URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2021, 18:43

16 noi staţii de încărcare pentru maşinile electrice, în parcările din Oradea. Vezi exact unde!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat, luni, amenajarea a încă 16 staţii de încărcare pentru maşinile electrice.

Astfel, posesorii de vehicule electrice îşi vor putea încărca bateriile acestora în mai multe parcări publice din oraş.

Conform unui comunicat al municipalităţii, staţiile de încărcare vor fi amenajate pe străzile: Codrilor - Aquapark Nymphaea, Parcul Traian, Dunărea, Tudor Vladimirescu, Ştefan cel Mare, Primăriei, M. Kogălniceanu, Universităţii, Splaiul Crişanei, Meiului, Islazului, Xenopol, Nufărului, B-dul Dacia şi Ogorului.

Investiţia se derulează în cadrul unui proiect al cărui scop este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi în Oradea.

Proiectul, în valoare totală de aproximativ 3,7 milioane de lei este finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu - "Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ".

Contribuţia municipiului Oradea este de 13,15%, iar finanţarea nerambursabilă de 86,85%.

Printre altele, se vor amenaja locurile de parcare aferente, se vor realiza racordurile şi instalaţiile electrice şi se vor executa lucrări de construcţii şi montaj a staţiilor, respectiv a panourilor de informare.

Lucrările vor începe în perioada următoare, după ce, în 19 august 2021, primăria a predat amplasamentul către constructorul şi furnizorul S.C Electrogrup S.A.

Municipalitatea menţionează că termenul de execuţie a lucrărilor şi de furnizare a staţiilor de reîncărcare este de 6 luni, astfel că la începutul anului viitor vor putea fi puse în funcţiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
BMW X5
Poate o luna de injectii cu testosteron, stimularea testiculelor cu celule stem si nu vor mai avea nevoie de X5-ri. Pana atunci sa compenseze cum pot :) Deja e plin cu X-ri, de regula cu soferi clar trecuti de andropauza... BMW-l, din pacate, a devenit masina celor care n-au cu ce, infiferent de varsta. E plin si de mucosi pe care ii ia curentul nu tornada - stranuti la el si zboara in spate. Unii mai lasa barba.. adica par afcial in stil feminin... ceva ce ai vazut la Conchita Wurst... Altfel ar fi masini bune, insa deja instinctual asociezi cu lipsa de masculinitate...
Postat 24 August 2021, 14:16 de sasi
Nu-i corect numai pentru unii, iar ceilalți cu mașini de viitor să se descurce singuri.
Au început orădenii mai cu viziune să cumpere mașini pentru deceniul următor. Pe strada mea sunt doi deja cu BMW X5 Hydrogen Hibrid. Ei unde să-și încarce rezervoarele cu hidrogen? Montați și câteva stații de hidroliză, nu numai prize prin parcări, dacă tot vă dați "domni cu sula-n straiță".
Postat 24 August 2021, 09:18 de KP
la casa sau la parter
Masina electrica merge daca stai la casa sau la parter. Noi la casa am scos trifazicul pe perete sa montam un incarcator auto. Bine ca nu am cheltuit bani pe statie ca modelele noi se incarca si de la 220... Insa daca stai la bloc, ce faci? scoti stecherul prin geam? asta mai merge daca stai la parter... O solutie ieftina si fezabila ar fi cu multe prize 220... Pentru ca suna bine ca dupa 2030 poti vinde numai masini electrice... dar unde se incarca? mai ales daca stai la bloc... Cred ca astia iar nu gandesc... Orice trebuie planificat...
Postat 23 August 2021, 20:40 de sasi
altfel e bine ca primaria sa profite de fonduri europene si guvernamentale si pe sectorul acesta
bani gratis sunt buni, si investiile in tehnologiile viitoare subliniez a 3a oara, sunt costisitoare. Dar vrem sa fim un oras cat mai "viitor-proof", investitii care sa nu le facem pentru 2 zile, ci pe termen lung
Postat 23 August 2021, 20:12 de unu
..doar sa nu ne mintim ca salvam planeta :)
cu 16 electrice intre 100 de mii de masini nu faci un fas in temperatura medie in oras.
Postat 23 August 2021, 20:10 de unu
ai dreptate Ioan
masini electrice e viitorul, sunt de-acord cu tine. Zic doar ca nu prezentul de azi-maine, ci viitorul de peste cativa (nu multi) ani. Investitiile in infrastructura electrica vor fi semnificative (in special stabilitatea transportului de energie), si sunt extrem de importante investitiile in reciclarea bateriilor, altfel ecologia e de fatada. Electricele sunt distractiv de condus, le-am condus si cuplul/acceleratia instanta e placuta, sunt mai usor de intretinut, mai fiabile (mai putine investitii in servisuri auto si vizite la mecanic)
Postat 23 August 2021, 20:09 de unu
Unu
In plus, exagerezi putin. Pe net, pretul unei benzinarii este estimat intre 500.000 si 2.000.000 euro... In legatura cu timpii de alimentare la statii, nu putem inca sa ne pronuntam pentru ca ebihoreanul nu face decat sa preia stirea de pe site-ul PMO fara sa fi incercat o contributie jurnalistica reala...si necesara! Ca nu e totuna sa fie statii de 11 kw sau de 100 kw (as paria totusi pe primele ca noi, romanii, avem bunul obicei sa fim politicosi si, daca vesticii investesc masiv in fast chargere, noi le dam prioritate si o tinem "langa" in spiritul deceniului trecut...desi lumea se schimba extrem de rapid).
Postat 23 August 2021, 20:04 de Ioan75
Evolutie...
Nu e tocmai cea mai buna comparatie, dar nu ma abtin sa nu remarc ca acelasi gen de discutie a fost si pe vremea trecerii de la trasura la automobil :-)))) Serios acum, cred ca cei care sunt dispusi sa isi asume inconvenientele EV cu pretul, autonomie, etc. merita ajutati/incurajati. In definitiv, vor fi cateva masini in minus la poluarea din oras. Iar asta nu va strica nimanui...
Postat 23 August 2021, 19:49 de Ioan75
aproape 1 mil euro pt 16 parcari
...scumpe benzinarii. Cred ca Petrom construieste una pe 20% din investitia asta, poate tot cu 8 pompe duble, care sa incare 16 masini... dar dandu-le autonomie de aproape 1000 km dupa o alimentare de 2 minute, nu una de 6 ore. Ceea ce inseamna ca in 6 ore ar putea alimenta vreo 180 masini, cu o autonomie de 3 ori mai mare.
Postat 23 August 2021, 19:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON