URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2018, 14:16

"Drujbofonie" molipsitoare! În curtea noului Muzeu, vecin cu parcul Bălcescu, au fost puşi la pământ 11 copaci (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copacii din Oradea dispar nu doar la comanda Primăriei. În curtea fostei Garnizoane, transformate acum în sediu nou pentru Muzeul Ţării Crişurilor, au fost tăiaţi 11 copaci, din diferite specii.

"Decimarea" arborilor din parcul Muzeului s-a făcut în urmă cu câteva săptămâni, dar abia acum, în contextul scandalului declanşat de masacrul verde făcut de Primărie în parcul vecin, Nicolae Bălcescu, a atras atenţia orădenilor. Aşa cum se ştie, vinerea trecută, drujbaşii contractaţi de Primărie au tăiat mai mulţi copaci din parcul Bălcescu, ecologistul Orlando Balaş acuzând că au fost doborâţi inclusiv arbori sănătoşi.

"Barbaria e contagioasă. Şi în parcul noului Muzeu se taie!", a reclamat pe Facebook ecologistul Florin Budea, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni". De altfel, simplii trecători de pe strada Armatei Române pot observa, în curtea Muzeului, lemne recent tăiate şi stivuite.

BIHOREANUL a cerut, joi, explicaţii Consiliului Judeţean Bihor, proprietarul terenului, iar purtătorul de cuvânt Adrian Simon a precizat că tăierile de arbori s-au făcut legal şi pentru protecţia orădenilor. "Au fost doborâţi 11 copaci, care riscau să se prăbuşească. Anul trecut a fost un incident cu un copac care a căzut peste gard, iar apoi s-a făcut o evaluare. Aşa s-au identificat cei 11 copaci care riscau să se prăbuşească", a declarat Simon.

Drept urmare, Muzeul a făcut o solicitare către Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru avizarea tăierilor. Conform răspunsului transmis de APM Bihor, în urma unei vizite făcute în teren pe 27 octombrie anul trecut, specialiştii acestei instituţii au constatat că, din cei 11 arbori, doi – din specia paltin de munte – erau sănătoşi, "dar au rădăcinile afectate de lucrările efectuate", alţi doi paltini era uscaţi, în timp ce un al cincilea avea vârful rupt, trei frasini erau de asemenea sănătoşi, dar "au tulpinile înclinate deasupra aleilor şi prezintă pericol de prăbuşire în condiţii meteorologice nefavorabile", doi salcâmi erau uscaţi "în proporţie de 80%", iar un plop în proporţie de 70-75%.

Aşadar, din cei 11 copaci, şase prezentau probleme, dar cinci erau sănătoşi. Totuşi, APM Bihor a avizat tăierea acestora din urmă, astfel că arborii au fost marcaţi de Ocolul Silvic Oradea şi, pe rând, în lunile decembrie şi ianuarie, au fost puşi la pământ.

Mai rămâne de văzut dacă Muzeul şi Consiliul Judeţean se vor îngriji să facă şi plantări în loc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON