URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 09 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În mod cert, primarul Florin Birta începe să aibă apucături sinucigașe. Evident, din punct de vedere electoral. Ori s-a săturat de postul care-i mănâncă tinerețile, ori mizează pe capacitatea infinită a orădenilor de a uita, altfel nu se explică de ce, în preajma campaniei electorale, traficul în oraș este practic blocat...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
26 Iulie 2022, 20:10

Alba-neagra lui Predoiu: Ministrul Justiției, acuzat că doar mimează modificarea legilor justiției

Alba-neagra lui Predoiu: Ministrul Justiției, acuzat că doar mimează modificarea legilor justiției Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a fost acuzat de trei asociaţii ale magistraţilor că modificările judiciare propuse în urmă cu o lună afectează efortul de combatere a corupţiei şi că ar fi, de fapt, aceleaşi legi deja existente, cu unele modificări, şi cu totul diferite faţă de variantele asumate în faţa Comisiei Europene.

Judecătorii şi procurorii români au criticat marţi, printr-un comunicat de presă, modificările propuse la legislaţia judiciară despre care au spus că ar slăbi lupta împotriva corupţiei într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, după cum notează agenţia de presă Reuters.

Guvernul a promis Comisiei Europene că va modifica trei legi privind organizarea judiciară pentru a răspunde preocupărilor legate de ameninţările la adresa statului de drept şi a independenţei judecătorilor şi procurorilor. Cu toate acestea, "în ciuda angajamentelor luate faţă de Comisia Europeană, aproape toate modificările dăunătoare criticate de organismele internaţionale în ultimii ani rămân în vigoare", au declarat cele trei asociaţii.

Reuters scrie că proiectele de lege propuse ar fi, de fapt, rămăşiţe ale unei revizuiri judiciare aplicate de un guvern de stânga anterior (PSD – n.r.), care a alarmat Bruxelles-ul şi Washingtonul şi a declanşat cele mai mari proteste de stradă din România de la prăbuşirea regimului comunist în 1989.

Proiectele de lege revizuite menţin numirile politic ale judecătorilor şi procurorilor cheie, interzic magistraţilor să îşi exprime public opiniile opuse altor ramuri ale statului şi segregă organismul de supraveghere judiciară al ţării. De asemenea, acestea îi conferă procurorului general, care este numit politic, dreptul de a respinge – cu argumente – propunerile de caz ale procurorilor, inclusiv ale celor care lucrează în agenţiile de nivel superior de combatere a corupţiei şi a crimei organizate, au transmis asociaţiile. 

De asemenea, Comisia de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, a afirmat că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu a protejat independenţa judiciară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6181 RON
  • 1 EUR = 4.9543 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON