URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2012, 15:43

"Verzii" acuză începerea ilegală a lucrărilor la mega-staţiunea Padiş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Administraţiei Parcului Naţional Apuseni şi cea a Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor au descoperit că în urmă cu două săptămâni persoane neidentificate au început amenajarea unui amplu şantier pe Platoul Padiş.

Amplasamentul pe care se fac lucrările este situat în perimetrul Molhaşurilor de la Izbuce şi se află în zona de conservare specială a Parcului Natural Apuseni, unde nu este permisă niciun fel de construcţie. În ciuda demersurilor făcute către autorităţile locale, ecologiştii nu au reuşit să afle până acum nici cine construieşte, nici dacă lucrările au fost autorizate.

"Nouă nu ni s-a cerut niciun aviz pentru lucrările din Padiş, deşi acesta era obligatoriu. Mai mult, se construieşte în rezervaţia Molhaşurile de la Izbuce, care este o zonă de conservare cu regim special de protecţie. Construcţiile sunt, deci, ilegale", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Alin Moş, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni. Potrivit acestuia, terenul este o proprietate privată aflată în extravilanul Primăriei comunei Budureasa.

Secretizate

Atât conducerea APNA, cât şi reprezentanţii Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor au încercat să afle cine este beneficiarul lucrărilor, dar fără succes. "La Primăria Budureasa, nimeni nu vrea să ne dea informaţii, ca să aflăm cine e proprietarul terenului, cine construieşte şi pentru cine. Nici muncitorii nu vor să spună cine i-a angajat", susţine Alin Moş, care bănuieşte că lucrările reprezintă prima fază a amenajării staţiunii turistice Padiş.

"Este ciudat caracterul ultra-secret al acestor lucrări, care par a fi debutul unei mai ample organizări de şantier. Se pare că nu există nicio autoritate capabilă să spună cine este constructorul care periclitează integritatea acestui areal unic în ţară", spune şi Mihai Togor, preşedintele CRSE Bihor.

Proiect controversat

Ideea megastaţiunii din Padiş a fost lansată în 2006 de către Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş SRL, în spatele căreia se afla controversatul patron al firmei Cibela, Viorel Popa. Acesta intenţiona să dezvolte în zonă o staţiune întinsă pe 86 de hectare, dar proiectul a fost suspendat de Curtea de Apel Cluj Napoca, care a dispus anularea unei hotărâri a Consiliul Local Budureasa ce introducea în intravilanul comunei terenurile care urmau să fie ocupate de viitoarea staţiune.

Zona Molhaşurilor din Valea Izbucelor este o rezervaţie naturală botanică, vestigiu al erei glaciare, aflată în zona de conservare specială a Parcului Natural Apuseni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
lasati padisul asa cum e
Buna, merg an de an la padis si de la fiecare an se vede schimbarile in rau aduse zonei si muntii de betoane care atrag dolinele pline ochi cu gunoaie de la asa zisele pensiuni de tot rasul din padis....asta cu oblanduirea primarilor pdl buntesti, rieni si primaria bomba budureasa....e o rusine ca li se mai spune administartii publice locale. Referitor la acest articol ce se intampla acolo cu tunul imobiliar ce il pregateste viorel popa este un dezastru ecologic care ar fi bine facuta o sesizare la comisia europeana de catre un ONG pentru ca autoritatile noastre nu fac nimic ci stau la pomana....Acest numeVIOREL POPA spune totul dar ai nostri alesi il tin in brate ca pe un bun national, asta e strigator la cer iar noua conducere de la judet e pe drumul vechii pdl. Retoric ma intreb ce face noul ITM?
Postat 19 Septembrie 2012, 09:50 de ioan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON