Una dintre problemele cel mai des întâlnite în materie penală ca urmare a intrării în vigoare a codului penal se referă la modalitatea de aplicare a legii penale mai favorabile. Mai concret, într-o cauză penală aflată pe rol, trebuie aplicat unul dintre cele două coduri penale sau este posibilă aplicarea ambelor coduri, respectiv aplicarea unor instituţii din vechiul cod şi a altora din noul cod în funcţie de legea mai favorabilă în concret inculpatului raportată strict la instituţia respectivă. Problema care a fost reflectată şi de presă cu ocazia judecării unor dosare "celebre" îşi are cauza în faptul că legea de punere în aplicare a noului cod penal, din păcate, nu a prevăzut modalitatea în care trebuie aplicată, în concret, legea mai favorabilă.
Ca atare, uzând de noua procedură prin care se poate solicita Instanţei Supreme un punct de vedere ce devine obligatoriu pentru toate procesele, Curtea de Apel Bucureşti a cerut pronunţarea unei hotărâri care să clarifice dacă în aceeaşi cauză, cu privire la acelaşi inculpat se pot aplica ambele coduri penale.
Prin Decizia nr. 2/2014 pronunţată în urma acestei sesizări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis sesizarea şi prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv, dacă prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei şi, în aplicarea art. 5 din Codul penal, a stabilit că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei.
În consecinţă, Înalta Curte a stabilit că pot fi aplicate în acelaşi proces prevederile ambelor coduri penale. Astfel, este posibilă spre exemplu, aplicarea limitelor de pedeapsă din noul cod penal care, în majoritatea situaţiilor sunt mai reduse decît cele din vechiul cod, iar prescripţia răspunderii penale va fi calculată cu privire la aceste limite potrivit codului vechi care este mai favorabil în ceea ce priveşte teremenele de prescripţie.
Decizia este prima pronunţată de Înalta Curte cu privire la aceste aspecte de aplicare în timp a legii, dar nu ar fi exclus să vedem, în curând, o interpretare contrară a Curţii Constituţionale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.