URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2023, 13:15

Balsam pentru spirit: Orădenii au la dispoziție o serie de tehnici și terapii de relaxare neconvenționale (FOTO)

Balsam pentru spirit: Orădenii au la dispoziție o serie de tehnici și terapii de relaxare neconvenționale (FOTO) LOVE AT FIRST SOUND. Adică „dragoste de la primul sunet”, așa descrie orădeanul Cosmin Davidoaia (foto) prima sa experiență cu sunetele bolurilor tibetane. A fost atât de captivat încât s-a specializat la Budapesta, iar acum ține săptămânal „băi de sunete” la un studio de yoga din Oradea 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că timpul nu mai are răbdare. Îl „grăbim” și noi de multe ori, trăind viața parcă într-o perpetuă agitație, blocați în automatisme și cuprinși de stres. Uneori, uităm până să și respirăm cum ar trebui...

Mai cu seamă în ultima perioadă, orădenii au la dispoziție cursuri și terapii interesante pentru calmare, relaxare și reconectare cu sine, toate inspirate din practici străvechi.

„Dansul” energiei 

În serile de marți și joi, în vechea sală de sport a Școlii Dacia se țin cursuri de inițiere în Tai Chi. O formă cunoscută a artelor marțiale, Tai Chi poate avea efecte benefice atât asupra dispoziției practicanților, cât și chiar asupra sănătății acestora. 

Ei învață de la un instructor - în cazul acesta fiind vorba despre Dan Caragică, de la clubul orădean Gold Dragon - mișcări lente, armonioase, țesute în exerciții menite să regleze energia din corpul uman, pe așa numite „meridiane”, și chiar să-i crească imunitatea. Mișcările se fac pe un fundal muzical specific, cu efect de liniștire. Un abonament lunar costă 200 lei, incluzând 8 ședințe. 

Baie de sunete 

Un studio de yoga, mai precis Surya Yoga din Parcul Traian, găzduiește o serie de activități interesante, inclusiv cu boluri tibetane, folosite de-a lungul vremii datorită sunetelor și vibrațiilor, pentru meditație, relaxare și armonizarea energiilor. 

De pildă, la sesiunile de Yin Yoga cu boluri tibetane, sunetele acestora învăluie practicanții care adoptă poziții de yoga și le păstrează o perioadă mai lungă de timp, pentru inducerea stării de calm și reducerea stresului, dar și pentru cultivarea răbdării și îmbunătățirea capacității de concentrare. 

Pentru relaxare...

În fiecare seară de duminică, în studioul menționat, un tânăr orădean ține o sesiune de „baie de sunete”, folosind doar sunetele și vibrațiile profunde formate prin atingerea bolurilor tibetane. 

Cosmin Davidoaia spune că a fost impresionat de prima întâlnire cu muzica acestora, plecând „relaxat, împăcat, eliberat”. A fost atât de marcat încât s-a specializat el însuși în masajul vibroacustic (sonoterapie) la Budapesta, iar acum îi invită și pe alții să-i descopere beneficiile, făcând „băi de sunete” la studioul Surya Yoga.

Ghidați, practicanții întinși pe saltele își relaxează corpul și mintea pentru a intra într-o stare de plutire. „Este o experiență care ne dă liniște în era multitaskingului. Mie mi-a schimbat viața. Este ceva ce vreau ca oamenii să experimenteze”, spune Cosmin. Participarea la o astfel de „baie” inedită costă 50 de lei. 

În conexiune cu corpul 

O tânără orădeancă s-a axat pe practici menite să aducă armonia în corp. În fiecare luni și joi, tot la Surya Yoga, Cristina Lupo (foto) programează sesiuni de „Somatic flow” (mișcare somatică), de câte 90 de minute, cu mișcări din yoga și pilates, dans liber, exerciții de calmare a sistemului nervos, meditație și relaxare. 

„De multe ori trăim în capul nostru și suntem deconectați de la corp. Nu ne dăm seama că de două ore ne este foame, că picioarele ne amorțesc... Prin aceste practici ne conectăm la corpul nostru”, spune tânăra, adăugând că ele au, totodată, menirea să scadă nivelul de anxietate. Costul este de 45 lei pe sesiune. 

Să dansăm!

O altă activitate inedită este planificată în Oradea pentru duminică, 4 martie, la centrul Posticum. Studioul de dans Ecstatic Dance organizează o sesiune de dans pe muzică de improvizație. 

„Vă invităm să celebrați venirea primăverii împreună cu noi, dansând pe muzica improvizată de Mela pe chitară, voce, liră și fluier, Eli pe violoncel și voce, Andrei pe caval și percuție, Diana pe voce și percuție, Ionuț pe violă, și Tomi, Dana și Sofi pe percuție. Dansul conștient sau extatic este o formă de meditație în care participanții sunt invitați să se miște liber sub vraja muzicii. Dansul este o ofrandă pe care o aducem bunăstării noastre”, spun organizatorii, care adăugă că sesiunea va începe cu „o ceremonie cu cacao”, adusă din Peru, care are „puterea de a energiza trupul și de a limpezi mintea”. 

Donația sugerată celor care vor să sprijine inițiativa este de 80 lei. „Singura noastră misiune este să împărțim bucuria dansului”, transmit cei de la Ecstatic Dance Studio. Și cine s-a plâns vreodată de prea multă bucurie?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Rușine edililor locali...
Până în prezent nu au creeat nici un parc pentru cultură, toate parcurile din Oradea sunt pline cu locuri de joacă pentru copii, dar pentru cultură literară, ori stat în liniște pe o bancă ascultând natura, ori ascultând muzică la căști, nu au făcut. Nu poți sta într-un parc liniștit că hop, auzi strigăte, hohote de râs, vorbe urâte, chiștoace la fiecare pas, sau alte mizerii. Ca loc de recreere ca în alte state în Oradea nu e posibil cu păstrarea liniștei, cu priveliști frumoase, nu betoane, era o perioadă lângă podul intelectualilor, dar și acolo zeci de tineri consumă alcool, se droghează, s-a plantat leagăne pentru copii, partea malului insalubră, gălăgie șamd.. Avem locuri de joacă fără a doua și a treia conexiune, liniștea și cultura, foarte utilă pentru studenți, ori cei care încă iubesc cartea le place liniștea și natura fără a privii blocurile de beton, a respira praful, fără a fi conturbată sfera privată a cetățeanului. Dar la Oradea Konitz cultura.
Postat 05 Martie 2023, 02:25 de Morometul
Ce naiba e atât de neconvențional în treaba asta.
Majoritatea liberalilor bihoreni au stat, de mici fiind, cu orele întinși pe iarbă și ascultând talangele vacilor scoase la păscut. Acum le e rușine de perioada aceea și bat câmpii pe ritmul toacei tibetane, că s-au domnit.
Postat 03 Martie 2023, 21:16 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON