URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2013, 17:36

Adio obelisc! Piaţa Unirii va avea un stil mai sobru şi îşi va extinde spaţiile verzi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Primăriei s-a răzgândit. Că a fost vorba de vehemenţa contestatarilor proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii, de sugestiile făcute de orădeni sau pur şi simplu de intenţia conducerii municipalităţii de a depune spre implementare la ADR Nord - Vest un proiect mai bun, edilii au dat varianta iniţială a proiectului realizat de arhitectul clujean Horea Gavriş la refăcut.

Finalizat după circa o lună şi jumătate de lucru pe schiţe, proiectul depus pe 26 iulie a.c. la ADR Nord Vest şi prezentat joi, în conferinţă de presă, este mai sobru decât varianta iniţială.

În locul liniilor iniţiale inspirate din tipare florale de tip Art Nouveau, arhitectul Horea Gavriş a declarant că a preferat o creionare mai riguroasă, inspirată din stilul Secession al fraţilor Vago, arhitecţi orădeni de la începutul secolului XX.

"Dacă la elaborarea primei variante am considerat definitorii pentru acest loc detalii sau motive oarecum florale, care dezvoltau latura Art Nouveau, după discuţiile cu arhitecţii am constatat că latura riguroasă a Secession-ului vienez este mult mai apropiată de inimile orădenilor. Rigoarea care se vede după anii 1990 ar putea fi motorul elementului de modernism şi contemporaneitate din piaţă", a spus Gavriş.

Varianta fără "floricele"

Astfel, proiectul final a fost curăţat de "înflorituri" punând accent pe funcţionalitate, de la modul în care au fost concepute fântânile ca loc de odihnă şi relaxare în apropierea apei, până la felul în care a fost amenajat platoul întregii pieţe, pe un singur nivel de călcare, pentru a oferi accesibilitate deplină.

În ceea ce priveşte coloritul pieţei, în platoul central, gândit pentru susţinerea de evenimente culturale, varianta finală merge pe nuanţe de bej şi elemente de gri granit alternate cu variante de roşcat - gălbui, date de plăcile şi piatra cubică din porfir.

La fel ca în proiectul iniţial, traficul auto prin Piaţa Unirii dinspre Podul Ferdinand spre strada Avran Iancu se va face cu trecere prin faţa Primăriei şi a Palatului Episcopiei Greco-Catolice, unde va fi mutată şi staţia de taxiuri.

A căzut obeliscul...

La intrarea în piaţă dinspre pod va fi amenajată o staţie de tramvai în formă circulară, care va avea şi rolul de poartă pentru întreaga zonă. Înaintând spre Universitate, trecătorul va traversa platoul oval destinat spectacolelor, care pe timpul iernii va servi şi ca patinoar, şi va atinge platoul circular de la intersecţia cu strada Vasile Alecsandri, unde iniţial trebuia construit un obelisc.

"Ca un element de noutate, dispare obeliscul din vecinătatea Bisericii cu Lună. Spaţiul va fi lăsat liber pentru o dezbatere publică ulterioară, pentru a găsi cea mai bună variantă, indiferent că este vorba de amplasarea aici a unei raze laser sau a unui monument care să amintească faptul că la Oradea a fost odată meridianul zero", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

... au crescut statui

Dispariţia obeliscului va fi suplimentată de creşterea numărului de statui. "La fel cum în faţa catedralei Sfântul Ladislau există o statuie, a lui Padre Pio, în faţa Bisericii cu Lună va exista o statuie a episcopului ortodox Roman Ciorogariu, iar lângă Catedrala Sfântul Nicolae - o statuie a episcopului greco-catolic Radu Demetriu ucis în atentatul cu bombă din Senatul României", a declarat Mălan. Potrivit viceprimarului, pentru a se încadra cât mai bine în zonă, statuile vor avea înălţimea unui om.

Ca un element de noutate, odată cu reabilitarea pieţei, zonele verzi se vor extinde. Vegetaţia va cuprinde cireşi japonezi, arţari ornamentali şi magnolii. "Ideea este ca vegetaţia să ofere umbră utilă teraselor pentru că în momentul de faţă în zona palatului Vulturul Negru am observat că este foarte mult soare şi, până seara târziu, clienţii evită să stea la mese", a spus Mălan.

Lucrări de 4,4 milioane euro

Odată depus proiectul la ADR Nord-Vest, reprezentanţii municipalităţii se pregătesc pentru cea mai grea parte a investiţiei, reprezentată de lucrările efective. "Aici este vorba de lucrări care nu s-au mai făcut în Oradea, fapt pentru care nu există specialişti în plan local. Vom depune eforturi ca la licitaţie să invităm firme din străinătate care să ofere garanţia unor lucrări de calitate", a spus viceprimarul.

Bugetul lucrărilor se ridică la 19,4 milioane lei, echivalentul a 4,4 milioane euro, aşa că în teorie lucrarea ar putea fi atractivă pentru constructori. Potrivit contractului de finanţare, proiectul va trebui finalizat până la 31 decembrie 2014.

Lucrările implică de la decopertarea pieţei, refacerea plăcii de beton şi a infrastructurii de reţele electrice, de irigaţii, apă şi canalizare, până la dotarea cu aparatură audio - video, pietruirea pieţei, refacerea ansamblului Duiliu Marcu, amenajarea fântânilor şi înlocuirea vegetaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Regret !
Regret ca a disparut obeliscul . Deja eram pregatit sa-l botez, sa chem un sobor de preoti si fac slujba pe el, pe obelisc nu pe Bolovan !!!! Suna f.f.f. bine si cred ca ar fi atras si turistii PMO : " SULA LUI BOLOJAN" !!!! Nu ca suna bine ????? Puneam si poza lui la baza !!!
Postat 07 August 2013, 19:26 de scortosul
Malan-Arhitect Sef?
Am aflat in sfarsit ca V.Alecsandri va fi pietonala, ceea ce e bine. Din pacate ramane monstruozitatea aia de statuie, ba mai apar si altele. Buna remarca unui comentator de mai jos, cred si eu ca domnul profesor de matematica de la ajutatoare trebuie sa ne explice cum arata un singur nivel dar cu trepte! Dar problema mare ramane, tot proiectul a fost facut la limita legalitatii, depasind in schimb limita bunului simt, totul fiind decis de un singur om(unul necalificat), fara concurs de idei, fara dezbatere publica. Inca ceva, cand va avea Oradea un Arhitect sef si de ce nu are de ani de zile?
Postat 02 August 2013, 15:15 de AB
Ce statui de popi ?! E Oradea, nu Vaticanul !
Mai primare, daca tu si adjunctii tai, grasu' si alalalt, clănțăul, aveti un pic de sange de roman in instalatie, puneti la locul ce i se cuvine statuia Majestatii Sale Regele Ferdinand Intregitorul ! Datorita loialitatatii Sale fata de Romania si Poporul Roman sunteti voi azi pe ,,functii", altminteri ramaneati niste iobagi prapaditi ! Sa va spun cum in urma cu peste 70 de ani bunicul meu, militar roman, impreuna cu alti ostasi, au reusit in ultimile clipe sa salveze statuia ecvestra a regelui Ferdinand din calea vandalilor hungaro-horthysti, in august 1940 ? Bunicul meu si camarazii lui daca ar invia si v-ar vedea cum schiloditi istoria Oradiei cu tot felul de statui de popi (?!) v-ar impusca pt. tradare de neam si tara.
Postat 02 August 2013, 13:17 de DlGoe
Deja e mult
Este foarte serioasa treaba daca saptamanal apare alta varianta....Bei tarane mars acasa si ridica tu lu mamica ta cate -n luna si-n stele numai lasa Oradea asa cum ai gasit-o...fa rost de parandarat din alte proiecte...e pacat ...tu gusturi nu ,cap nu ...la smecherie si furat esti tare...AA si era sa uit.. cand te mai superi mai lasi vreo cativa caini fara coaie....cauta-te la mansarda si lasa Primaria ca nu-i de tine..
Postat 02 August 2013, 10:15 de eu
Merge ...
E OK in mare, comparand cu ce au vrut sa faca initial ... ! :)
Postat 02 August 2013, 09:49 de Lacri
STIL
STRADA REPUBLICI SEMNAT FILIP,PTA UNIRII STIL MALAN,PRETURI INCALZIRE APROBAT BOLOJAN
Postat 02 August 2013, 07:31 de RADAR
Statui, oras, reabilitari
Daca statuile de romani sunt majoritare (80 %), e bine. ungurii au incercat sa-si creeze avantaj, tot "plantat" pe unde au putut astfel de treburi. bolovanu', ciumet intre ciumeti le-a tot aprobat dar nu s-a gandit si la romani ! iata ca acum intelegem de ce slabeste vazand cu ochii !
Postat 02 August 2013, 06:01 de ciuzi loaici
cateva intrebari in loc de laude
pare frumos, asteptam sa il vedem de-adevarat executat! mirandu-ma de maretul plan cu de toate, nu pot sa ii intreb pe alesi si mosio bolojan daca sunt multumiti de jegul ala pe care ei il numesc arteziana din capat alecsandri in parcul 1 decembrie... trec aproape zilnic pe acolo si sunt surprins ca arata in halul ala, dupa ce acum 2-3 ani se laudam cu o noua instalatie! plus oribilitatea aia incolacita de la gara, din beton, cand aveti de gand sa o spargeti?! groapa aia de la crisu in intersectie unde e ceva gura de canal cand o reparati? cand aduna politia obositii betivani care dorm pe bancile de la gara? si azi dupa masa si spre seara erau 3 banci ocupate cu cetateni colorati. si inca ceva, azi, la strandul municipal apa a fost ultra jeeeeegoasa, nu va e rusine sa va laudati cu astfel de distractii pentru un oras european in 2013?!?! asa vreti sa vina turistii aici?!
Postat 01 August 2013, 23:01 de roger
RAZA LASER!!! complecta
Citesc si ma minunez...1. "proiectul final a fost curatat de "înflorituri" punând accent pe functionalitate, ..., pâna la felul în care a fost amenajat platoul întregii piete, PE UN SINGUR NIVEL DE CALCARE, pentru a oferi accesibilitate deplina." Si in zona centrala(?!) a patinoarului APAR TREPTE!! 2. "o statie de tramvai în forma circulara, care va avea si rolul de poarta pentru întreaga zona." (vezi imagini) Pai PORTILE DIN STATIE nu vor "fura" vederea spre Teatru si Statuia Reginei Maria ? 3. Obeliscul a cazut... probabil pt. a nu fi confundat cu premiul oferit oradenilor... 4. Statuia lui Padre Pio exista.. sper ca nu va fi refacuta pe alti bani .. pe motiv ca depaseste dimensiunile dorite... 5. Sunt curios daca traficul dinspre Teatru spre Universitate si viceversa cum se va face prin TURBOGIRATIE? si pe strazile vladimirescu, Decebal? Pentru ZIARISTI (si altii decat cei de la Bihoreanul): mai aveti voie sa ganditi si sa puneti intrebari pertinente EXECUTIVULUI sau doar functionati pe post de REPORTOFON? Macar la RAZA LASER SA FI REACTIONAT CUMVA SA INTREBATI CE CULOARE VA FI SI LUNGIMEA DE STRABATERE!
Postat 01 August 2013, 22:34 de Adi Oradeanul
hai sictir
un mare kitsch a la superbolo pt taranii de la alesd mutati la oras
Postat 01 August 2013, 22:30 de super bolo
Valahu
Acuma construim noi trecutul nostru de rahhhhhhat.
Postat 01 August 2013, 20:58 de Juji
da !
Da, pare elegant si odihnitor. Nu e incarcat, iar ideea cu patinoarul mie imi place. Ar fi un cadou pentru copiii oradeni pe timpul iernii. Numai ca pana vor creste arborii aceia ca sa avem umbra ca lumea vara.... o sa imbatranim si noi... Insa nu e alta solutie, n-avem ce face, vom astepta sau se vor bucura copiii nostril de ei. Numai sa-l vedem odata facut ! Oare cat dureaza? Pe cand?
Postat 01 August 2013, 20:32 de simona
E ok!
Asta totusi e ok. Sa ramana asta si gata!
Postat 01 August 2013, 20:21 de David
Sobru si trist
Dupa chipul si asemnarea bourului de la Vadu Crisului, cu popas la Alesd.
Postat 01 August 2013, 20:04 de Juji
ORASUL MEU
Da pe planseta arata bine, dar de ce nu incercam , sa salvam ce e frumos si bun.Aplicand acest proiect , efectiv \"atmosfera oradeana \"va disparea in totalitate.Sa faci patinoar in plin centru , pare hazlie , dar sa incerci sa refaci lampadarele originale ar fi ff frumos. Nu din rautate spun, dar un om simplu ( nu arhitect, avocat, etc) nu schimba parchetul din apartament, si dupa aia se apuca sa gletuieasca, zugraveasca... ( vezi pasajul Vulturul negru ) Daca ridicam privirile noastre cu 45 grade in sus , ne inspaimantam de felul cum arata centrul orazii.Pretindem de la \"proprietarii reveniti\" sa repare ce nu s-a reparat in anii trecuti, lucru ce nu se va intampla , ca este imposibil. Ar trebui sa ne documentam, oare Sibiu , Alba Iulia, etc cum au rezolvat problemele.. Ne aventuram in sumedenie de proiecte, ( dar oare avem finantare...) si lucrand haotic rezultatele( nu ) se vor vedea ... Sunt de acord cu constructii noi, cu conditia sa nu distrugem ce au realizat inaintasii nostri din Oradea.Eu personal as dori ca si dupa 10-15 de ani sa stim ca suntem in ORADEA si nu in PIATRA NEAMT,
Postat 01 August 2013, 19:35 de gabriel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON