URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 15:36

OTL va cumpăra 20 de tramvaie Tatra second-hand, care acum circulă prin Berlin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, la finalul anului trecut, OTL a cumpărat 10 tramvaie Tatra KT4D din Berlin, fabricate între anii 1988 şi 1990, societatea de transport în comun din Oradea pregăteşte achiziţia a încă 20 astfel de garnituri care circulă încă prin capitala Germaniei.

"Începe procedura de achiziţie pentru alte 20 de tramvaie second-hand din Berlin. De asemenea, anul acesta vom cumpăra şi 10 tramvaie noi", a spus viceprimarul Mircea Mălan, joi, în timpul unei conferinţe pe teren dedicate inaugurării celei de-a treia autogări OTL din oraş, pe Bulevardul Ştefan cel Mare.

Detalii a oferit directorul OTL, Viorel Pop, care s-a întors recent din Berlin, unde a avut discuţii cu reprezentanţii celei mai mari companii de transport public din Germania, BVG (Berliner Verkehrsbetriebe). "Sperăm să încheiem un protocol de colaborare cu BVG. Am putea învăţa multe de la ei", a spus acesta.

Dincolo de un posibil protocol, directorul OTL a discutat despre achiziţionarea celor 20 de tramvaie Tatra KT4D care încă circulă prin Berlin.

Societatea va lansa, în curând, procedura de achiziţie. Întrebat de BIHOREANUL cum ştie deja că tramvaiele cumpărate vor fi cele din Berlin, directorul OTL a spus că nu există alte oferte de tramvaie second-hand pe piaţă.

Chiar şi aşa, Viorel Pop s-a arătat mulţumit de garniturile Tatra din Berlin, dat fiind că acestea ar avea o "stare tehnică bună spre foarte bună". Tramvaiele au fost modernizate între 1996 şi 2002.

Primele 10 tramvaie au fost achiziţionate la preţul de 35.000 euro bucata, cu transportul inclus.

Pe de altă parte, tot joi directorul OTL a afirmat că societatea a încheiat licitaţiile pentru achiziţia de energie electrică şi combustibil pentru tramvaiele şi autobuzele din Oradea. "La energie electrică am obţinut 184 lei pe megawatt pe oră. Din câte ştim este cel mai mic preţ la ora actuală în Transilvania. La motorină va fi cu 15% mai mic decât preţul la orice pompă din Oradea, asta prevede contractul", a spus Viorel Pop.

Totodată, viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre o idee discutată la nivel de municipalitate referitoare la introducerea unui abonament unic pe cursele OTL în Oradea şi Zona Metropolitană. "Aşa s-ar putea călători fără probleme cu acelaşi abonament de la Borş la Sînmartin spre exemplu, ceea ce ar fi de natură să reducă circulaţia rutieră în oraşul nostru, de a reduce poluarea şi de a creşte gradul de mobilitate a celor care intră în Oradea", a spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@-oiu
Hai sictir !
Postat 03 Martie 2018, 11:46 de grigore
Gore
Platesti netul degeaba. Pune mana si tu pe o carte ca, sincer, eu ma sHoKez cand citesc minunatiile voastre din generatia Z. Cauta tu pe goagal ce e aia
Postat 02 Martie 2018, 15:01 de poiu
!!!!!!!!!
Preturi de NOI,tramkare VEKI!D-ale birtinezului!
Postat 02 Martie 2018, 08:47 de grigore
Sunt unii..
Sunt unii care au obiceiul ca in loc sa comenteze la articol au o placere de a comenta postari. Ca precizare toate acuzatiile aduse lui Lupau au fost semnate asumate de directia tehnica a PMO si de catre primasul petrulfilipul. OTL-ul a fost doar cel care a preluat de la PMO tramvaie noi, infrastructura cale rulare,....contractate si platite de PMO. "Afacerea" lui Lupau a... au fost tramvaiele care trebuiau luate GRATUIT si pe care birtinezulbolovan le-a blocat. Ceea ce ma deranjeaza e ipocrizia unora care zbiara sa li se faca lor, doar lor dreptate cat despre ceilalti(vulg) sa fie furati in continuare!
Postat 02 Martie 2018, 00:16 de scortosul
TRAMVAIUL CU OCHI GALBENI
@scortosul: Ce spui tu e adevărat ! Pe de altă parte tramvaiele lansate la începutul aanului de arătat arată bine și sunt confortabile ! La starea tehnică nu mă bag ! PS: las' că si Lupău era prea portocaliu !
Postat 01 Martie 2018, 20:19 de TDS
Are voie?
Are voie OTL-ul sa achizitioneze vechituri pe bani? Birtinezul a blocat achizitia GRATIS cand Lupau a vrut sa aduca cateva zeci de bucati cedate gratuit! Acum e voie birtinezule bolovanos? Au voie acum?
Postat 01 Martie 2018, 18:42 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON