URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2012, 13:29

Adio, nuferi! Unică în Europa, rezervaţia cu nuferi din Băile 1 Mai a dispărut cu totul

Adio, nuferi!  Unică în Europa, rezervaţia cu nuferi din Băile 1 Mai a dispărut cu totul CE A FOST A FOST. Până în urmă cu doi ani, rezervaţia cu nuferi din Băile 1 Mai încă arăta ca o oază tropicală luxuriantă. După ce a supravieţuit chiar şi ultimei glaciaţiuni, izvoarele i-au fost însă cu totul sleite (foto) de hotelurile, pensiunile şi vilele răsărite în ultimele două decenii în zonă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suntem contemporani cu un eveniment istoric. Sub ochii noştri s-a întâmplat ceea ce copiii vor ajunge să le povestească propriilor prunci începând cu "a fost odată...".

A fost odată în Bihor o rezervaţie. Unica din Europa în a cărei apă izvorâtă de milenii din adâncuri creştea nufărul termal. De săptămâna trecută, rezervaţia nu mai e. Cauza? Apa geotermală din care îşi trăgea seva nu mai ajunge în lacul cu nuferi, ci se pierde în vilele ştăbimii din Băile Felix şi Băile 1 Mai. Culmea, autorităţile spun că vinovaţi de catastrofa ecologică sunt custozii rezervaţiei, nu cei care au exploatat fără oprelişti zăcământul termal.

În calea progresului

Naşterea "staţiunii" Băile 1 Mai e consemnată din anul 1731, primele construcţii fiind ridicate în jurul lacurilor create de izvoarele geotermale aflate la obârşia Pârâului Peţea. Unul dintre acestea e Ochiul Mare, o adevărată oază unde creşte nufărul termal şi trăiesc alte două specii unicat, din regnul animal: melcul relict Melanopsis Parreyssi şi roşioara lui Racoviţă.

Ochiul Mare este singurul loc din Europa unde cele trei specii coexistă şi se dezvoltă într-un mediu natural creat dinaintea ultimei ere glaciare, adică de aproape 100.000 de ani. În 1932, lacul a fost declarat rezervaţie ştiinţifică, iar în anii '70 a intrat în custodia Muzeului Ţării Crişurilor. În 2000, Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea a fost inclusă în patrimoniul natural naţional, iar din 2007 a intrat sub protecţia unor legi speciale ale Uniunii Europene.

Deşi Băile 1 Mai şi Felixul îşi datorează faima lacurilor termale, extinderea celor două staţiuni n-a făcut niciodată casă bună cu natura, iar răul s-a accentuat în ultimele două decenii, când proprietarii sutelor de vile, pensiuni şi hoteluri au început să se alimenteze necontrolat din sursa de apă geotermală care asigura supravieţuirea rezervaţiei. Aceasta a ajuns să fie percepută de localnici nu ca o minune a naturii, ci aproape ca o piedică în calea dezvoltării zonei. Iar cum la noi interesul individual primează asupra celui public, goana după preţiosul zăcământ l-a secătuit într-atât încât natura nu l-a mai putut reface. Exploatată în exces, şi prin numeroasele licenţe date de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) unor hoteluri mari, şi prin foraje neautorizate făcute de proprietarii unor pensiuni mai mici, apa geotermală n-a mai avut presiune să răzbată spre lacul cu nuferi.

Începutul sfârşitului

Primul semnal serios că rezervaţia din Băile 1 Mai e în pericol de moarte l-au dat custozii de la Muzeu în urmă cu exact un an, alertând autorităţile întrucât nivelul şi temperatura apei din Ochiul Mare scăzuseră drastic. Rezervaţia a fost salvată în ultimul moment, fiind pusă pe "respiraţie artificială" cu aport de apă de la un foraj din apropiere.

Specialiştii au explicat că situaţia era cauzată de furtul de apă din cele două staţiuni, acuzând existenţa în zonă a peste 100 de foraje ilegale. Prima oară după ani de nepăsare, autorităţile s-au pus în mişcare în luna august a acestui an, când prefectul Claudiu Pop a ordonat un amplu control în perimetrul staţiunilor, prin responsabili de la Prefectură, Poliţie, ANRM, Garda de Mediu, Muzeu şi Primăria Sânmartin. Dar, deşi intenţia declarată oficial era prinderea hoţilor, verificările s-au făcut heirupistic, iar rezultatele au fost dezamăgitoare.

Dintre cele 161 de locaţii verificate, doar în 8 au fost găsite foraje neautorizate, iar la 15 vile "nici până în prezent comisia de control nu a găsit proprietarii acasă", arată ultimul raport al Prefecturii, întocmit abia pe 12 decembrie, cu o întârziere de aproape 4 luni, şi asta abia la insistenţele BIHOREANULUI. Ce dovadă mai clară că acţiunea a fost praf în ochi, reprezentanţii autorităţilor fiind mai preocupaţi de alegerile parlamentare care se apropiau decât de soarta rezervaţiei?

Lac termal îngheţat

11 Marton Venczel.jpgIronia sorţii a făcut ca tocmai în pragul alegerilor să se producă şi ireparabilul. Odată cu venirea iernii, hotelurile, pensiunile şi vilele au pornit încălzirea (bazată şi ea pe apa termală), astfel că aproape imediat apele care alimentau rezervaţia au încetat să mai ajungă în Ochiul Mare. Lacul cu nuferi a secat complet în mai puţin de două zile, iar pe 7 decembrie din suprafaţa de un hectar mai rămăseseră abia 10 metri pătraţi de luciu de apă. Şi nu caldă, ci aproape de îngheţ şi aceasta!

În 8 şi 9 decembrie, fundul lacului a îngheţat, distrugând atât seminţele nuferilor termali, cât şi exemplarele de melc relict şi de roşioară "refugiate" la adâncime pe perioada iernii. Iar cum aceste specii nu pot trăi decât în apa termală, la temperaturi constante de peste 180C, specialiştii sunt convinşi că odată cu secarea şi îngheţarea lacului a pierit şi orice urmă de speranţă că în apa acestuia ar mai fi rămas ceva viu.

"E prima oară în istorie când lacul seacă total. Rezervaţia se păstrează doar în condiţii de habitat termal, nu poate supravieţui în frig. E clar, ceea ce a fost acolo nu mai poate fi vreodată!", a declarat pentru BIHOREANUL Marton Venczel (foto), şeful Secţiei Ştiinţe Naturale a MŢC, explicând dezastrul prin "exploatarea iraţională a zăcământului termal din Băi".

Rezervaţia a murit

11 Sever Serbanescu.jpgAlertaţi de custozi, doi inspectori ai Gărzii de Mediu au descins săptămâna trecută în rezervaţie, dar n-au mai putut face decât să constate şi ei dispariţia apei termale şi reducerea lacului la dimensiunile unei simple băltoace reci. "Ochiul Mare a secat complet, iar izvoarele termale nu mai debitează apă în lac. E o catastrofă ecologică! Se poate spune că rezervaţia a murit", afirmă comisarul Sever Şerbănescu (foto), care şi-a înaintat concluziile Prefecturii Bihor şi Ministerului Mediului.

Şi raportul reprezentantului local al ANRM arată acelaşi diagnostic. Radu Miron Avram, până acum cel mai aprig apărător al ideii că nu furtul de apă termală, ci seceta din verile trecute ar fi cauzat situaţia, admite, totuşi, din vârful limbii, că e posibil ca "anumite sonde neidentificate, în exploatare, executate ilegal" să fi provocat dezastrul.

Pentru că problema e atât de gravă, cu excepţia muzeografilor niciunul dintre ceilalţi responsabili nu îşi asumă un verdict final, nerecunoscând oficial că rezervaţia s-a distrus, ci preferă să spere că la primăvară nufărul, melcul şi roşioara, acum degerate, vor reînvia prin cine ştie ce minune...

De piept cu prefectul

11 Claudiu Pop.jpgCulmea, autorităţile îi arată acum cu degetul taman pe custozii rezervaţiei. "Nu şi-au făcut treaba! Trebuia să intervină la timp, să asigure rapid alimentarea lacului din sursă externă", spune prefectul Claudiu Pop (foto), care îl învinuieşte mai ales pe reprezentantul Muzeului în relaţia cu Prefectura. "Dl Radu Huza acuză furtul de apă termală, spune că ştie unde sunt foraje ilegale. Dar dacă ştie cine fură, de ce nu spune? Ne pune beţe-n roate!", s-a enervat prefectul, decis să ceară Gărzii de Mediu amendarea Muzeului.

În replică, muzeograful consideră reacţia prefectului nefundamentată şi exagerată. "Muzeul a monitorizat permanent situaţia, dar noi nu avem dreptul să verificăm exploatările de apă care seacă lacul. Am anunţat autorităţile abilitate să intervină, însă pentru că am spus lucrurilor pe nume, am deranjat. Furtul de apă din Băile Felix şi Băile 1 Mai este un fapt cunoscut, dar e subiect tabu", spune Radu Huza, sugerând că autorităţile îi protejează pe hoţi. Mai mult, specialistul acuză ANRM şi Prefectura că nici măcar în cazul celor câtorva foraje ilegale găsite astă-vară n-a fost sesizată Poliţia ori Parchetul, deşi furtul de apă termală este o infracţiune sancţionată cu închisoarea în baza Legii Minelor.

Pentru că ireparabilul s-a produs, iar loc de întors nu mai este, prefectul caută variante ca să menţină cumva în viaţă măcar nufărul termal. Cum? Cu "soluţii extreme la o problemă extremă", zice Claudiu Pop. Adică mutându-l din mediul său natural într-o rezervaţie "reabilitată", pe care ar vrea s-o amenajeze, cu excavatorul, în locul Ochiului Mare. Cu o asemenea "rezervaţie" reconstituită artificial, este însă clar că nu ne vom mai putea mândri deloc. Iar turiştii străini, obişnuiţi să vină aici pentru unicitatea lacului cu nuferi datând de milenii, vor râde de noi şi cu fundul, pentru că n-am fost în stare nici măcar să păstrăm ceea ce am primit de la natură...


SOLUŢIE DISPERATĂ
Rezervaţie "la borcan"

11 acvariu.jpgDupă dezastrul ecologic din decembrie 2011, când lacul Ochiul Mare a rămas aproape pe sec, naturaliştii Muzeului Ţării Crişurilor anticipau distrugerea mediului natural din rezervaţia de la Băile 1 Mai. Tocmai de aceea, pentru a salva măcar o parte din rezervaţie, în luna ianuarie a acestui an au recreat la Muzeu într-un acvariu imens mediul natural din Ochiul Mare.

În prezent, cei 40 de melci melanopsis parreyssi şi 30 de peşti din specia Roşioara lui Racoviţă sunt probabil unicele rămăşiţe ale acestor două specii unicat a căror existenţă n-a mai fost pusă niciodată în pericol. Până acum, când probabil distrugerea este ireversibilă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
44 Comentarii
Sistemul
De ce s-au lasat sa \"creasca \"atatea pensiuni si vile,care au aparut ca ciupercile dupa ploaie,atat in Felix cat si in Baile 1 Mai ?,Inspectia Teritoriala in Constructii Bihor - nu a avut nimic de obiectat ?Sigur ca nu,pentru ca beneficiarii acestor pensiuni (politisti,procurori,consilieri-adica SISTERMUL),au recompensat-o ( au salvat-o ) pe Dna LIPOVEANU pe postul de Arhitect Sef al Primariei Oradea (?).D-le Bolojan, ati obosit ( ! ),va dirijeaza SISTEMUL!!! .Pacat ptr. Dvs.si asteptarile inselate.
Postat 11 Ianuarie 2013, 01:47 de bombonel
maninci *
da, ma booooule, oradea a primit titlul de oras verde pe sest, pe baza datelor existente, nici macar pe hirtie, adica a "previziunilor" pe care le au facut "specialistii" din primarie despre cum va arata Oradea, iar lucrul asta nu are nimic de a face cu activitatea cimpanzeului Bolojan. Ce ma intereseaza pe mine ca a asfaltat strazi si a facut poduri, alea nu s spatii verzi, handicccapatule....
Postat 28 Decembrie 2012, 16:41 de bai anticomunistule
@sorbonel
Ce adevar, ember? Adica, tu vrei sa ne faci sa credem ca Oradea a primit titlul de capitala verde, pe baza datelor "falsificate" de Bolojan? Pai daca ar fi fost asa, ca fiecare primar sa dea datele, ar fi iesit ca suprafata totalizata a spatiilor verzi din orasele romanesti depaseste suprafata tarii. Am intervenit si te-am intrebat daca esti bine cu caputu', pentru ca articolul este despre lacul din 1 Mai care n-are nici o treaba cu Bolojan si tu repede ai gasit un pretext sa il faci "praf". Fara sa fiu un fan al lui Bolojan, l-am criticat cand am crezut ca e cazul, inclusiv pe blogul sau, nu pot sa nu constat ca tu, impreuna cu inca alti 2-3 aveti o singura "problema" , indiferent de subiectul articolului, Bolojan. Eu personal, constat ca "taranu' asta", asa cum va place sa-l alintati, a facut intr-un singur mandat, cat nu a facut filip in toate mandatele lui. Ca e incapatanat si ca uneori mai greseste, de acord, insa trebuie vazut cu ce ramane orasul (suma algebrica a plusurilor si a minusurilor) in urma mandatului (mandatelor) lui Bolojan. Oi fi avand ordin de la partid sa-l denigrezi, sau o faci pur "platonic" nu stiu ,insa putina moderatie nu ti-ar strica.
Postat 27 Decembrie 2012, 12:10 de anticomunistul
@anticomunistul
Adevarul doare????
Postat 26 Decembrie 2012, 20:48 de sorbonel
@sorbonel
Esti bine cu caputu'?
Postat 26 Decembrie 2012, 15:08 de anticomunistul
@boom
Capitala verde dupa un fals grosolan ordonat si coordonat de Bolojan! La ordinul lui Bolojan au falsificat datele... adica au supt din degetul mic! Plante din ghiveci evaluate ca arbori, pamantul din ghiveci ca spatiu verde, etc. Ma mir ca Bihoreanul de data aceasta nici nu doreste sa se autosesizeze... Si nu este cumva in Zona Mteropolitana???? Unde este Bolojan, Varga???? Macar o conferinta de presa de ochiul lumii... nici macar atat!
Postat 26 Decembrie 2012, 10:31 de sorbonel
Lucia Varga????
UNDE ESTE LUCIA VARGA???? SE TOT LAUDA CU \\\"ENVIRONMENTAL CARE\\\" IAR CAND AVEM CEL MAI MARE DEZASTRU ECOLOGIC (LACUL OCHIUL MARE) DIN BIHOR EA TACE!!!
Postat 26 Decembrie 2012, 10:27 de sorbonel
incredibil
Uite POPUS ce ramane in urma ta...POTOPUL.Astea sunt realizarile tale de cind esti in politica tu si acolitii tai.Ai asfaltat cate ceva la grosimea foitei de tigara si ai malarit bugetul enorm care l-ai avut in 10 ani(milioane de euro).Demisioneaza norodule NU MAI BLOCA DEZVOLTAREA COMUNEI.
Postat 25 Decembrie 2012, 23:11 de mihai
ete fis
mai boom, ti a explodat singurul neuron din capul ala prrrrost pe care l tii pe umeri ca sa nu te ploua in git? Cum sa fie Oradea capitala verde a romanicii cind manelistii distrug nuferii ca sa si faca vile si pensiuni, cind prietenul tau cimpanzeul Bolojan asfalteaza tot ce prinde, defriseaza toti copacii din oras, vinde lemnul rezultat si planteaza in loc patrunjel....... o fi capitala verde a udemerului poate
Postat 24 Decembrie 2012, 15:37 de @boom
ete fis
mai boom, ti a explodat singurul neuron din capul ala prrrrost pe care l tii pe umeri ca sa nu te ploua in git? Cum sa fie Oradea capitala verde a romanicii cind manelistii distrug nuferii ca sa si faca vile si pensiuni, cind prietenul tau cimpanzeul Bolojan asfalteaza tot ce prinde, defriseaza toti copacii din oras, vinde lemnul rezultat si planteaza in loc patrunjel....... o fi capiatla verde a udemerului poate
Postat 24 Decembrie 2012, 15:36 de @boom
Garda de mediu in lupa procuraturii
Garda de mediu Bh. pusa-n \\"picioare\\" de vechea \\"stapanire, se cam clatina ! Chiar \\"capul\\" daca nu gresesc, cercetat penal pt. luare de mita de la soc. controlate si neamendate ! Cine putea oare, sa faca ordine in utiliz. rationala a apei termale daca nu, Garda de Mediu !? Poate, s-au \\"incasat\\" si de acolo ceva de buzunar !? Ca o parte pozitiva din partea persoanei la care ma refeream, Prin Nov.an crt. in curtea fostului spital din pta. Creanga, santierul care renoveaza imobilul, si-a deschis in curte atelier de prefabricate, cu mare degajare de dif. zgomote [polizoare flex, ferastraie , ciocaneli etc] locatarii blocurilor imediat apropiate fiind \\"torturati\\" de poluarea fonica zilnica ! La primul telefon, inspectorul de garda mediu Ratz, a intervenit, zgomotele au incetat a mai continua ! Asa trebuia procedat si in zona bailor termale. Pt. informarea mirenilor, romanii au botezat localitatea FELIX, insemnand in latina-limba lor oficiala, FERICIRE.Cred ca si mediul zonei, se includea in aceasta nominalizare ! Postat : Tiberiu.
Postat 23 Decembrie 2012, 05:32 de Tiberiu Seremy
refaceti rezervatia
ca sa se refaca rezervatia opriti imediat toate robinetele cu apa termala si retragerea autorizatiilor chiar si retroactiv si o sa vedeti ca in cel mai scurt timp rezervatia se va reface
Postat 22 Decembrie 2012, 19:29 de gabi
RUSINE
DE UNDE ISI UMPLE POPUS PISCINA ,CAND FACE BAIE CU PREFECTU POP JOIA DUPA FOTBAL? D-LE PREFECT,LA POPUS ATI SIMTIT PE PROPRIA PIELE CE APA ARE.PROBABIL ATI VAZUT SI DE UNDE PROVINE APA.BLATISTILOR.....RUSINE SA VA FIE!
Postat 22 Decembrie 2012, 17:05 de POPUSAR
Blestemele se revarsa doar asupra celui care este cu adevarat vinovat !
Popus este singurul vinovat pentru ca nu au stiut sa puna piciorul in prag, adica sa verifice la sange toate forajele de geotermala, sa le infunde cu beton si sa tanteasca cateva amenzi puternice sau chiar sa apeleze la anumite variante cum ar fi memoriu la minister etc pentru rezolvarea acestei probleme . Dar cum sa faca el asa ceva ca doar nu doareste sa isi supere prietenari care isi incalzesc pensiunile si piscinele cu apa geotermala pe gratis. Ulterior acestia ca si favor pentru ca au fost lasati ilegal sa isi faca forajele geotermale sponsorizeaza campania electorala a edilului care se crede atotputernic , intacibil, indistructibil pana cand intr-o zi o sa fie rapus de toate blestemele si molitfele Sfantului Vasile pe care le-a primit in toata acesta perioada de cand este primar.
Postat 22 Decembrie 2012, 10:55 de Avram
@sorbonel
Inteleg ca nu iti place Bolojan, dar nici chiar asa.Il bagi vinovat in toate problemele la toate comentariile tale.Ce treaba are Bolojan cu Sanmartinul? Dupa cate parcuri a facut si altele in curs de amenajare, vii tu cu texte "un indiferent fata de mediu".Pai datorita lui Bolojan a devenit Oradea, Capitala verde a Romaniei, mai trogloditule.
Postat 21 Decembrie 2012, 11:28 de Boom
vinovati
Vinovatii: Bolojan, un indiferent fata de mediu, Claudiu Pop, un retardat, si toti pilosii d ela PAM-BH, Garda de Mediu si Apele Romane. CAPUL LOR VREM!!!!!!
Postat 21 Decembrie 2012, 08:38 de sorbonel
aquapark
oare aquaparkul president recent inaugurat cat a contribuit la secare? sau se alimenteaza de la CET...
Postat 20 Decembrie 2012, 20:57 de ln
nuferi
de ce nu se pompeaza apa temala in lac? prostia e ca nici macar acum nu se face nimic, eu zic ca e premeditat, vreun manelist coclit vrea sa si faca vila cu iesire la lac....
Postat 20 Decembrie 2012, 13:09 de adio
Asteptam demisiile nesimtitilor dela Agentia de Mediu si Garda de Mediu
Au existat mai multe proiec la care si eu am lucrat in studentie, care tocmai asta avea scop sa evite disparitia lacului termal. Cei de la Muzeu au tras semnale de alarma, si altii inaintea mea , au prevazut asta , si am spus ca daca toti taranii care si-au facut pensiuni si hoteluri abuzeaza , vor omori lacul. Dar erau pdsr-isti de la consiliul judetean a lui Mishu Bar , buni prieteni cu cei de la Centrul de Supraveghere Ecologica de la Oradea....care "vegheaza"...culmea si pe bani europeni, praful s-a ales cu toti "ecologistii lui peste si cu toate programele lor de finantare europene !Asteptam demisiile nesimtitilor de la Agentia de Mediu si Garda de Mediu si sanctionarea custozilor care nu au alertat la imp secarea lacului. Sa fie publicate persoanele care sunt responsabile , cu nume si prenume. Prefectul sa si COnsiliul judetean au oameni platiti si serviciu de monitoring . Eu de ex nu am fost lasat sa intru pe un job in meseria mea din 1996! Tocmai ca sa tina in posturi neamurile lor si clientii de partid si curvele lor , tarani umflati si handicapati pe salarii guvernamentale. Evident ca astia nu sunt oameni sa le pese de ceva. Nu fac cu pasiune nimic si habar nu au de nimic.
Postat 20 Decembrie 2012, 12:03 de Gabi Popa -
pacat
Am un priten, acum lector universitar la Biologie, la Univ. Oradea, care stiu ca pe cand era abia la inceput in universitate (acum mai bine de 10 ani), a incercat sa infiinteze o cultura in vitro de nuferi termali, tocmai pentru a preveni un posibil dezastru. Atunci s-a izbit de niste NU-uri "justificate" probabil din partea celor care administratu lacul, singurii care-l puteau opri sa faca asta. Cu acea cultura, acum nuferii puteau fi salvati. Mi-am amintit de acest episod citind dezastrul de la 1 Mai si m-am gandit ca nu ar strica sa se cunoasca.
Postat 20 Decembrie 2012, 10:30 de Miha
Ce nenorociti!!!
Pensiunile care au furat apa termala ar merita sa li se dea foc!!!
Postat 20 Decembrie 2012, 09:39 de 0m
A inghetat si bunul simt minimal!
Jaful apei geotermale de la Baile Episcopesti nu este nicidecum nou: semnale de alarma au fost trase (vezi ziarul Curentul si o serie de posturi TV) inca de iarna trecuta, insa nepasarea bihorenilor a devenit monumentala. Culmea, desi se stie foarte clar in ce directii curge apa termala (bogatie de pensiuni si alte stabilimente!), nu se ia nicio masura. Ar fi si greu de altminteri, potentatii sunt greu de atins si urnit din huzur. Custozii si-au facut datoria, dar ce pot face ei mai mult decat sa atentioneze (a propos, Muzeul oradean este dupa ani multi, tot fara un sediu!)? Unde era blanda si penala Garda de Mediu, onorabila Agentie de Mediu si de ce nu, reprezentantul ANRM care stia foarte bine ce se intampla acolo (iar daca nu stia, trebuia sa stie!)?! Nu Prefectul actual trebuie luat la intrebari -este prea nou in ecuatie- ci garnitura dinainte, stiu ei prea bine pentru ce. Pacat ca relicte care au trecut peste toate vicisitudinile geologice, se sting din stupizenia contemporanilor...Faceti ceva macar acum!!!
Postat 20 Decembrie 2012, 08:57 de Vlad Codrea
Oare cati repompeaza apa termala ?
S-a multumim protejatiilor ... cu puturile lor ilegale si neconforme normativelor europene! In tarile civilizate apa termala se repompeaza de unde a fost scoasa pentru a nu seca sursa . Din numarul total de puturi din statiune cati OARE repompeaza apa termala ?
Postat 20 Decembrie 2012, 01:44 de Sebi
FELIX
comentam ca prostii (mai ales ADINA) dar nu realizam ce inseamna asta. mai vin fonduri pentru natura o PLUA din acest moment in bihor, ofi Lucica ministroaica sau nu.iar taranii din bai....ii doare tot acolo, in PLUA.. sensibilizarea populatiei?boicotarea statiunilor? cineva? wtf.rosia montana inca rezista...
Postat 20 Decembrie 2012, 01:03 de salvati rosia montan
Hévjó
Aceste locuri au fost renumite inca din secolul al XV lea (pentru cei mai slabi anii 1400 si ceva) si au fost cantate in psalmi de catre Jannus Pannonius, marele calator. Haieu satul din apropierea bailor cu denumirea istorica de HÉVJÓ adică CALDURA BUNA a fost locul preferat al canonicilor katolici din aceste tinuturi. pe atunci nu existau mici si manele...... Hai Adi Minune si salveaza nuferii din 1 Mai, deoarece implicit manelele sunt de vina prin subcultura dezvoltata in ultimii 15 ani.
Postat 20 Decembrie 2012, 00:38 de Jannus Pannonius
tara de *
Tara asta e un jeg. Pe toti ii doare-n cur de rezervatii, de nuferi. Ii intereseaza doar sa mai cumpere un bemveu la copilasul rasfatat si sa-i dea bani sa-i sparga la manele, cu orice pret. Chiar si distrugand putinele lucruri frumoase care au mai ramas in orasul asta. Asa ca sa nu mai mire ca suntem priviti ca ultimii oameni, pentru ca in fond aia suntem. N-am stiut sa avem grija de resursele tarii, am vandut tot ce se putea vinde pentru un castig imediat. Asa au facut si cretinii din zona. Si vina nu e doar a hotilor... hotul tot hot e. Vina majora apartine organelor de verificare care trebuiau sa-si faca treaba, verificand si amendand hotii. Poate la un momentdat si dobitocii care au furat pana au distrus rezervatia isi vor da seama ca acea rezervatie le aducea clientii in mega pensiunile ridicate. Trist.
Postat 19 Decembrie 2012, 23:54 de Marius
Tot taranu va va pierde
Din toata afacerea asta tot taranu va pierde, pt. ca vaca lui nu se va mai putea scalda in taul cu nuferi cum faceau pana odinioara bovinele. AStfel nu va mai da atata lapte cu aroma de nuferi:) Prefectura are de castiga , va vinde in cativa ani noul spatiu creat cuiva sa-si faca vilutza pe acolo :) Si uite asa se dezvolta turismul :)
Postat 19 Decembrie 2012, 23:06 de B
ALO,
SRI istii ce fac? ei stiu tot...ce aveti cu prefectul, care este de citeva luni in functie doar????????
Postat 19 Decembrie 2012, 23:06 de ADINA
Azi maine se vai si surpa
Peste tot in lume in momentul cand se extrage apa termala fara mila se pune apa rece la loc, ca sa nu raman goluri sub pamant si sa se surpeze. Ma voi amuza cand voi afla din presa ca mai avem un crater in 1 mai, pe langa cel de le Begidia :)))
Postat 19 Decembrie 2012, 23:01 de B
adio apa termala
era previzibil ca asa se va intimpla insa cind te gindesti ca gunoiul si jegul ala de prefect anunta cu surle si trimbite ca a controlat toate pensiunile si ca aproape nici o pensiune nu fura apa termala iti vine sa i impusti pe toti......... mai grav este ca in ritmul in care se fura apa termala in citiva ani va seca definitiv zacamintul, adio statiuni, adio turisti, romani prosti care si fura caciula...
Postat 19 Decembrie 2012, 21:57 de prefectul spagar
Lasa-i dracului de nuferi!
Faceti loc taranilor sa-si construiasca viloaie si sa-si parcheze gipanele! Desert va aujnge tara asta locuita de vrednicul neam romanesc!
Postat 19 Decembrie 2012, 21:52 de jtyutui
o tara infecta, infectata de oameni!
Vai de capu nostru de tara infecta! Am fost anu trecut ultima data in rezervatie unde am dat de un domn care mi-a dat acces sa vad ce si cum. Era tot pe timp de iarna si rezervatia arata jalnic... gunoaie peste tot, apa era putina, vegetatia sub orice critica. Domnu\' zicea ca nu primesc fonduri, ca oameni-s necivilizati, ca se fura apa termala de catre fiecare pensiune din apropiere si ca in cele din urma nimeni nu face nimic... desigur inclusiv ei. La intrebarea: ce-i de facut? Imi zice sa chem televiziunea, mass media, ca asa poate avand vizibilitate, se va face ceva de rusine. Mda... cum de altfel se face orice in tara asta, de ochii lumii. Si iaca un an mai tarziu ca sa dus si rezervatia. Chiar nu pot sa cred!
Postat 19 Decembrie 2012, 20:44 de un oradean
mea
Si a mai disparut un colt de rai din frumoasa noastra Romanie... Dar a ramas un loc bun pt manele si ragaitori de bere... Rusine fratilor!!!
Postat 19 Decembrie 2012, 18:19 de romania
ce a fost odata
aveti aici cateva sute de imagini cu ce a fost odata aceasta rezervatie: http://peterlengyel.wordpress.com/2012/05/27/paraul-petea/
Postat 19 Decembrie 2012, 15:37 de Peter Lengyel
Urmeaza Padis
Mai ii dau maxim 2 ani de peisaj feeric, apoi vom vedea pensiune langa pensiune, la maxim 2 metri departare una de alta, fiecare mai hidoasa decat precedenta. Ce e trist, insa, e ca vor fi pline.
Postat 19 Decembrie 2012, 15:35 de Opinatorul
Tot ce e frumos trebuie sa dispara
Vai si amar de tara asta , cu banii rezolvam totul .
Postat 19 Decembrie 2012, 15:08 de tractoristu
RUSINE
Pe Ceausescu l-au impuscat pentru subminarea economiei si infometarea poporului, s-a grabit sa plateasca datoria externa a tarii, dar ne-a lasat cu datorii de 0 lei. Voi care a-ti vandut tara, a-ti infometat poporul, a-ti distrus economia si a-ti acumulat datorii de miliarde de euro. Voi ce pedeapsta meritati...???
Postat 19 Decembrie 2012, 15:00 de unu prea suparat
Multumim, udmr, multumim, penalilor !
In ultimii patru ani au fost sefi la ape ungurul pasztor si huțulul (vezi DEXonline) pripasit pe la noi (dracu' l-a adus !), voloseniuc il cheama. Pai ce treaba sa aiba astia cu tezaurul botanic al Romaniei, unic in Europa ?! Doar s-o distruga !
Postat 19 Decembrie 2012, 14:50 de pinonel
pitecantropii erau mai civilati ca voi
Urmeaza la "rezolvat" Pestera Ursilor, care poate fi vanduta la bucata de stalactite si stalagmite si apoi inlocuita cu o galerie betonata frumos si vopsita cu graffiti, populata cu boschetari subventionati de Guvern si avand drept inalienabil la vot multiplu. Poporul trebuie reprezentat corect in toate planurile si in toate dimensiunile artistice!
Postat 19 Decembrie 2012, 14:46 de ursu de caverna
ce atata tambalau pentru niste buruieni si melci scarbosi
Prefectul bihorului a zis ca oricum "balta cu nuferi" strica mirosul in zona de vile a clientelei de partid, asa ca oricum vroia sa vorbeasca la Guvern sa asaneze "mlastina" aia infecta plina de puradei si caii lor. Pentru turisti, se vor oferi ca suvenir niste superbi nuferi din plastic care vor promova imaginea judetului nostru si de ce nu a "Gradinii din Carpati".
Postat 19 Decembrie 2012, 14:39 de nea popica
Am doar atat de zis
Sa-l bag in * ma-sii de prefect semidoct si cretin. Din momentul in care a fost sesizat de situatia de facto, trebuia sa instituie in zona starea de necesitate si sa apeleze la fonduri guvernamentale, UE sau in cel mai rau caz la sustinerea publica pentru a salva aceasta comoara de patrimoniu a judetului. In schimb a stat cu dejetu\' in cur (il mai scotea doar sa-l miroase) si acum da vina pe nu stiu cine. Sa va ia dracu de cretini si pe astia de acum si pe aia de dinainte si pe toti imbuibatii de dupa revolutie care cred cu tarie ca banul le suplineste deficitul de creier. O singura solutie : gasirea tuturor celor vinovati si executia sumara .
Postat 19 Decembrie 2012, 14:37 de anticomunistul
sa vina dinamita, aduceti drujba
Acum este evident faptul ca Bihorul merita sa aiba Ministrul mediului apelor si padurilor! Doar a reusit sa distruga inca o rezervatie naturala, asa ca numirea noului ministru e o recunoastere la nivel national. Competitiile "post-decembriste" se numesc: "Intrecerea neo-comunista distrugeti industria", "Avariada si parjoliada agriculturii", "Masacriada ursilor si caprelor negre", "Neam-prostiada si datul vinii pe custodele Muzeului". Avem insa "Institutii Europene": Garda de mediu, Inspectorate Silvice, Garda Ecolgica, Prefectura, Supra Controlul Marilor Rezervatii, Ministerul Marilor Proiecte ale Naturii, Directia Gresita Ecologic, etc.
Postat 19 Decembrie 2012, 14:33 de emil racovita jr.
MULTUMIRI !
MULTUMIM DIN INIMA POLITRUCILOR MAFIHOTI (indiferent de orientarea politica, nationalitate,etnie ) CARE DE 22 DE ANI DISTRUG IN MOD SISTEMATIC VIATA PE PLAIURILE RROMANIEI !!
Postat 19 Decembrie 2012, 14:23 de SCORTOSUL
Bravo
Bravo, ce atata melci si nuferi, sa fie pensiuni cu "acua parcuri" si "topogane" mititei si mustar si "spauri" termale.
Postat 19 Decembrie 2012, 14:21 de vlad
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON