URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2010, 17:27

Aditivii alimentari (3)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sursele aditivilor alimentari (aromatizanţi şi coloranţi)

În cea mai mare parte aditivii alimentari sunt obţinuţi prin sinteză şi mai puţin prin extracţie din materii prime naturale. Aromatizanţii alimentari sunt grupaţi în substanţe sintetice, naturale, condimente şi substanţe derivate din acestea, substanţe de aromă obţinute din materii prime naturale şi substanţe sintetice echivalente. Aromele naturale provin din diverse materii prime, putându-se recupera în timpul proceselor tehnologice.

Aromatizaţii sintetici sunt admişi numai pentru aromatizarea produselor zaharoase, de patiserie, îngheţată şi ciocolată, a margarinei, băuturilor alcoolice distilate şi a altor produse, conform normelor în vigoare.

În ceea ce priveşte colorarea produselor alimentare, aceasta se poate realiza prin trei modalităţi: folosirea de materii prime colorate, utilizarea de coloranţi naturali extraşi din alimente şi adăugarea de coloranţi sintetizaţi din materii prime nealimentare. Deşi sunt de preferat primele două procedee, industria alimentară optează pentru coloranţii sintetici, deoarece au putere mare de colorare, sunt mai ieftini decât cei naturali, se păstrează şi se întrebuinţează uşor.

Atenţie! Specialiştii în igiena alimentaţiei recomandă următoarele măsuri în folosirea coloranţilor sintetici: colorarea artificială a alimentelor să fie restrânsă cât mai mult posibil şi să nu fie autorizaţi coloranţii derivaţi din nuclee care s-au dovedit cancerigene, utilizarea coloranţilor să nu fie acceptată decât atunci când este impusă de considerente economice temeinice; nu se recomandă folosirea coloranţilor în cazul alimentelor care se consumă în stare proaspătă, este considerată fraudă întrebuinţarea coloranţilor în scopul mascării unui început de alterare, informarea consumatorilor trebuie să fie clară şi precisă când se oferă un produs colorat artificial.

Reţineţi! Prin accesibilitatea mai mare la informaţie, tot mai multă lume conştientizează rolul nefast al acestor aditivi alimentari. În România laboratoarele noastre nu sunt încă în măsură să poată detecta toţi aditivii din alimentele controlate, produsele fiind introduse pe piaţă de cele mai multe ori pe baza datelor furnizate de producător. De aceea există pe piaţa noastră atât de multe produse alimentare cu E-uri interzise, pentru care încă nu se ia nicio atitudine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON