URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2017, 07:33

Şpagă cu repetiţie: Poliţistul rutier Marcel Ghirosa i-a minţit pe procurori şi a plâns în faţa judecătorilor

Şpagă cu repetiţie: Poliţistul rutier Marcel Ghirosa i-a minţit pe procurori şi a plâns în faţa judecătorilor ULTIMA ŞPAGĂ. Comisarul şef Marcel Ghirosa a fost prins în flagrant chiar în ultima zi de muncă. Cu o săptămână mai devreme ceruse să fie lăsat la pensie, ordinul de ministru pentru trecerea în rezervă ajungând la Oradea în după-amiaza zilei de 4 ianuarie. Tocmai când proaspătul pensionar ajungea în Arestul Poliţiei, reţinut pentru 24 de ore
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un accident uşor produs la sfârşitul anului trecut în comuna Nojorid a ajuns subiect de anchetă şi pentru procurorii DNA Oradea după ce ofiţerul rutierist care trebuia să lămurească împrejurările evenimentului a fost prins în flagrant cu mită.

Comisarul şef Marcel Ghirosa, instalat în vară ca şef peste Biroul Drumuri Naţionale al Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, a fost denunţat de şoferul căruia îi ceruse 600 lei şpagă ca să-i returneze permisul reţinut după accident şi apoi să-l scape şi de dosarul penal.

BIHOREANUL vă prezintă cum s-a derulat ultima anchetă rutieră "marca Ghirosa", proaspăt beneficiar al unei pensii speciale, dispus să muşamalizeze cazul pe seama unui şofer nenorocos şi a unei victime minore, de doar 13 ani.

Flagrant la Rutieră

Anul 2017 a început în forţă pentru poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor care, sub coordonarea unui procuror de la DNA Oradea, au realizat miercurea trecută o acţiune de prindere în flagrant tocmai în biroul unui şef din Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor.

Ţinta? Comisarul şef Marcel Ghirosa, şeful Biroului Drumuri Naţionale, delegat în această funcţie în vara anului trecut, până atunci ofiţer specialist în cadrul Serviciului, găsit cu "un bacşiş" de 400 lei, bani luaţi de la un şofer cercetat pentru producerea unui accident cu victimă. Imediat după flagrant, Ghirosa a fost condus la sediul DNA Oradea pentru audieri, iar în aceeaşi seară a fost reţinut pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor.

Şpagă continuată

Acuzaţiile au fost făcute publice de DNA o zi mai târziu. Ofiţerul fusese inculpat pentru luare de mită în formă continuată, imputându-i-se că i-a cerut mită şoferului în două rânduri. Prima dată 200 lei, pe data de 28 decembrie a anului trecut, ca să-i returneze permisul de conducere ridicat după producerea accidentului, iar o zi mai târziu alţi 400 lei, promiţându-i în schimb clasarea dosarului penal.

Potrivit informării, Ghirosa a luat şi a doua tranşă de bani, pe 4 ianuarie, însă nu s-a putut bucura de ei deoarece tranzacţia era deja monitorizată de procurorii DNA şi ofiţerii DGA, care au constatat producerea ei în flagrant şi l-au reţinut imediat după încasarea sumei.

Accident la DNA

Accidentul de la care a pornit ancheta de corupţie fusese făcut public de Biroul de presă al Poliţiei Bihor. E vorba de un eveniment produs pe 28 decembrie în Nojorid, pe DN79, unde o fată de 13 ani a traversat şoseaua prin loc nemarcat, fiind acroşată de o dubiţă condusă de un bărbat de 31 ani din Paleu. "Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor şi cauzelor producerii evenimentului rutier", se preciza în comunicatul pe care Poliţia l-a transmis presei locale la o zi după accident.

Cum au continuat cercetările? O dezvăluie procurorii DNA în referatul cu care joia trecută au cerut arestarea lui Ghirosa, descriind în detaliu felul în care ofiţerul se pregătea să trântească ancheta fiindcă avea nevoie de bani ca să-şi schimbe... acumulatorul la maşină!

Poliţistul bun...

Potrivit procurorilor, ofiţerul a coordonat două echipaje care au făcut cercetările la locul accidentului şi l-a însoţit personal pe şoferul dubiţei la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, pentru verificarea alcoolemiei, iar ulterior la o staţie ITP pentru verificarea tehnică a maşinii.

Apoi, după cum le-a spus procurorilor, denunţătorul a fost condus pentru declaraţii la sediul Poliţiei Rutiere, unde i s-a cerut prima şpagă. "În timp ce se aflau pe hol, comisarul şef Marcel Ghirosa i-a comunicat denunţătorului că «nu-i va fi uşor cu permisul de conducere» şi că «se poate rezolva şi altfel», întrebându-l totodată câţi bani deţine asupra sa. Aflând că are 200 lei, comisarul şef i-a solicitat să pregătească banii, a intrat în birou, iar când a ieşit denunţătorul i-a înmânat banii şi inculpatul i-a predat permisul de conducere spunându-i că «totul s-a rezolvat»".

... dar cu probleme

Însă nu era rezolvat chiar totul. Pe 29 decembrie, ofiţerul l-a sunat pe şofer, cerându-i să aducă asigurarea de răspundere civilă a dubiţei, pentru verificare. Maşina, înmatriculată în Ungaria, avea poliţa întocmită în ţara vecină, iar Ghirosa i-a găsit ca hibă faptul că nu avea menţionată data expirării. O abatere pentru care, a blufat el, şoferul risca o amendă de la 1.500 la 7.000 lei. Denunţătorul n-a picat în plasă, replicând că va aduce o traducere autorizată care să demonstreze că asigurarea era valabilă, moment în care poliţistul a dat înapoi. A făcut o copie după document,  a restituit originalul şoferului şi l-a poftit să plece, conducându-l spre ieşire.

Pe drum, însă, i-a cerut alţi bani. "În timp ce coborau scările, inculpatul a pretins 400 lei, sumă necesară pentru a-şi achiziţiona un acumulator pentru autoturismul personal, sugerându-i denunţătorului să împrumute suma dacă nu o are, urmând să discute în legătură cu remiterea banilor după sărbătorile de iarnă", au reţinut procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea lui Ghirosa.

Întâlnire cu surprize

Pe 3 ianuarie, şoferul s-a prezentat la DNA, denunţându-l pe poliţist, astfel că o zi mai târziu, când l-a sunat pe Ghirosa să-i ducă "datoria", întrevederea a fost monitorizată de ofiţerii DGA, supravegheaţi de un procuror anticorupţie.

"Cu ocazia întâlnirii, denunţătorul şi inculpatul au discutat mai multe aspecte în legătură cu accidentul, aspectul esenţial în jurul căruia s-a concentrat discuţia fiind reprezentat de soluţionarea favorabilă a tuturor aspectelor rezultate din producerea evenimentului, inclusiv în sensul propunerii unei soluţii de clasare a cauzei penale. De asemenea, inculpatul a confirmat primirea anterioară a sumei de 200 lei, în vederea restituirii permisului", spun procurorii. În final, şoferul a părăsit sediul Poliţiei Rutiere, în locul lui intrând ofiţerii DGA care au găsit banii marcaţi asupra comisarului şef.

Eu? Nu!

Când procurorii DNA l-au întrebat despre şpagă, ofiţerul a negat că ar fi cerut banii, susţinând că a fost provocat să-i ia. O zi mai târziu, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, poliţistul a izbucnit în plâns şi, potrivit unor surse din anchetă, şi-a recunoscut fapta.

Cert e că, în urma unei dezbateri întinse pe aproape 4 ore, instanţa a respins solicitarea DNA de arestare preventivă a lui Ghirosa, dispunând ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Măsura poate fi motivată de faptul că bărbatul nu are cum să influenţeze ancheta, mai ales că în ziua reţinerii conducerea Poliţiei Bihor tocmai primise ordinul ministerial prin care rutieristul fusese trecut în rezervă ca urmare a pensionării.

A făcut-o, după cum se vede, ruşinos, ieşind pe uşa din dos şi cu cătuşe pe mâini...


TAXI GHIROSA
Afaceri de familie

Acuzaţiie de corupţie pentru care Marcel Ghirosa a ajuns în atenţia DNA survin în condiţiile în care, după cum a constatat BIHOREANUL, ofiţerul are o situaţie materială mai mult decât îndestulătoare. Deşi are un credit ipotecar de 49.500 euro contractat pentru perioada 2007-2030, Ghirosa deţine împreună cu soţia un apartament de 120 mp, un Audi A6 din 2001 şi un VW Golf din 2004, şi avea o leafă de peste 4.000 lei, în timp ce consoarta, Sava Ghirosa, consilier superior în cadrul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean, avea un salariu lunar de 1.900 lei.

În plus, soţia lui Girosa este şi asociat unic şi administrator al unei firme de taximetrie, GSM Trans SRL, care anul trecut a declarat o cifră de afaceri de peste 200.000 lei. Mai mult, fiul celor doi, Claudiu Ghirosa, are şi el o firmă de taximetrie, Claumar Expres SRL, înfiinţată în octombrie 2015 şi care în decurs de două luni a avut, în anul respectiv, o cifră de afaceri de 42.622 lei.

Pe de altă parte, fostul comisar şef a "omis" să-şi includă în declaraţia de avere un teren de 5.500 metri pătraţi cumpărat în Biharea şi un altul de 860 mp cumpărat în Oradea, ambele apărând însă în declaraţia de avere a soţiei ca fiind bunuri achiziţionate în comun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Reguli de circulatie.
Pentru toti aceia care sunt scandalizati ca nu li se acorda prioritate chiar si atunci cand nu traverseaza pe trecere de pietoni le recomand sa mai citeasca codul rutier Iar in ceea ce priveste situatia cand traverseaza prin locuri marcate le recomand sa se asigure inainte pentru ca soferul sa vada ca vor sa treaca si abia apoi sa treaca pentru ca eu in calitate de sofer am avut si cazuri in care pietonul mergand pe trotuar s-a intors dintr-odata si a vrut sa traverseze fara sa se asigure si ma surprins noroc ca eram pe faza pentru ca la 30 de kilometri pe ora cat e limita legala in unele locuri cu trecere de pietoni asta inseamna aproape 10 metri/secunda si masina nu se opreste instantaneu chiar daca ai ABS.
Postat 11 Ianuarie 2017, 21:37 de Dorel2016
O nulitate ridicata la orice putere ramane tot o nulitate!
Punct
Postat 11 Ianuarie 2017, 15:39 de pinonel
Mobzoid
Sunt curios ,unde sunt moderatorii ,cand apar comentarii ,ca si cel postat de "Mobzoid" ? Pentru ca ,in alte situatii ,cand apar comentarii care "nu convin cuiva" ,imediat apar moderatorii .
Postat 10 Ianuarie 2017, 19:04 de Citizen
Ionele
Saraci cum a plâns el în fața judecătorilor la lăsat acumulatoru si din salariul asta de mizerie aproape1000€ nu i_a ajuns bănuiesc că e la prima spaga de când lucrează în politie si l_au si bungit bravo ma la cum arată zici ca a inghitit jumate din Oceanul Atlantic hipopotamu .In zonă Tinca Salonta na_ti mai pescuit nimic domnilor de la dna că e plină balta de peste i_a incercati_va norocul poate cine știe iese ceva .Fir intins.
Postat 10 Ianuarie 2017, 14:22 de sss
Repetitio est mater studiorum
Tata mila.
Postat 10 Ianuarie 2017, 12:19 de Iness
helen
militian * trebuia sa mearga an pensie ,a plans an fata judecatorilor ,cati oameni au plans din cauza lui
Postat 10 Ianuarie 2017, 12:07 de todo
mda...
Nu pot sa nu ma amuz pe seama denuntatorului, sa dai 200 de lei spaga e normal, sa dai 600 e penal. Darea de mita cum se pedepseste in Codul Penal?
Postat 10 Ianuarie 2017, 10:26 de seth
@bruzli
Si ce, asta înseamnă ca poți sa-i rupi oasele după care sa-i dai 600 lei la un gunoi de polițist sa-ți dea permisul înapoi? Loc permis sau nepermis în Oradea înseamna același lucru. Traversezi unde ai vizibilitate mai buna deoarece oricum pe trecere nu ți se da prioritate. E în regula? Nu. Dar asta e realitatea. Am fost lovit pe o trecere de pietoni și șoferul a fugit de la locul accidentului. Polițaiul care a intrat pe fir, (inițial alții mi-au luat declarația), au încercat sa ma convingă ca nu eram pe trecere și nu a fost fuga de la locul accidentului deoarece nu au trecut 48 ore. Am întrebat: au fost oameni și în fata și în spatele meu pe trecere, vreți sa aduc martori... Nu, nu, nu este nevoie. Șoferului nici nu i-a fost luat permisul.
Postat 10 Ianuarie 2017, 10:18 de vasyion
Si ca urmare a pensionarii
va beneficia e o pensie speciala, platita din banii nostri, adica a tampitilor care muncim ca boii sa platim taxe la stat. Si alte tari se practica recompensarea politistilor prin pensii speciale,dar acolo trebuie sa o meriti. Adica daca ai comis fapte ce nu cadreaza cu legea, te-ai ras pe bot de pensia speciala. Cred ca si aici ar trebui sa se aplice acest amendament la legea pensiilor speciale.
Postat 10 Ianuarie 2017, 10:07 de User anonimizat
@vasylon
@vasylon - in articol scrie: "unde o fată de 13 ani a traversat şoseaua prin loc nemarcat"
Postat 10 Ianuarie 2017, 10:04 de bruzli
Rusine
Porc betivan, in uniforma Politiei Romane.
Postat 10 Ianuarie 2017, 09:59 de Citizen
Gunoaie umane...
Am scris de zeci de ori ca în Oradea nu se aplica nici o regula de circulație, nu se acorda nici un fel de prioritate la trecerea de pietoni. Atât valorează pentru gunoaiele din politie viata și sănătatea unui copil de 13 ani? 600 lei? Gunoiul asta ar trebui pus pe o trecere de pietoni sa sa treacă zece mașini peste el. Ii dau eu 600 lei după aceea sa dea la doctori și sa-și cumpere medicamente. O flegma pe politia romana atât merita.
Postat 10 Ianuarie 2017, 09:55 de vasyion
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON