URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2019, 08:40

Anchetă la DNA Oradea: Ministerul Public anunţă cercetări ce vizează "interceptarea" unor procurori. Ascultă ÎNREGISTRAREA!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Public a anunţat, vineri seară, că procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a început o anchetă, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio cu discuţii purtate între procurori din cadrul DNA Oradea.

"Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtate între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea. Precizăm că în această cauză, în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2019, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem", arată comunicatul.

Documentul arată că, pe măsura derulării cercetărilor, opinia publică va fi informată de acest demers.

Precizările vin în contextul în care avocatul orădean Răzvan Doseanu a publicat, vineri, o presupusă conversaţie dintre procurori ai DNA Oradea, purtate în sediul instituţiei, în timpul cărora anchetatorii se plâng de "tensiuni" în sala de judecată, de complete favorabile şi altele nefavorabile.

În esenţă, înregistrarea, despre care Doseanu zice că e făcută în ianuarie 2018, arată cum procurorii bârfesc pe tema judecătorilor de rea credinţă, respectiv completele care le sunt potrivnice şi povestesc cum se vor linişti aceştia după ce îşi vor vedea colegii trimişi în judecată.

„Posibil sa fie autentica, posibil sa nu fie autentica, desi personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanti. Participanti posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin si Rus Lucian. Cer public DNA Oradea sa dezminta autenticitatea inregistrarii. Daca e reala apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea si cele nefavorabile, despre actiuni de intimidare a judecatorilor prin trimiterea a 2 judecatori in judecata. Nume importante ce apar in discutie: judecatori Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica ( Curtea de Apel Oradea ), Bic Denisa, Vlad Marian ( Tribunalul Bihor la un moment dat ), judecatoarele Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes ( Tribunalul Satu Mare ). Daca inregistrarea e autentica ar trebui sa urmeze arestari la DNA Oradea. Daca nu e autentica trebuie sa vedem ce apecialist a putut folosi vocile a 5 procurori. Vocea cea mai puternica din inregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul inregostrarii si care e scopul acesteia ramane de stabilit ...”, a scris Doseanu pe pagina sa de Facebook.

Mai multe detalii despre acest subiect, în BIHOREANUL de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Discuții
Sunt discuti relative purtate între cei cinci procurori la o cafea, de la a discuta relativ pe un subiect până la a dovedi că ceea ce s a discutat s a pus în practică e cale lunga. Deci marea înregistrare poate fi catalogată ca o barfa între cinci amici, cu nici o repercursiune asupra celor cinci magistrați. Trecând la aspectul cu înregistrarea aceasta a fost făcută de: 1- un coleg care dorea discreditarea lui Man ! Dealungul înregistrări apare o voce care mereu se repetă, pune intrebari, are curiozități si deschide subiectele... 2- acestora li s a montat tehnică de către un amator chemat la audieri pt a afla ce se discuta(puțin probabil aceasta varianta deoarece periodic acestia "periaza " clădirea cu detectoare si sisteme de bruiaj) 3- discuția a fost înregistrată de cei din SRI si scăpată intenționat in presa din cauza neîncrederii acestora in propriul sistem. Probabil mai sunt si alte înregistrări, aceasta fiind doar scânteia care va aprinde focul... În fine, eu cataloghez aceasta discutie ca barfa la adresa unuia si altuia, atata vreme cat trăim intr o țară democratică avem dreptul la o parere libera, va fi greu de demonstrat că discuția a fost pusă si in practica. Trebuie să fim totusi realiști.
Postat 06 Ianuarie 2019, 09:11 de Adrian_Preda
Poporul nemernic
Unde-i Ianos Ghe., acuma? Unde-i Dorel Cap Mare, acuma? Amu îs cu saci-n cocie şi-i doare la bască.Doamne feri să păţască şi don Man ce o păţât Popica Vasilica. ,,Că, cine se bagă în lături, porci-l mănânca"-citez din poporul nemernic.Şi tot poporul nemernic zâce, pare-mi-se: ,,Să fii atent la cei pe care îi calci în picioare, la urcare, căci sigur îi vei întânini din nou, la coborâre". Noa, ,,căcat în straiţă" la vânători!
Postat 05 Ianuarie 2019, 20:37 de User anonimizat
he, he, he!
Felicitari, dle Doseanu, pt. curajul de care dati dovada dand o copita unui muribund! Va doresc sa dati peste un adversar pe masura, cu sorboneii astia din Oradea sunt de acord ca faceti instructie!
Postat 05 Ianuarie 2019, 19:27 de pinonel
Domnule Răzvan Doseanu
Sa nu transformam România, în Venezuela.
Postat 05 Ianuarie 2019, 17:59 de Sandu1206
dreptate
Ma bucur ca s-a declansat o ancheta penala. Sper sa plateasca cine este vinovat, indiferent ca sunt avocati, procurori sau judecatori. Ma amuza ca cei care acuzau ca apar astfel de inregistrari in presa, banuindui pe procurori, acum au lansat ei astfel de inregistrari, sub pretextul ca daca sunt "avocati" la ei nu se pune. Sper sa scapam cat mai curand de interlopii din justitie si avocatura, indiferent cum se numesc ei si ce hram poarta.
Postat 05 Ianuarie 2019, 15:00 de oradea_mea_si_a_ta
Silentio Stampa! Nu se va intampla nimic!
Pana sunt cu totii in mana, politicieni locali sau centrali, c uinfluente si interese locale, precum si cei din justitie, indiferent ca-s magistrati, avocati...nu se va intampla nimic!totul e politica! Apropos, Mang...tic-tac,tic-tac! Pica Man Ciprian, urmezi matale! vei primi pe masura faptelor...poate si a gandurilor exprimate, dar puse in fapt de alte persoane mai mult sau mai putin loiale tie! Iar (ras-) plata va fi in aceasta viata, aici , pe acest pamant!Sigur ca, la cat rau a ifacut, vor plati si urmasii urmasilor tai in vecii vecilor, AMIN!
Postat 05 Ianuarie 2019, 14:22 de vineri
Care pe care?
Pare un razboi personal intre un avocat si un procuror, care se poarta in afara salilor de judecata. Jenant!
Postat 05 Ianuarie 2019, 14:08 de Petcu
Cumul de infractiuni
... uite așa, un grup infracțional organizat, dar foarte bine organizat, schimba procurori generali, prim-miniștri, judecători de la curtea suprema.... Cum naiba pot continua astia cu abuzurile astea, greu de inteles
Postat 05 Ianuarie 2019, 14:08 de User anonimizat
E starea de fapt nu staria de fapt
Greseala de tehnoredactare .
Postat 05 Ianuarie 2019, 13:30 de Razvan_Doseanu
Explicatii punctuale corecte pe stariea de fapt
1. Titlul sugereaza ca Sectia speciala din Parchetul General ancheteaza procurorilor . FALS . Pare evident ca procurorii DNA Oradea s-au inregistrat singuri ei intre ei . Cerecetarile se efectueaza pentru a se stabili daca cei 5 procurori DNA Oradea participanti la discutia inregistrata au comis infractiuni grave . Conform comunicatului oficial al Parchetului General infractiunile pentru care s-a dispus deja inceperea urmaririi penale in rem sunt : asociere in vederea savarsirii de infractiuni ( art. 367 Cod penal - pedeapsa inchisoare de la 3 la 10 ani ) , santaj ( art. 207 Cod penal - inchisoare de la 2 la 7 ani ) , abuz in serviciu ( art. 297 Cod penal - inchisoare de la 2 la 7 ani ) , inducerea in eroare a organelor judiciare ( art. 268 Cod penal - inchisoare de la 1 la 5 ani ) , cercetare abuziva ( art. 280 Cod penal - inchisoare de la 2 la 7 ani ) . Pana la aceasta ora niciunul din cei 5 procurori personal , DNA Oradea sau DNA central nu au contestat inregistrarea de o gravitate extraordinara , desi daca nu era autentica ar fi reactionat imediat . 2. La minutul 12 , procurorul MAN CIPRIAN explica strategia pe care DNA Oradea trebuie sa o urmeze pentru < ca sa intre frica in ei - in judecatori - s.n. > , sa se linisteasca . Nemultumirea procurorilor DNA Oradea consta in faptul ca unii judecatori isi permiteau sa citeasca toate filele din dosarul cauzei si sa administreze probe , fara sa confirme acuzatiile DNA Oradea care nu erau sustinute de probe . 3. Procurorii din cadrul DNA Oradea isi permita sa batjocoreasca toti judecatorii importanti din circumscriptia Curtii de Apel Oradea . Isi permit sa spuna ca DNA are completele la Curtea de Apel Oradea . Eu in locul celor 4 judecatori mentionati ca facand parte din completele < bune > ale DNA Oradea i-as da in judecata pe procurori pentru ca le distruge toata cariera profesionala , reputatia , integritatea etc. 4. La minutul 18.30 procurorul ARDELEAN CRISTIAN le explica colegilor ca au daca pleaca judecatorea BIC DENISA de la Tribunalul Bihor , cea care instrumenta dosarul KISS ALEXANDRU&RUS BENIAMIN 5. Procurorii DNA Oradea isi permit sa isi bata joc de presedintele sectiei penale a Curtii de Apel Oradea , BERINDEI OLIMPIU si de judecatorul VLAD MARIAN ( aflat in prezent la Curtea de Apel Alba ) . 6. La minutul 31 procurorul MAN CIPRIAN vorbeste despre comiterea unei infractiuni de trafic de influenta comisa de fostul procuror sef DNA Oradea MOLDOVAN IOAN la comisarul sef SURDUCAN TRAIAN . 7. In legatura cu persoana care a inregistrat discutia , cel mai aproape de sursa de inregistrare si vocea cea mai puternica este a procurorului MAN CIPRIAN . Ramane sa se stabileasca cine a realizat inregistrarea , desi asta nu are nicio importanta . Continutul discutiei e catastrofal . 8. La minutul 32 procurorul MAN CIPRIAN spune un mare adevar : < LA TOTI NE VINE RANDUL > . 9. O sa prezint in curand transcrierea integrala a discutiei , cu ceea ce spune in concret in timpul discutiei fiecare din cei 5 procurori .
Postat 05 Ianuarie 2019, 13:28 de Razvan_Doseanu
cu tot respectul pentru judecatori:
cind scursurile astea Deneaiste vor ajunge la judecata - nu numai ei ci si martafoiul din fruntea statului - nu ezitati sa dati sentinta cea mai aspra, pedeapsa cu executare si ince ceva spor. PLUS SA FIE PUSI SA PLATEASCA DAUNE MATERIALE CARE SA-I LASE MURITORI DE FOAME. TERORISMUL SOROSIST DIN PROCURATURA ROMANA TREBUIE EXTERMINAT FARA MILA.
Postat 05 Ianuarie 2019, 13:23 de DIAVOLESCU
Mare brânză
Că e autentică, că nu, nu vad nici o problema. Eu doresc mai multă putere DNA-ului, și poliției. M-am saturat de oameni importanți la costum scump, dar jegoși.
Postat 05 Ianuarie 2019, 12:50 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON