sâmbăta trecută. Cu ceaiuri, muzică şi gustări, doritorii pot patina de dimineaţa până seara.

Dacă în Orăşelul Copiilor luciul de gheaţă este destinat exclusiv pentru cei mici, iar intrarea e gratuită, la baza sportivă Voinţa există un patinoar mic pentru începători, plus unul mare pentru iniţiaţi. Orădenii au de plătit 5 lei pentru o zi la patinoar şi tot atât pentru o pereche de patine, închiriate însă cu ora.

În parcarea Lotus Center a fost amenajat încă de la începutul lunii decembrie şi un patinoar încălzit. Aici, însă preţurile sunt ceva mai mari, 10 lei pentru o oră şi jumătate de dans pe gheaţă. Tot aici, în week-end, sunt organizate şi spectacole pentru cei mici.

Până se vor aşeza la căldură lângă brad, orădenii pot, aşadar, să guste din plin din atracţiile iernii. Numai să-şi ia şi fularul, căciula, mănuşile şi restul echipamentelor, iar apoi să dea fuga. Pârtie...!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON