URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2016, 14:30

Raul Zetocha, criminalul care şi-a cerut scuze pe Facebook, a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Raul Zetocha, criminalul interlopului Mişi Dumbrovan, trimis în judecată în luna iunie a acestui an de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru omor calificat prin cruzimi, a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.

Potrivit hotărârii pronunţate de Tribunalul Bihor, pe lângă pedeapsa principală, Zetocha va avea şi una complementară, care prevede interdicţia exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, vreme de 5 ani.

Totodată, instanţa a admis şi pretenţiile civile formulate de mama victimei, şi l-a obligat pe Zetocha să-i plătească femeii cheltuielile cu avocatul, în sumă de 20.000 lei, 6.760 lei daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare şi expertiză, dar şi 25.000 euro, cu titlu de daune morale.

Soluţia Tribunalului Bihor nu este definitivă, iar apărătorul tânărului, avocatul Răzvan Doseanu, a declarat, vineri, că a şi atacat-o, prin apel.

“Având în vedere limitele de pedeapsă pentru infracţiunea reţinută în sarcina lui Raul Zetocha, respectiv închisoare de la 15 la 25 de ani, unii vor spune probabil că e o pedeapsă mică, 6 ani şi 2 luni. Noi considerăm în continuare că se impunea achitarea lui Raul Zetocha, fiind vorba, evident, într-un caz de legitimă apărare. Dacă nu ar fi reuşit să deposedeze agresorul de cuţit, ulterior să-l rănească, probabil că astăzi ar fi fost mort Raul Zetocha. Noi am declarat apel”, a precizat Doseanu.

La rândul lor, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, vor decide marţi dacă vor apela la vreo cale de atac.

Raul Zetocha, acum în vârstă de 27 ani, a fost trimis în judecată anul acesta, pe 15 iunie, la aproape trei ani de la incidentul căruia i-a căzut victimă interlopul Mihai Dumbrovan şi care, în prima fază, a fost considerat de procurori ca legitimă apărare.

La câteva ore de la crimă, Zetocha a încercat să-şi explice gestul postând mesaje pe contul său de Facebook, în care susţinea că victima sa a fost mascată şi l-a atacat după ce ar fi încercat să-i spargă maşina. "Eram în Rogerius, mi-a spart unu maşina, am fugit, l-am prins şi....", explica tânărul, şi el rănit, chiar de pe patul de spital.

Anul trecut, pe 18 noiembrie, însă, anchetatorii şi-au schimbat punctul de vedere, dispunând reţinerea lui Zetocha şi solicitând arestarea lui, sub acuza de omor calificat prin cruzimi. Solicitarea, admisă iniţial de Tribunalul Bihor a fost respinsă în final de Curtea de Apel Oradea, unde judecătorii au invocat că solicitarea anchetatorilor a venit târziu şi fără o dovadă clară că lăsarea în libertate a tânărului ar mai prezenta vreun pericol pentru o anchetă ce se întindea de doi ani de zile, şi încă... pe o pistă greşită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Maii sa fie !!
horica striga horica ...si e frumos si mai este si crezut..
Postat 17 Decembrie 2016, 22:38 de Omul
Doamne ajuta
Acest Yoda cu cărți de rugăciuni in mână , era să mă omoare si pe mine in trafic daca nu il evitam la timp. E si un sofer bun in incălacarea regurilor de circulatie,pe lângă faptul că e criminal. A declarat ca a fugit dupa cel care i-a spart geamul. Deci victima era in legitima apărare, detinând o armă albă ilegal si nu era pe proprietatea privată a criminalului. Apoi când fugi dupa cineva sa-l bati ca ti-o spart geamul la masina si din gresală il omori, asumăti! Ai gresit.Faci si tu nabii un 4-5 ani ,o gaură de un 50.000-60.000€ si basta. (...). In alt stat primea 30 ani. Daca era un băiat inteligent,nu i se intâmpla asa ceva. Morala e ca e criminal; criminal de gândaci:)))
Postat 07 Noiembrie 2016, 16:21 de Myor
Dupa ani si ani...
"El homeless-ul" a furat o masina de gaurit si a primit in schimb 4 ani. Asta cicase "legitima aparare" cu 10-15 impunsaturi-taieturi de brisca (de arata bietul om ca stropitoarea) ia 6 ani si 2 luni si despagubiri de toata jena. La valoare lui a facut banutii astia in "x" luni (prietenii stiu de ce si cu ce). Asa ca nu trebuie sa ii plangeti de mila ca o sa va scrie pe Facebook cat de prost o duce el si probabil va fi si onorat de catre penitenciar la semi-liberi ca deh' "Branza topita sa curga", cam asa se intampla cand ai corpul la metru patrat si nu o faci pentru sport, ci pentru iubita formatie "Bad boys-sii". De unde si concluzia ca daca-i iau la unu jugulara si ma plimb cu Mercedes-ul o mai pot taragana si cu procesul si voi da despagubiri asa sa aiba familia de un bilet de tramvai, de-o maslina, de-o grisina. (Strigator la cer si bataie de joc la adresa muritorilor de rand).
Postat 05 Noiembrie 2016, 13:17 de Omul
daune morale?
Deci un criminal de cea mai joasa speta incearca sa-ti fure proprietatea, si tu il omori, omori un gandac al societatii. Si tot tu esti ala care face inchisoare si apoi mai si platesti daune morale. Care-i morala aici? Nu va atingeti de interlopi sau daca va ataca cineva, intoarce obrazu.
Postat 05 Noiembrie 2016, 11:54 de IrinaLoghin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON