URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2011, 14:58

Bătălia pentru moara Emilia

Bătălia pentru moara Emilia RUINĂ. Chiar dacă va deveni monument istoric, iar demolarea ei va fi interzisă, moara Emilia va înghiţi mulţi bani pentru a putea avea din nou o utilitate. Asta pentru că în parte s-a şi năruit, iar întregul ansamblu are un risc de prăbuşire ridicat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moara Emilia, bătrâna clădire în care la începutul secolului trecut se măcinau grâne pentru Imperiul Austro-Ungar, uitată zeci de ani atât de orădenii de rând, cât şi de autorităţi, a devenit brusc un subiect de actualitate. Devenită proprietate privată în 2000, pentru că nici Primăria nu o mai dorea, a trezit acum, brusc grija ONG-urilor şi a autorităţilor culturale.

Culmea, asta se întâmplă după ce proprietarul a anunţat că vrea să demoleze clădirea care nu-i foloseşte la nimic. Acum, specialiştii în cultură susţin că imobilul trebuie să devină monument istoric. De parcă până acum nimeni nu s-ar fi lovit de ruina din centrul oraşului...

Grâne pentru Imperiu

01 Csomortanyi Istvan.jpgMoara Emilia, situată pe strada Mihail Kogălniceanu, a devenit subiect de presă săptămâna trecută, când liderul Asociaţiei Tinerilor Maghiari, Csomortanyi Istvan (foto), l-a acuzat public pe proprietarul clădirii, pesedistul Ovidiu Copil, că o demolează ilegal.

"Deşi este în procedură de clasare a monumentelor, moara a început să fie demolată din primăvară. Totul se desfăşoară în centrul oraşului, sub ochii tuturor, fără autorizaţie", spune Csomortanyi, precizând că grija lui nu are alt substrat decât de cel de a proteja patrimoniul Oradiei.

Funcţională din 1884, moara Emilia i-a aparţinut lui Jakab Weinberger, un evreu maghiarizat. Potrivit volumului "Contribuţii la o istorie a industriei de fabrică la Oradea în perioada 1848-1948", scris de muzeologul Ronald Hochhauser, moara producea anual 5.000 de tone de grâne măcinate, care se vindeau în vestul Imperiului Austro-Ungar şi în Franţa.

Planuri multe, niciun rezultat

După naţionalizare, moara şi-a pierdut din importanţă, iar în final s-a închis. În anii '60 mai existau utilaje, dar au fost casate şi distruse, iar clădirea folosită doar ca depozit. În anul 2000, Primăria Oradea a scos clădirea la vânzare, ea fiind cumpărată de afaceristul Ovidiu Copil, în prezent lider al consilierilor judeţeni PSD şi director al hotelului Ceres din Băile 1 Mai.

01 Ovidiu Copil.jpg"Am cumpărat-o având o mulţime de planuri, dat fiind că e în centrul municipiului", zice Copil (foto), care n-a reuşit însă să-şi pună în aplicare niciunul din ele. Asta pentru că, spune el, n-a avut banii necesari pentru investiţii. Aşa că a decis să o demoleze. "În martie, am cerut aviz pentru demolare. Ţiganii oricum furaseră tot ce puteau din interior şi zidurile stau să cadă în capul trecătorilor".

În stand-by

Când a cerut avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Copil a avut o surpriză. "Moara Emilia nu se afla pe lista monumentelor protejate, dar e în centrul istoric. Aşa că e necesar avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de la Cluj Napoca. Comisia însă nu l-a dat, cerând demararea procedurii de clasare, adică de includere pe lista monumentelor", explică şeful Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi.

În luna mai, Direcţia a început procedura, care presupune realizarea de expertize tehnice ce trebuie prezentate Ministerului Culturii. Acesta va decide, în final, dacă imobilul trebuie sau nu protejat. Cât timp procedura e în desfăşurare, are însă statut de monument, deci nu poate fi demolat.

Proprietarul susţine că el n-a intervenit asupra clădirii. Chiar dacă în curtea ei sunt în permanenţă utilaje de construcţii, Copil zice că acestea sunt doar garate, întrucât a închiriat curtea unei firme de profil. Varianta sa e susţinută şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii. "Am făcut un control acum aproximativ trei luni şi am constatat că nu s-au făcut niciun fel de lucrări de demolare. Însă clădirea e în real pericol de prăbuşire, aşa că am atenţionat Direcţia de Cultură să urgenteze procedurile", arată inspectorul în construcţii Lucian Chindlea.

În balanţă

Procedurile n-au fost însă urgentate, ba Silaghi chiar recunoaşte că din luna mai nu s-a făcut mare lucru. Această lentoare, alături de interesul faţă de moară apărut abia când proprietarul a anunţat că vrea s-o demoleze, a născut speculaţii. Zeci de ani, niciun specialist n-a fost interesat de protejarea ei, ceea ce duce la gândul că există persoane interesate direct de clădire sau de terenul de sub ea, foarte valoros dată fiind situarea lui.

Împiedicarea proprietarului de a o demola poate fi şi o formă de a-l determina să vândă, numai să nu rămână stăpân pe un monument istoric, pe care nu şi-l doreşte. "Eu am cumpărat o clădire, nu un monument", zice Copil.

Care va fi deznodământul e greu de ghicit. Până una-alta, soarta fostei mori poate fi oricare, între a fi protejată ori a fi făcută una cu pământul. Abia apoi va fi clar cine şi de ce şi-o doreşte atât de mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
?
Oare cat o dat pe terenul ala? Primaria vinde terenuri la smecheri.
Postat 18 Aprilie 2012, 22:50 de misu
darapanatura
nu ne intereseaza monumentele austro-hungare!!!!!!! sa se darame toate pe tine, kaboou-le!
Postat 15 Octombrie 2011, 09:52 de blue
exemple de ruine nedemolate pt. cei care stau prost in domeniul culturii vizuale
--http://budapestcity.uw.hu/03-muemlekek/09/Gizella-Malom/index-hu.htm ---------- http://koos.hu/2010/11/17/tervbemutato-malom-atalakitasa-palhazan/
Postat 15 Octombrie 2011, 03:59 de sebi
Jos cu RUINA !!!
Astora care fac tam-tam, cu monumentele lor austro-unguresti sa le stea... pitpalacul !!!
Postat 15 Octombrie 2011, 00:43 de com
@kaboou gunoiul
esti un gunoi frustrat! era vorba de o geaca... stii tu care, nemernicule....
Postat 14 Octombrie 2011, 19:41 de observator
gunoi sau om ?
Latrati ca niste caini turbati rassisti numai ca un maghiar arata cu degetul spre ilegalitati. Iar faptul ca agreati ilegalitatile, hotia,spaga, minciuna si coruptia s-a nu va mirati de nivelul de trai si ca santem ultimii din UE. De Ovidiu si xyz care nu au respect fata de nimic, dar nici fata de ei in sine nici nu ma mir, oricum gandirea voastra arata care diferenta intre gunoi si om. MarE greseala si demagogie draga kirill daca crezi ce e vorba de santaj politic... legiile in domeniul constructiei si a monumentelor sant valabile pt. oricine chiar si daca e politician si chiar daca cladirea in sine e proprietate privata !
Postat 14 Octombrie 2011, 19:19 de sebi
ciomarlanu'...
unde-i geaca, ma, cretinule ?
Postat 14 Octombrie 2011, 12:23 de xyz
ciomortanu
JOS CU DARAPANATURA !!! SA AIBA SI CIOTUL ASTA, SOARTA GUNOIULUI NUMIT, 'imperiul austro-hungar'!
Postat 14 Octombrie 2011, 12:16 de zoom
ciomirtan
ciomirtan stefanel asta ar trebui deratizat de la A T M -ul ce apartine de vasile dovlecaru (laszlo tokes). daca il prinde laci bacsi ca e jumate roman nu stiu ce se va intimpla cu agitatoru' asta mic. cred ca soarta lui va fi aceiasi ca a prostovanului sacuiesc pe numele lui xibi barna. oricum asa zisele vestigii, se vor autodemola vom mai face un mall sau un bordel cu angajate exclusiv asiatice...........
Postat 14 Octombrie 2011, 09:54 de ovidiu
santaj
Toata acesta tevatura pute de la o posta a SANTAJ politic ! Atentie se apropie alegerile si se misca apele pt alianta pnl-psd-udmr . Sovinii lu tokes sint bagati la inaintare de rozsi . Da ! Politica e cu rva !
Postat 13 Octombrie 2011, 17:28 de kiril
dada
Csomortanyi Istvan,te-am crede ca nu ar fi nici un alt substrat daca am mai fi auzit ca lupti si pt. alte vestigii din patrimoniul oradiei,grija asta a liderul-ui Asociaţiei Tinerilor Maghiari pare prea batatoare la ochi si prea prea cusuta cu ata foarte alba,nu suntem noi nici chiar asa orbi sa nu vedem substraturiile pt. protejarea unui monument,cu o istorie dureroasa pt. romani.
Postat 13 Octombrie 2011, 15:26 de igen
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON