URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2022, 17:45

56 milioane de euro pentru Oradea: 17 noi proiecte vor fi finanțate prin PNRR, inclusiv reabilitarea termică a 23 de blocuri. Vezi care sunt!

56 milioane de euro pentru Oradea: 17 noi proiecte vor fi finanțate prin PNRR, inclusiv reabilitarea termică a 23 de blocuri. Vezi care sunt! foto: Bogdan Popa Photography
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunțat miercuri că 17 proiecte depuse de municipalitate prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) vor primi finanțare nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

„Valoarea totală a acestora este de 56,783,769.42 euro, cu TVA inclus”, arată un comunicat.

Tramvaie și stații de încărcare electrică

Potrivit acestuia, printre altele, este vorba despre „7 tramvaie noi, precum și 45 de stații de încărcare pentru vehicule electrice”, care vor fi achiziționate „în perioada următoare”. Municipalitatea amintește cu această ocazie că, în ultimii 2 ani, Oradea a achiziționat 20 de tramvaie şi 22 de autobuze noi, respectiv a inaugurat o linie nouă de tramvai pe ruta Calea Aradului - Ceyrat – Cantemir.

În aceeași tranșă a celor 17 proiecte au mai fost aprobate proiectele privind reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice pentru următoarele unități de învățământ: sediile Colegiului Național Iosif Vulcan de pe str. Jean Calvin și Bdul Decebal, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller – sediul din Piața Cazărmii, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Școala Gimnazială Octavian Goga, Grădinița nr. 41 de pe str. Cantacuzino nr. 68, Grădinița nr. 52 și Creşa nr. 3 de pe str. Călugăreni nr. 8/A, precum și Grădinița nr. 42, de pe str. Salcâmilor nr. 8.

Lucrările care se vor executa la clădiri vor consta în creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.

Tot prin fonduri PNRR va fi reabilitat și bazinul acoperit Crișul. Valoarea proiectului fiind de aproape 10 milioane lei, cu TVA inclus. 

23 de blocuri vor fi reabilitate

Printre proiectele aprobate se numără și reabilitarea termică a 23 blocuri din zona Dimitrie Cantemir, valoarea totală a lucrărilor pentru aceste proiecte ridicându-se la aproximativ 6 milioane de euro.

Blocurile pentru care au fost depuse proiecte spre finanțare sunt situate pe str. Dimitrie Cantemir (D21, D23, D31, U25, U27, U35, U37, C3, C9, C19, C29, C39, C41, C43, D13, D17, D15, D49, D51, U45 si U47) şi pe strada Lugojului (PB3 si PB5).

Și în acest caz, soluțiile vizează în principal lucrări de creștere a eficienței energetice. „Este vorba despre lucrări de reabilitare termică a faţadelor, a sistemului de încălzire şi furnizare a apei calde, precum şi lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri”, încheie comunicatul.

Achiziția de tramvaie: 79 de milioane de lei

Potrivit Ministerului Dezvoltării, care a publicat miercuri cererile de finanțare aprobate (pentru care urmează încheierile de contract) atât pe Componenta C5 - Valul renovării, cât și pe Componenta C10 - Fondul Local, cea mai mare parte a banilor alocați Oradiei vor merge pe achiziția tramvaielor.

Conform documentelor amintite, pentru modernizarea flotei de tramvaie la nivelul municipiului Oradea, în etapa 1 vor fi alocați 67 milioane de lei + TVA, adică 79 cu TVA inclus, pe componenta C 10 Fondul Local.

Potrivit acestor situații - care pot fi consultate integral mai jos - Oradea nu este singura unitate administrativă din Bihor care a câștigat aceste finanțări nerambursabile.

Fonduri prin PNRR vor primi și alte UAT-uri precum Nucet, Beiuș, Marghita, Aușeu, Vașcău, Salonta, Sântandrei.

Listele complete mai jos:

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Altă dată strigai ca sunt prea multe proiecte , acum te plângi ca sunt puține ::::)))) ești neterminată rău, schimbă bateriile, dă cu vatelina:::)))
Postat 20 Octombrie 2022, 11:43 de Sandu2100
Doar atât? 17 proiecte mititele? 57 milioane din care aproape 20 sunt împrumut bancar?
Nu îmi vine să cred că și-au bătut joc în așa hal, liberalii de la AM din cadrul MD, de Oradea ... și nu s-au aprobat restul de peste 20 de trăznăi numai bune de prăduială și pentru binefacerea unor firme "de casă". Unde sunt fantasmagoriile cu noul spital de infecțioase între case, stadionul de fotbal pentru meciurile diviziei C sau reabilitarea de imobile care să fie sedii de instituții publice? S-au dus 7 ani de vise liberale pe intenții, care mai de care mai hilare ... noroc că s-a mers și cu achiziția de câteva tramvaie, care pt fi utilizate de un oraș întreg, nu numai de câțiva "neterminați" ai sorții.
Postat 20 Octombrie 2022, 10:12 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON