URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2023, 11:20

Arta reciclării: „Pictactrița” Adela Lazăr a transformat gunoaiele într-o inedită expoziție de artă (FOTO)

Arta reciclării: „Pictactrița” Adela Lazăr a transformat gunoaiele într-o inedită expoziție de artă (FOTO) MUNCĂ ÎN FAMILIE. La multe dintre instalații, Adela Lazăr a lucrat ajutată de fiica ei, Anabela, care fie i-a oferit jucăriile ei ca „materie primă”, fie a contribuit pictându-le (sursa foto: DeFoto.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscută orădenilor pentru rolurile pe care le joacă de 18 ani pe scena Teatrului Regina Maria, actrița Adela Lazăr este, zi de zi, o inspirație pentru cei care nu își găsesc entuziasmul. Mereu îmbrăcată în haine cu nuanțe vii și auto-declarată ca fiind „îndrăgostită de culori”, Adela colorează lumea care o înconjoară și prin picturile ei.

„Pictor ama(c)tor”, cum se descrie chiar ea, orădeanca a vernisat recent, la Sinagoga Sion, cea de-a patra expoziție, intitulată „RECYCLart - From Trash to Art” (De la gunoaie la artă), în care a dat o viață nouă unor obiecte care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.

„Pictactrița”

RECYCLart cuprinde peste 30 de instalații prezentate fiecare pe un șevalet, dintre care 27 au fost făcute de Adela în primele trei luni din acest an. Lucrările se aseamănă cu niște tablouri, dar nu sunt doar pictate, ci cuprind și numeroase obiecte lipite de artistă pe pânză.

De exemplu, „Silicon Tower” prezintă un turn format din circuitele unui laptop și cu decoruri pictate, „Look Inside You” (Privește în interiorul tău) este un fluture cu aripi din macrameu, iar „Trashbow” (joc de cuvinte între gunoi, trash, și curcubeu, rainbow) își etalează culorile cu ajutorul unor jucării, nasturi, creioane rupte, cofraje de ouă ori diferite alte mici obiecte din plastic, colorate (foto).

„Mă atașez foarte tare de obiecte, consider că au un suflet al lor. Renunț foarte greu la obiecte, oameni, povești. Și dacă m-am atașat de un lucru, trebuie să îi onorez existența”, explică Adela. Din acest motiv a decis să refolosească obiecte adunate de-a lungul anilor în artă, oferindu-le o viață nouă și insistând asupra mesajului de refolosire, promovat și de ecologiști din lumea întreagă.

Dorințele peștișorului auriu

Pe lângă jucăriile abandonate de fiica ei, Anabela, ori macrameuri vechi, a mai folosit în instalații dopuri de la PET-uri ori sticle de bere, casete audio, CD-uri, pensule pe care nu le-a mai putut utiliza, pietre pe care sora ei le-a adunat în America, scoici pe care Adela le-a strâns de pe malul mării sau bucăți de lemne găsite pe plajele din Grecia, în timpul unei tabere de pictură. „Le văd pe toate ca pe niște comori”, mărturisește artista.

În alte instalații a folosit ca materii prime textile inutile, de pildă un cearșaf vechi ori gulerul cu buline al unei cămăși. „Inima nu-i minte”, una dintre lucrările preferate ale Adelei, îl arată pe un mic Pinocchio recuperat de artistă dintr-un magazin de produse second-hand, „captiv” într-o inimă și, astfel, în imposibilitatea de a mai minți. „Merg des prin magazinele second-hand și încerc să salvez obiecte pe care le simt că sunt valoroase, care pot primi o nouă viață”.

O altă instalație, „Wishfish” (foto), îl arată pe peștișorul auriu care îndeplinește dorințe, creat din bucăți de lemn, scoici, mărgele, nasturi și capace și care își devoalează și propriile dorințe de la oameni: „reciclează, refă, repară, rezolvă, reutilizează, restaurează” sunt rugămințile lui.

„Suntem niște răsfățați”

Adela a iubit natura dintotdeauna, iar în copilărie a fost și cercetașă. Totuși, nu se descrie ca fiind o ecologistă. „Nu sunt activistă sau ecologistă, dar iubesc natura și, prin această expoziție, mizez pe sensibilizarea publicului. Sper că mulți oameni vor conștientiza că suntem chiar risipitori, consumăm prea mult, cumpărăm prea multe, aruncăm prea repede, folosim prea puțin un obiect. Suntem niște răsfățați”, zice actrița.

Ar vrea ca, după ce îi văd instalațiile, orădenii să-și privească obiectele cumpărate în ultimele zile și să se gândească dacă într-adevăr au avut nevoie de ele sau, de fapt, au contribuit la risipa resurselor pământului. Sau, când aruncă ceva la gunoi, să mediteze dacă nu cumva mai poate fi folosit acel obiect ori dacă pubela în care este aruncat îi asigură refolosirea. „Reciclarea este super-importantă. Fiecare om ar putea să-și creeze propriile instalații din vechiturile pe care altfel le-ar arunca”, este îndemnul Adelei.

Împărtășește pasiunea

Expoziția de artă reciclată poate fi vizitată la Sinagoga Sion până la sfârșitul lunii aprilie, iar doritorii pot și să cumpere tablourile, găsind informații despre prețurile lor pe site-ul artistei, hadella.ro.

Ca să-și ducă mesajul pro-reciclare mai departe, Adela va ține în perioada următoare și workshopuri în companii sau alte comunități care o invită, unde își va dezvălui tehnicile de colaj folosite pentru realizarea instalațiilor.

„Vreau să îi încurajez pe oameni să creadă mai mult în ei. Mulți nu sunt conștienți de potențialul pe care îl au. Și eu am fost la fel. Când am început să pictez nu aveam încredere, dar oamenii din jurul meu m-au încurajat: pictează, pictează, pictează!”, spune „pictactrița”. A venit rândul ei să-i încurajeze pe orădeni: pictează și reciclează...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări Adela Lazăr!
Respect și succes în toate!
Postat 19 Aprilie 2023, 12:50 de ADI-MSC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON