URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2016, 07:27

Doctorul ucigaş: Noi amănunte despre medicul orădean Dan Stamatiu, care şi-a ucis fosta iubită în Ungaria şi i-a rănit grav soţul, de faţă cu doi copii de 7 ani

Doctorul ucigaş: Noi amănunte despre medicul orădean Dan Stamatiu, care şi-a ucis fosta iubită în Ungaria şi i-a rănit grav soţul, de faţă cu doi copii de 7 ani DOR DE ŢARĂ... Pneumologul Dan Stamatiu (dreapta) a fost prins după ce poliţiştii l-au reperat într-un apartament din Cluj, aparţinând unui amic de-al său. Stamatiu nu s-a opus reţinerii, oamenii legii găsind la el arma cu care şi-a împuşcat victimele, încărcată complet, cu 6 cartuşe. Între timp, deşi sigilată de poliţişti, casa din Ungaria (stânga) unde a fost săvârşită crima a fost călcată de hoţi, autorităţile din Nyíregyháza montând un sistem de alarmă şi camere de supraveghere pentru a preveni o nouă spargere
Doctorul ucigaş: Noi amănunte despre medicul orădean Dan Stamatiu, care şi-a ucis fosta iubită în Ungaria şi i-a rănit grav soţul, de faţă cu doi copii de 7 ani FORTĂREAŢĂ. Una dintre casele soţilor Stamatiu se află în satul Fényeslitke, din judeţul Szabolcs-Szatmár, chiar medicul ascunzând-o cu un gard zidit înalt de 3 metri. "Soţia lui mi s-a plâns că e foarte gelos, n-avea voie să iasă din curte fără el. Săraca, a bătut-o chiar şi când era însărcinată în luna a noua", le-a povestit reporterilor televiziunii maghiare M1 una dintre vecine. Familia Stamatiu a locuit aici până în 2006, după care medicul a mai venit doar cu amantele. Ultima a fost "cea din Nyiregyhaza", Valéria, cea pe care a ucis-o
Doctorul ucigaş: Noi amănunte despre medicul orădean Dan Stamatiu, care şi-a ucis fosta iubită în Ungaria şi i-a rănit grav soţul, de faţă cu doi copii de 7 ani ÎN ŞOC. Din ziua sângeroasei crime, Leá Leá (dreapta), nu a mai vorbit deloc... Împreună cu fratele ei geamăn, Lázár (stânga), fetiţa a fost dată în grija rudelor. Având în vedere trauma suferită de ambii copii, bunicii le-au spus că mama lor, Valéria (centru), este internată în spital împreună cu tatăl lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum două săptămâni, un orădean a pus pe jar autorităţile din Ungaria şi România. Dan Stamatiu, 54 de ani, medic şef al Secţiei de Pneumologie a Spitalului Erzsébet din localitatea maghiară Sátoraljaújhely, a intrat în casa unei familii din Nyíregyháza, a împuşcat-o mortal pe femeie şi l-a rănit grav pe soţul ei, în faţa gemenilor cuplului, de doar 7 ani.

Criminalul a fugit, fiind prins o zi mai târziu în România, la Cluj, unde aşteaptă acum, sub arest, decizia judecătorilor, cărora le-a cerut să nu-l extrădeze în Ungaria, unde ar fi fost victima unui lung şir de umilinţe. Ancheta declanşată de autorităţile din ţara vecină indică un omor pasional, al cărui mobil a fost răzbunarea...

Crima de pe strada Friss

Tragedia s-a produs pe 31 august, în jurul orei 15 (ora Ungariei), într-o suburbie a municipiului Nyíregyháza, pe strada Friss. Dan Stamatiu a intrat în casa locuită de Valéria, 40 de ani, agent de vânzări la o firmă de farmaceutice, şi de soţul ei, László, antreprenor în construcţii, trăgând asupra celor doi câte un foc de armă.

Primul glonte al pistolului a ucis-o pe femeie, iar al doilea l-a rănit grav pe soţul care cobora în fugă de la etaj. După el veneau şi cei doi gemeni, Leá şi Lázár, în vârstă de 7 ani. Aceştia au fost cruţaţi, Stamatiu plecând în grabă la volanul unui autoturism Dacia Lodgy.

Cu ultimele puteri, László i-a cerut băiatului să-i aducă telefonul, ca să sune după ajutor. N-a apucat, motiv pentru care, în timp ce Leá încerca să-şi trezească mama şi să şteargă sângele ce şiroia în jurul femeii, micuţul a fugit în stradă, ajungând direct în braţele unui vecin.

"O să mori"

Acesta îl văzuse pe străinul ce intrase în casa familiei, auzind şi focurile de armă. "Eu tocmai voiam să plec de acasă, dar când am auzit zgomotele m-am întors şi am văzut copilul fugind spre mine, cu picioarele pline de sânge. Am intrat în casa celor doi soţi. Femeia era pe jos, iar el pe canapea, fiecare în sânge. László trăia, mi-a cerut apă. I-am pus pe buze şi am încercat să-l ţin treaz", a explicat omul anchetatorilor.

Victima i-a spus numele atacatorului şi modul în care a procedat: "Mi-a spus că acesta i-a pus pistolul la cap şi a strigat: «O să mori!»". Imediat după aceea au sosit Ambulanţa şi Poliţia, care a început cercetările la faţa locului.

Pentru Valéria medicii nu au mai putut face nimic. Soţul ei, în schimb, a fost internat în Spitalul Jósa András şi operat în aceeaşi zi. Glonţul l-a nimerit în cap şi i-a străpuns craniul, dar nu i-a lezat creierul, spun surse medicale citate de presa ungară. Acesta e motivul pentru care, deşi e în comă indusă, conectat la aparate, are şanse de supravieţuire.

În urmărire

În aceeaşi zi, autorităţile au pus pe urmele criminalului sute de echipaje de Poliţie şi chiar şi un elicopter, care a survolat zona până la căderea serii. Fotografia lui Stamatiu şi descrierea maşinii cu care a plecat de la locul crimei au fost transmise întregii prese din ţară.

Omul nu mai era, însă, în Ungaria. Trecuse graniţa, iar joi era în Cluj, unde voia să se refugieze în apartamentul unor prieteni pentru a-şi pregăti, spune el, sinuciderea. Planurile i-au fost stricate de poliţiştii clujeni, care l-au săltat în acea seară, în jurul orei 18, de pe stradă. În buzunar, bărbatul mai avea încă pistolul cu care şi-a împuşcat victimele, un revolver Magnum Smith &Wesson 357 cu butoiaş încărcat cu 6 cartuşe, deţinut fără autorizaţie.

Stamatiu a fost reţinut imediat în arestul Poliţiei, iar vineri a fost prezentat judecătorilor Curţii de Apel Cluj, pentru confirmarea mandatului european de arestare emis în Ungaria pentru omor, tentativă de omor şi utilizarea abuzivă a unei arme de foc.

Răzbunare!

Între timp, jurnaliştii maghiari, care au dezbătut pe larg cazul, discutând cu poliţişti, colegi, vecini şi pacienţi ai medicului, au aflat că Stamatiu, tată a trei copii de 15, 17 şi respectiv 18 ani, divorţat acum doi ani, suferea de tulburări de comportament, abuzându-şi verbal şi fizic familia în mai multe rânduri. "Într-o iarnă l-am văzut că-şi lovea copilul cu schiurile peste picior pentru că nu i-a plăcut cum a coborât pe pârtie. Îi făcea pe copii idioţi, nebuni, pe soţie o bătea. Se comporta oribil cu ei", a declarat un vecin pentru RTL Club.

Mobilul crimei ar fi fost gelozia. Medicul a avut o relaţie cu Valéria, care la un moment dat şi-a şi părăsit familia pentru el. La rându-i, Stamatiu s-a despărţit de soţia unguroaică (instructoare de schi) şi, pentru a uşura divorţul iubitei, după cum au povestit BIHOREANULUI surse din anturajul său, i-ar fi dat acesteia o sumă consistentă de bani, cu care să-şi despăgubească soţul, aşa încât să poată păstra casa. Însă femeia s-a răzgândit şi s-a întors la bărbat. Părăsit, rămas fără familie, fără bani şi fără femeia de care se îndrăgostise nebuneşte, Stamatiu a decis să-şi ia revanşa.

Vrea acasă

În faţa Curţii de Apel Cluj, ce urma să decidă extrădarea, Stamatiu le-a spus jurnaliştilor că-şi regretă faptele. "Sunt foarte multe lucruri de care îmi pare rău, normal că îmi pare rău, dar şi dânşilor (n.r. - victimelor) trebuia să le pară rău. M-am gândit la foarte multe. Dacă vreţi un roman, un roman puteţi scrie", a spus  medicul. Întrebat ce l-a determinat, a răspuns scurt: "E prea complicat să vă explic într-o frază" şi a susţinut că n-a avut intenţia de a-i ucide pe copii: "Normal că m-am gândit şi mi-a fost milă de ei, de aceea i-am cruţat".

Medicul a mai povestit ziariştilor că a fugit în România cu gândul să se sinucidă. "Nu am vrut sub nicio formă să mă îngroape acolo.Tot timpul cât am stat în Ungaria am fost supus la umilinţe. Am mers spre nord şi apoi spre vest, cu gândul să ajung acasă şi să mă sinucid, dar poliţiştii au fost mai rapizi. Mai aveam de rezolvat două chestiuni şi mi-am scris şi scrisoarea de adio", le-a spus Stamatiu. Apropiaţi ai medicului speculează că acesta ar fi vrut să-şi golească conturile, în beneficiul copiilor, înainte de a-şi lua viaţa.

În aşteptare

Acelaşi lucru l-a susţinut criminalul şi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cerându-i să respingă solicitarea de a fi predat autorităţilor maghiare. Decizia i-a fost, însă, potrivnică: "Curtea constată întemeiată cererea şi va dispune arestarea şi predarea către autorităţile judiciare din Ungaria", se arată în hotărârea instanţei dată pe 2 septembrie.

Nemulţumit, Stamatiu a contestat-o, verdictul final aparţinând Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care se va pronunţa în zilele următoare. Oricum, oriunde va fi judecat şi oricât de grea va fi pedeapsa hotărâtă, nu va alina cu nimic rudele victimelor, care încă nu-şi găsesc tăria de a le explica celor doi orfani că mama lor nu mai este. Şi nici chiar pe propriii lui copii, victime colaterale ale unei răzbunări care a distrus atâtea vieţi...


În concediu
VACANŢĂ DUPĂ GRATII

În Oradea, Dan Stamatiu nu este cunoscut în breaslă, fiindcă s-a stabilit în Ungaria de 28 de ani. Medicul a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca, provenind dintr-o familie cunoscută. Fratele său, Oreste Stamatiu, este judecător la Judecătoria Oradea.

Din punct de vedere profesional, medicul Stamatiu era apreciat de pacienţii săi, care l-au descris drept un medic bun şi scrupulos, dur cu cei care nu îi respectau indicaţiile. De altfel, potrivit unui comunicat de presă transmis presei de conducerea Spitalului Erzsébet Sátoraljaújhely, unde Stamatiu lucra de 9 ani şi conducea Secţia de Pneumologie, orădeanul a lucrat fără cusur. "În legătură cu activitatea lui, nu s-au înregistrat nici probleme profesionale şi nici etice", se precizează în informare.

Potrivit comunicatului, medicul şi-a luat concediu de odihnă pe 31 august, adică din ziua crimei, şi urma să-şi reia activitatea în 3 octombrie. Ceea ce, evident, nu se va mai întâmpla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON