URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2023, 08:01

Băieții cu concertele: În spatele concertelor de trap organizate cu succes în Oradea și împrejurimi se află... doi adolescenți! (FOTO/VIDEO)

Băieții cu concertele: În spatele concertelor de trap organizate cu succes în Oradea și împrejurimi se află... doi adolescenți! (FOTO/VIDEO) BAM! Prima reușită a adolescenților antreprenori a fost, în octombrie 2022, un show organizat în noul complex sportiv din Biharia, unde 2.500 de adolescenți au petrecut alături de trapperii Ian, Oscar și Floris (sursa foto: Storm Events)
Băieții cu concertele: În spatele concertelor de trap organizate cu succes în Oradea și împrejurimi se află... doi adolescenți! (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Storm Events)
Băieții cu concertele: În spatele concertelor de trap organizate cu succes în Oradea și împrejurimi se află... doi adolescenți! (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Storm Events)
Băieții cu concertele: În spatele concertelor de trap organizate cu succes în Oradea și împrejurimi se află... doi adolescenți! (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Storm Events)
Băieții cu concertele: În spatele concertelor de trap organizate cu succes în Oradea și împrejurimi se află... doi adolescenți! (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Storm Events)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce faci când în oraş nu sunt petreceri cu artişti apreciaţi de cei de vârsta ta? Te apuci să le faci chiar tu, chiar dacă ai doar 17 ani. Aşa s-au gândit Cătălin Gherman şi Sámuel Kiss-Roth, doi tineri orădeni care ar putea da lecţii în industria de divertisment după ce au organizat deja evenimente cu mii de participanţi.

BIHOREANUL vă spune povestea celor doi adolescenţi care au pus bazele firmei Storm Events şi care plănuiesc să-şi extindă business-ul.

De la vis la realitate

Samuel Kiss-Roth Storm EventsCătălin şi Sámuel se ştiau din 2021, de când primul, elev la Colegiul Tehnic Traian Vuia, era vicepreşedinte al Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, iar cel de-al doilea preşedintele Consiliului Elevilor de la Liceul Teologic Baptist Emanuel. "Eram subordonat lui. Ne certam de foarte multe ori şi nu ajungeam la un punct comun. Nu ne suportam", povesteşte Sami (foto), aşa cum îi spun prieteni.

Vara trecută, Cătălin s-a gândit să-i facă o propunere. "După luni întregi de pandemie, noi, adolescenţii, aveam nevoie să ieşim. Pasajul Vulturul Negru era mai tot timpul gol, iar prin oraş se organizau concerte dedicate mai mult publicului larg, nu ţintit pentru noi. Ştiam că Sami a mai organizat evenimente la Ineu, la Kings Land, complexul aparţinând familiei sale, iar eu organizasem, alături de ceilalţi membri ai CJE, Balul Balurilor, care a adunat câştigătorii balurilor de boboci din licee. Amândoi ne doream să facem evenimente, aşa că l-am sunat şi i-am propus să lucrăm împreună", povesteşte Cătălin.

Pe cont propriu

Mulţi ar crede că au reuşit fiindcă au primit bani de la părinţi, dar ei s-au descurcat, de fapt, pe cont propriu. "Familia mea este modestă. Mama e femeie de serviciu, iar tata pensionar. Mereu m-au sprijinit în viaţă cum au putut mai bine, iar acum credeau că e doar o joacă, o chestie de adolescenţi", îşi aminteşte Cătă. "Pe mine, ai mei m-au învăţat să muncesc de mic, să nu aştept nimic de la ei. Toată vara (n.r. - anul trecut) am lucrat ca barman la Kings Land şi mi-am adunat bani pentru visul nostru", îl completează Sami.

De la început au vrut să organizeze un concert cu trapperi cunoscuţi, adepţi ai curentului definit printr-o combinaţie între "trap" (capcană) - ceea ce în argoul din Atlanta înseamnă o casă folosită pentru trafic de droguri - şi "rap", componenta muzicală a culturii hip-hop. "Trapul era la modă în SUA de acum 10 ani şi era o chestiune de timp până să ajungă şi la noi. Artiştii cântă despre o realitate necenzurată, la fel cum făceau mai demult şi cântăreţii de rap. Deşi adulţii pot considera versurile dure, şi pe vremea lor erau astfel de curente în muzică", spune Sami.

Din banii de bilete

Catalin Gherman Storm EventsPentru început, cei doi adolescenţi au folosit una dintre firmele familiei Kiss-Roth, deoarece ambii erau minori. Nu le-a fost uşor să demonstreze că sunt cât se poate de serioşi. "Aveam nevoie de o firmă care să ne asigure sonorizarea şi multe ne-au refuzat, ziceau că suntem nişte copii şi că nu au încredere în noi. Singurul care ne-a sprijinit a fost Dan Sabău, de la Sinton Expert, cu care lucrăm şi acum", detaliază Cătă (foto).

După câteva săptămâni de pregătiri, proiectul devenea realitate, iar iniţiatorii mai trebuiau să găsească un loc, data potrivită şi un artist care să accepte achitarea onorariului cu doar o zi înainte de eveniment, pentru că urmau să-l plătească chiar din banii de bilete.

"Data am stabilit-o pe 2 septembrie, la Casa Tineretului din Oradea, proaspăt renovată şi redeschisă, iar artistul a fost trapperul IDK, care a adunat peste 500 de adolescenţi. Desigur, majoritatea participanţilor fiind minori, au venit cu acord parental. Am avut în echipă şi vreo 60 de voluntari, pe care-i ştiam de la alte evenimente unde am făcut şi noi voluntariat. Am denumit evenimentul Storm Party, pentru că în zilele acelea era o vreme ploioasă, de toamnă, şi am decis ca şi viitoarea noastră firmă - Storm Events - deschisă după ce am împlinit eu 18 ani (n.r. - decembrie 2022), să se numească tot aşa", mai spune orădeanul.

Evenimentul a fost un succes, iar Cătă şi Sami au reuşit nu doar să acopere toate cheltuielile, ci şi să rămână cu un profit de... 25 lei. "A fost cea mai tare seară!", îşi amintesc tinerii.

2.500 de adolescenţi

De atunci au învăţat să-şi împartă sarcinile: Cătălin face afişele, promovează evenimentele pe internet, contactează artiştii, managerii ori casele lor de discuri, se asigură că vedetele ajung în Oradea şi cazarea este în regulă, în timp ce Sámuel, instruit de părinţi, se ocupă de tot ce ţine de funcţionarea firmei: contracte, încasări, plăţi.

Cum au dat primele bilete? Până să le comercializeze online, pe site-ul Entertix.ro, le-au vândut în şcoli prin voluntari şi în cafenele cu care au încheiat parteneriate.

La o lună de la prima reuşită, în octombrie, au mai organizat un show cu traperii Ian, Oscar şi Floris, de astă dată la sala de sport din Biharia, deţinută de primăria comunei. "Voiam în oraş, dar din nou am dat de oameni care credeau că ne prostim, aşa că am ajuns la Biharia. Am avut emoţii uriaşe, pentru că era mai departe de oraş. Dar când am văzut că am vândut 2.500 de bilete am fost uluiţi. Atunci am fost pe profit cu câteva mii de euro. Aşa mi-am cumpărat maşina", povesteşte Cătălin.

Un an incendiar

La fel ca antreprenorii experimentaţi, cei doi au învăţat şi din eşecuri. În 6 ianuarie, l-au adus, tot în Biharia, pe trapperul YNY Sebi, vânzând cam 900 de bilete, aşa că au ieşit pe minus cu câteva sute de euro. "Ne-am dat seama că ziua nu era potrivită, fiindcă era chiar după sărbători, iar oamenii erau plecaţi", zice Sami.

Amândoi au planuri mari de viitor. Primăvara aceasta au programat trei evenimente, două la Casa de Cultură a Tineretului şi celălalt la Arena Antonio Alexe. La primele două protagoniste vor fi trupa de rock alternativ Alternosfera (25 martie) şi formaţia bihoreană de hip-hop Bazooka (31 martie). "Acestea sunt primele din rândul petrecerilor West Lake, brandul nou prin care ne adresăm şi celor de peste 25 de ani", explică Sami. Al treilea eveniment va fi (pe 12 mai) Storm Party 3.0, unde invitaţii sunt manelistul Bogdan de la Ploieşti şi traperii YNY Sebi şi MGK666.

Visul celor doi tineri este să aibă un local propriu, unde să găzduiască evenimente după bunul lor plac. "Noi, tinerii, ne plictisim repede de acelaşi gen de muzică, ne trebuie diversitate şi putem oferi asta. Ideea asta e însă mai îndepărtată, pentru că anul viitor vom fi în clasa a XII-a. Totuşi, până acum am reuşit să îmbinăm şcoala şi afacerea", spune Cătă. Şi-au căpătat deja faima de "băieţii cu concertele", dar totuşi, nu vor să neglijeze şcoala...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON