URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2024, 13:15

Atenție, șoferi! Începe amenajarea primei girații a centurii Nojorid, în intersecția cu DN79 Oradea – Arad. Lucrările au ajuns la 70%

Atenție, șoferi! Începe amenajarea primei girații a centurii Nojorid, în intersecția cu DN79 Oradea – Arad. Lucrările au ajuns la 70% sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru construirea celor 8,3 kilometri ai noului drum de legătură dintre Oradea și Nojorid au ajuns la 70%, a informat vineri Consiliul Județean Bihor, care precizează că săptămâna viitoare începe amenajarea primului sens giratoriu de pe traseul acestuia, la intersecția cu DN 79 Oradea – Arad și cu DC 77 Nojorid – Livada de Bihor.

Din vară se circulă

„Brațul” către DN 79 și DC 77 este primul dintre cele două al centurii Nojorid, celălalt fiind în dreptul Primăriei comunei, unde amenajarea girației va fi făcută în a doua jumătate a lunii, precizează administrația județeană.

„Pentru a nu crea blocaje pe drumul național la trecerea prin Nojorid, lucrările de amenajare a sensului giratoriu din fața Primăriei Nojorid vor începe în a doua jumătate a lunii martie. Cele două girații vor conecta noul drum ocolitor cu drumul național Oradea-Arad în zona comunei Nojorid”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

De asemenea, acesta arată că în luna aprilie se va trece la ultima fază a lucrărilor, și anume așternerea stratului asfaltic de uzură, după ce un prim strat a fost pus în toamna anului trecut. „După ce toate lucrările pregătitoare vor fi gata, din luna aprilie se va trece la ultima fază: se va turna și ultimul strat de asfalt pe toată lungimea centurii, se vor realiza marcajele și semnalizarea. În luna iunie, noul drum ocolitor va fi deschis traficului. Cei care vin dinspre Salonta și cei din Nojorid vor avea o nouă cale de acces spre Oradea”, a precizat Bolojan.

În prezent, constructorii centurii Nojorid montează podețe metalice în zona cartierului Grigorescu din Oradea, de unde pornește traseul centurii, și se lucrează, de asemenea, la pista pentru bicicliști paralelă cu noul drum.

Centură de 8 kilometri

Noua șosea are o lungime totală de 8,3 km, fiind prevăzută cu pistă pentru bicicliști cu o lățime de 2,5 metri.

Centura propriu-zisă, de la Oradea la Apateu, are o lungime de 5 km, iar traseul cuprinde două bretele de legătură cu DN 79, una la intersecția cu DC 77 care duce spre Livada, în lungime de peste 1,6 km, și alta spre centrul comunei Nojorid.

În continuare, șoseaua ocolitoare Nojorid se va intersecta și cu Inelul Rutier Metropolitan, un proiect al Consiliului Județean Bihor care va racorda DN 79 Oradea - Arad, DN 76 Oradea – Deva și DN 1 Oradea - Cluj.

Șosele noi în jurul Oradiei

Centura Nojorid face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, la fel ca și centura Sântandrei (5 km), cele două investiții având o valoare totală de 84,394 milioane lei, fără TVA.

Din același proiect fac parte centura Oșorhei (5,8 km) și reabilitarea drumului județean DJ 767E dintre Oșorhei și Copăcel (12 km), valoarea acestora fiind de 108,275 milioane lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de PORR Construct, iar termenul pentru finalizare este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor (februarie 2023).

Un alt treilea lot al proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea” prevede realizarea centurii Biharia și a legăturii cu localitatea Paleu (5,6 km + 3,1 km).  

Finanțarea întregului proiect este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON