URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2010, 16:22

Grădiniţa libertăţii

Grădiniţa libertăţii GRĂDINIŢA IDEALĂ. Spre deosebire de cele obişnuite, în grădiniţa de tip Waldorf nu vor exista jucării din plastic, ci doar din materiale naturale. Educatorii vor cânta cu copii, la chitară sau la orice alt instrument, vor picta, ba chiar vor şi găti. Totul cu un singur scop: să descopere şi să dezvolte abilităţile înnăscute ale copiilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce pot face împreună o asistentă medicală, un pilot de curse şi un astrolog? O grădiniţă! Dar nu de oricare...

Trei orădeni cu aceste ocupaţii au lansat un proiect inedit pentru oraş: înfiinţarea primei grădiniţe Waldorf, unde copiii vor fi educaţi prin metode ingenioase ce pun preţ pe dezvoltarea lor spirituală şi pe abilităţile practice, cu ajutorul unor mijloace pedagogice nonconformiste. Aici, preşcolarii vor învăţa că, decât să copieze sau să memoreze papagaliceşte, e mai important să creeze şi să-şi formeze propriile valori. Aşa, vor deveni liberi şi capabili de iniţiative şi idei originale...

Educaţie pentru libertate

11 Opris.jpgSistemul grădiniţelor Waldorf este de origine nemţească, prima şcoală de acest gen fiind întemeiată în 1919 la Stuttgart, din iniţiativa lui Rudolf Steiner, filosof, artist şi pedagog. Metodica propusă de Steiner este bazată pe o serie de noţiuni legate de dezvoltarea spiritului uman. În această concepţie, dascălul de tip Waldorf trebuie să înţeleagă fiinţa "lăuntrică" a copilului şi să-l ajute să şi-o exteriorizeze şi să şi-o dezvolte. Numită şi "educaţie pentru libertate", pedagogia Waldorf face copilul să vadă dincolo de barierele palpabile ale vieţii reale şi să se îngrijească şi de spiritul său.

"Calitatea sufletelor copiilor educaţi în sistemul Waldorf e indiscutabil alta", rezumă avantajele acestei folozofii Florica Opriş (foto), una din iniţiatoarele primei grădiniţe Waldorf din Oradea.

Dezvoltare pe toate nivelurile

De profesie asistent medical, femeia admiră de ani buni sistemul educaţional de origine nemţească. La fel ca ea sunt Alexandru Nicolici, de profesie astrolog, şi Dan Anton Luncan, pilot de curse.

11 Nicolici.jpgCei trei plănuiesc înfiinţarea noii grădiniţe încă din toamna trecută, iar anul acesta planul lor va deveni realitate. "Acest tip de învăţământ se bazează pe dezvoltarea copilul pe toate straturile lui, intelectual, fizic şi spiritual. Nu vizează doar capacitatea de a memora, ci mai ales pe cea de a crea", explică Alexandru Nicolici (foto).

Primul pas pe care l-au făcut iniţiatorii a fost să găsească educatoare absolvente ale modulelor Waldorf, deci autorizate să predea în acest sistem. "Avem două educatoare, iar până în toamnă alte două îşi vor susţine examenul", spune Nicolici. Următorul obiectiv a fost să obţină avizul Federaţiei Waldorf, fără de care o asemenea grădiniţă nu poate fi înfiinţată, şi l-au primit, de la sediul din Bucureşti al acestei fundaţii.

Exclusiv "eco"

Deşi programa şcolară în grădiniţa Waldorf e similară cu cea a grădiniţelor obişnuite, metodele de educare sunt diferite. "Disciplinele în sistemul Waldorf nu sunt un scop, ci un mijloc. De aceea metodele pedagogice sunt artistice, cu foarte multe jocuri", spune Opriş. Dar şi în ce priveşte jocuriile şi jucăriile e un "schepsis", spune femeia, precizând că în această grădiniţă nu vor exista jucării de plastic. "Se folosesc doar materiale naturale, lemn, sfoară... Nici vorbă de plastilină, pentru că are chimicale".

Săptămânal, copiii vor face activităţi cu părinţii chiar în grădiniţă, şi tot săptămânal, pentru a-şi dezvolta şi mai bine abilităţile practice, vor face şi "cursuri" de bucătărie. Învăţând, de pildă, să prepare la început o salată de fructe, iar apoi mâncăruri mai complicate.

11 Luncan.jpgPrin toate aceste activităţi, copiii ajung să descopere singuri ce abilităţi au şi ce le face plăcere să facă, iar în final, vor dezvolta ce au mai bun în ei. "Vor deveni utili prin calităţile pe care le au", cum spune Dan Luncan (foto).

Inedit e şi faptul că micuţii nu vor fi grupaţi după vârstă, ca la grădiniţele obişnuite, grupele urmând să fie mixte, cu copii de la 3 la 6 ani. "Se merge pe principiul că într-o familie sau în societate sunt totdeauna copiii de vârste diferite", explică Dan, iar această grupare va duce la "activarea" capacităţii de integrare a micuţilor.

Cu entuziasm

Grădiniţa se va deschide în toamnă, va funcţiona cu program prelungit, de la 8 la 17, şi va avea 60 de copii împărţiţi în trei grupe. "Dacă va exista cerere, am putea face una din grupe în limba maghiară, căci avem o educatoare pregătită", spune Nicolici.

De copii nimeni nu crede că vor duce lipsă. De mai multă vreme, iniţiatorii promovează grădiniţa şi au adunat deja zeci de părinţi care vor să-şi înscrie copiii aici. Au împărţit pliante, au făcut un DVD de prezentare şi au şi un blog al grădiniţei, la adresa www.waldorf-oradea.blogspot.com.

Nu doar părinţii văd cu ochi buni noua grădiniţă. Simina Hinţ, directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, instituţie responsabilă cu îmbunătăţirea activităţii didactice în învăţământul preşcolar şi preuniversitar, crede că iniţiativa celor trei este binevenită în Oradea. "E o alternativă educaţională care şi-a demonstrat utilitatea, deoarece creează avantaje în dezvoltarea fizică şi spirituală a copilului", spune Hinţ.

Singurul of al iniţiatorilor este că, deşi la toate celelalte grădiniţe de stat înscrierile deja au început, ei nu pot face deocamdată acest lucru, deoarece conducerea Inspectoratului Şcolar nu a stabilit încă locaţia unde va funcţiona noua grădiniţă.

De acord

"Inspectorul general este de acord cu această grădiniţă, a şi avut mai multe întâlniri cu cei trei iniţiatori ai proiectului. Urmează doar să stabilească locaţia exactă", spune Ramona Bacter, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului. De asemenea, inspectori din cadrul IŞJ au luat deja legătura cu omologi din alte oraşe unde sistemul Waldorf a fost deja implementat, pentru a vedea cum funcţionează acolo.

Una din variantele posibile privind locaţia grădiniţei ar fi în micro-cartierul Luceafărul, unde s-a pregătit un spaţiu pentru o grădiniţă de stat. Iniţiatorii proiectului, însă, ar prefera o zonă mai centrală. "Ca să îndeplinim misiunea grădiniţei avem nevoie de curte şi de spaţii verzi...", explică Florica Opriş.

Odată deschisă grădiniţa, "jobul" celor trei iniţiatori se va încheia. Niciunul dintre ei nu este pedagog şi nu vor mai avea nicio legătură cu grădiniţa cea nouă. "Pe noi ne-a adunat un ideal de mai bine. Dacă îl ducem la bun sfârşit, suntem mulţumiţi", zice Opriş. Iar dacă micuţii educaţi aici vor prinde gustul libertăţii în gândire, şi lumea are şanse ca, în viitor, să fie mai puţin limitată...


AVANSAŢI
17

oraşe din România au deja grădiniţe şi şcoli pe sistemul Waldorf


SE CAUTĂ CADRE
Cum ajungi educator Waldorf

Chiar dacă pentru primul an de funcţionare grădiniţa Waldorf are personalul pregătit, iniţiatorii proiectului spun că mai caută şi alţi educatori, deoarece se aşteaptă ca cererile de înscriere să fie tot mai multe în fiecare an.

Cei care vor să ajungă educatori în sistemul Waldorf trebuie să aibă diplomă de pedagogie şi să absolve şi Institutul Waldorf din Cluj. Instruirea constă în şapte module de cursuri şi workshopuri, o practică didactică, la finalul cărora cursantul trebuie să susţine o lucrare de disertaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
e o prostie waldorf !!!
fiti seriosi oameni buni, waldorf e un esec rasunator pe plan mondial, va distrugeti copiii cu cantecele si alte prostii, in locul dezvoltarii gandirii. si uitati-va la ce fel de exemplare initiaza proiectul "astrolog, asistenta si pilot de curse". jalnic, nu stiu cine-i lasa pe acesti habarnisti sa se ocupe de probleme ale educatiei
Postat 15 Februarie 2010, 08:30 de ionescu marian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON