URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2017, 10:15

Abuzul în serviciu conform deciziei Curţii Constituţionale

Abuzul în serviciu conform deciziei Curţii Constituţionale foto: ccr.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămânile acestea au fost numeroase discuţii în spaţiul public legate de infracţiunea de abuz în serviciu. Întrucât singura interpretare obligatorie a legii este dată de Curtea Constituţională sau de deciziile de unificare ale practicii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, răspunsul la întrebările legate de dezincriminarea unor forme ale abuzului în serviciu se regăsesc în Decizia nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale prin care a fost admisă o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la această infracţiune.

Curtea Constituţională, admiţând această excepţie, a statuat obligatoriu că, art. 297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”.

În motivarea deciziei, Curtea arată că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuții de serviciu reglementate expres prin legislația primară - legi și ordonanțe ale Guvernului.

Curtea constată că, în cazul în care neîndeplinirea ori defectuozitatea îndeplinirii unui act nu s-ar raporta la atribuții de serviciu prevăzute într-un act normativ cu putere de lege, s-ar ajunge la situația ca în cazul infracțiunii de abuz în serviciu elementul material al acesteia să fie configurat atât de legiuitor, Parlament sau Guvern, cât și de alte organe, inclusiv persoane juridice de drept privat, în cazul fișei postului, ceea ce nu este de acceptat în sistemul juridic de drept penal.

Curtea reține că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecințele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanții împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare și predictibile este obligatorie. Comportamentul interzis trebuie impus de către legiuitor chiar prin lege, neputând fi dedus, eventual, din raționamente ale judecătorului de natură să substituie normele juridice.

Ca atare, de la data publicării acestei decizii în Monitorul Oficial (15 iunie 2016) în toate procesele în care acuzaţia adusă era de încălcare a unor norme juridice inferioare legii se impune soluţia de achitare. De asemenea în toate dosarele în care s-au pronunţat condamnări, având în vedere principiul aplicării retroactive a legii de dezincriminare, instanţele trebuie să constate încetarea executării pedepselor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Petcu
Fapta descrisa de tine nu se incadreaza la abuz in serviciu ci la frauda. Aia cu darea de mita invocata de TDS, e relativa, pentru ca poate comiti fapta din "bunatate", nici intr-un caz nu e abuz in serviciu.
Postat 21 Februarie 2017, 11:08 de User anonimizat
OUG 13 ERA CORECTĂ
Un lucru este clar ! OUG 13 a fost cât se poate de OK. S-a combinat definiția CCR cu pragul recomandat de Comisia de la Veneția !102. Pe această bază, Comisia de la Veneția consideră prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu, excesul de autoritate și expresii similare trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparțialității administrației publice, șamd.“
Postat 21 Februarie 2017, 10:08 de TDS
!!!!
@Petcu: Eu aș încadra fapta la Dare de mită ! (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Dar poate greșesc. Sper să ne lămurească d-l avocat.
Postat 21 Februarie 2017, 10:04 de TDS
intrebare?
Daca sunt functionar intr-o comisie de concurs si favorizez un candidat prin transmiterea subiectelor, mai raspund penal pt abuz in serviciu? Mentionez ca regulamentele de organizare a concursurilor din Romania sunt reglementate prin hotarari de guvern / ordin de ministru, deci nu incalc legislatia primara.
Postat 20 Februarie 2017, 18:43 de Petcu
Mergi in Piata Unirii, Ursuto ... si explica-le.
... ca acolo sunt unii care cred ca abuzul in serviciu e cand mananci prea mult in pauza de pranz de la Guvern !?!
Postat 20 Februarie 2017, 16:59 de WinDos
ce sa fie, cum sa fie?
Si sa intelegem ca toate demersurile de la proteste au fost de fapt o manipulare?.Toti cei implicati in procese pentru abuz in serviciu vor fi achitati si cei condamnati la fel?Si atunci oare cum o sa fie bine ca sa nu fie rau?Cam cate semne de intrebare sa fie oare sa se trezeasca creierele celor adormiti?
Postat 20 Februarie 2017, 15:43 de Ovidiu16
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON