URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2011, 08:19

Ucisă pe jumătate: Drama Ancăi Jurcan, geamăna tinerei moarte în accidentul provocat de Paprika

Ucisă pe jumătate: Drama Ancăi Jurcan, geamăna tinerei moarte în accidentul provocat de Paprika SÂMBĂTA NEAGRĂ. Într-o sâmbătă liniştită de iunie, aflat la volanul Mercedesului său S320, Iuliu Kiss (medalion) izbea din plin firavul Tico (fundal) în care se aflau gemenele Adriana şi Anca Jurcan (foto), împreună cu verişoara lor, Mihaela. Adriana a fost ucisă pe loc, celelalte tinere supravieţuind miraculos, dar împovărate pentru tot restul zilelor de amintirea funestei tragedii
Ucisă pe jumătate: Drama Ancăi Jurcan, geamăna tinerei moarte în accidentul provocat de Paprika SUFLETE PERECHE. Numele Adrianei (stânga) şi Ancăi Jurcan (dreapta) erau mereu rostite împreună, pentru că gemenele erau nedespărţite. Au făcut aceeaşi facultate, lucrau ca educatoare la aceeaşi grădiniţă, fuseseră tot împreună bursiere la prestigioasa universitate franceză Sorbona
Ucisă pe jumătate: Drama Ancăi Jurcan, geamăna tinerei moarte în accidentul provocat de Paprika "DEAL" REFUZAT. Deşi după accidentul în care a spulberat atâtea destine gonind nebuneşte, Iuliu Kiss a încercat să-şi îmbuneze victimele cu bani, familia Jurcan a respins orice târg. Câţi bani pot răscumpăra o viaţă îngropată sau una nenorocită?...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o seară senină de iunie, trei tinere, două surori gemene şi verişoara lor, se întorceau spre casă într-un Tico modest. Nenorocirea le-a scos însă în calea unui interlop băut şi grăbit să ajungă la un bairam, care le-a izbit violent, ucigând pe loc una din fete şi băgându-le în spital, cu răni groaznice, pe celelalte două.

Din acea zi Anca nu-şi aminteşte mai nimic. Ştie doar că fusese la hypermarket, ca-n fiecare sâmbătă, iar ultima imagine rămasă în memorie este un stand cu fructe. Ieşită din comă şi amăgită că ajunsese la spital în urma unei căzături, tânăra zăcea aşteptându-şi zi de zi sora în vizită. Nu înţelegea de ce o dorinţă atât de simplă nu se mai îndeplinea. Abia după o lună afla că jumătatea cu care s-a născut îşi dăduse demult ultima suflare.

Impact fatal

Tragedia căzută ca un trăsnet în ajunul Rusaliilor a cernit viaţa unei întregi familii. Pe 11 iunie, grăbit să ajungă la o nuntă, Iuliu Kiss, zis Paprika, gonea la volanul unui Mercedes S320 4Matic pe o străduţă îngustă din Ioşia, Barcăului. La intersecţia cu Meşteşugarilor, ignorând indicatorul "Cedează trecerea", a intrat din plin în Tico-ul care circula cuminte, azvârlindu-l la zeci de metri.

Între fiarele terciuite ale maşinuţei zăceau inerte trei tinere pline de sânge. La volan era Anca Jurcan, alături de care, pe locul din faţă, stătuse sora ei geamănă, Adriana, iar în spate verişoara lor, Mihaela. Fuseseră la cumpărăturile de fiecare sâmbătă cu Tico-ul primit cadou de la tatăl lor după ce intraseră la facultate. Aruncată în spatele maşinii, Adriana a murit pe loc. Anca a fost transportată la spital cu traumatism cranio-cerebral sever şi hemoragie intracerebrală. Era în comă de gradul III pe IV, la un pas de moarte. Verişoara, Mihaela, suferise mai multe fracturi, la faţă şi la coloană.

În timp ce SMURD-ul ducea victimele, la locul accidentului se aduna buluc de lume. Martorii spuneau că Mercedesul ar fi avut o viteză nebună, ba 120 km/h, ba 150, şi că bărbatul aflat la volan nu acordase prioritate. Tupeişti, câţiva tovarăşi ai respectivului, despre care deja se aflase că era un interlop, încercau să-i ameninţe pe oameni să-şi ţină gurile.

O familie în spital

08 mama.jpgAjunşi la spital, părinţii au aflat că Adriana murise. Mamei, Liviei Jurcan (foto), i s-a făcut atât de rău încât a trebuit să fie internată şi ea. Cardiacă, medicii n-au lăsat-o nici să-şi vadă fata. S-a externat abia după câteva zile, doar ca să ajungă la înmormântarea Adrianei, în Râpa, lângă Tinca. "S-au ocupat prietenii de toate pregătirile. Eu nu eram în stare de nimic", îşi aminteşte femeia, confesându-se BIHOREANULUI, împreună cu Anca, pentru prima oară după tragedia prin care au trecut.

După îngropăciune, la care au participat sute de oameni, şi unde logodnicul i-a dus Adrianei un buchet de mireasă, familia s-a întors la Oradea, unde Anca se zbătea în ghearele morţii. Primele veşti erau copleşitoare. "Doctorii ne-au spus că nu-i acordau nicio şansă şi să ne pregătim de încă o înmormântare", îşi aminteşte Livia. După 8 zile, Dumnezeu s-a îndurat, în sfârşit. "Era o duminică şi chemasem un preot să facă rugăciuni pentru ea. În timpul slujbei Anca s-a trezit brusc şi a întrebat: "Unde-i mami? Unde-i tati? Unde-i Adi? Cum am ajuns aici?". Am minţit-o că Adriana era la Cluj, iar ea se afla în spital după o căzătură", spune, amărâtă, femeia.

Fără amintiri 

După o jumătate de an, Anca e pentru prima oară în stare să povestească prin ce chinuri a trecut. Fizic, dar mai ales sufleteşte. Retrasă în camera ei, istoriseşte cum încă din pruncie era nedespărţită de Adriana. "Aveam în comun totul, doar la pantaloni purtam numere diferite", spune fata.

Cuminţi şi studioase, au urmat aceleaşi şcoli, iar datorită mediilor mari au obţinut burse de studii în Franţa, la prestigioasa Sorbona. La 24 de ani, amândouă erau educatoare la Grădiniţa 52 din Rogerius, iar astă-vară urmau să absolve, la Cluj, tot împreună, un masterat în Afaceri Europene. Singura diferenţă între ele era doar că Adriana îşi făcea planuri de căsătorie cu logodnicul ei, Călin, care o iubea nespus.

Din când în când, povestind, faţa Ancăi se întunecă brusc, iar privirea i se mută undeva în gol. "Din ziua aia, a accidentului, îmi amintesc numai raionul cu fructe din hypermarket", se justifică ea, învârtindu-şi fără încetare o şuviţă de păr în degete.

Nicio lacrimă

După ieşirea din comă, Anca a fost mutată de la Terapie Intensivă la Neurochirurgie. Nimeni nu avea voie să-i vorbească despre accident, să poarte haine negre sau să plângă. Aşa că, de câte ori ea întreba de Adriana, i se spunea că e plecată la Cluj. O săptămână, fata a rămas într-un puternic şoc post-traumatic. "Se trezea noaptea, ţipa, povestea ce făcuse la şcoală sau acasă, dar niciun cuvânt despre accident", îşi aminteşte mama fetei.

După patru săptămâni, medicii au lăsat-o acasă, deşi era departe de a fi vindecată. Leziunile la nivelul creierului i-au blocat centrii emoţionali, dar şi pe cei ai simţurilor termice. "Nici dacă vrea nu mai poate să plângă, şi nici nu mai simte frigul", spune Livia. Pe lângă acestea, fata avea şi o dublă fractură de bazin, care o ţinea lipită de pat. Chiar şi acum îşi mişcă mai greu piciorul şi mâna dreaptă, deşi face fizioterapie zi de zi.

Nu cred, nu cred!

Părinţii şi apropiaţii au trebuit să joace teatru şi acasă, căci fata nu era încă gata să afle crudul adevăr. Era vizitată zilnic de un psiholog, care îi repeta cuvinte-cheie, precum "accident" şi "comă", pregătind-o pentru ce urma. Abia la o săptămână după externare, la mijlocul lunii iulie, Anca a făcut un atac de panică şi, brusc, a intrat la idei. "Tot întrebam de ce vin să mă vadă oameni care nu-mi erau aşa apropiaţi, doar sora mea nu venea".

După acest moment, fratele mai mare al gemenelor n-a mai suportat şi le-a cerut părinţilor să-i spună Ancăi totul. "Am chemat un medic şi psihologul, care au vorbit cu ea până au făcut-o să realizeze că nu căzuse, ci se întâmplase ceva mult mai rău. Atunci a început să urle şi să ne întrebe ce s-a întâmplat cu adevărat", îşi aminteşte mama fetei. Fratele şi-a asumat răspunderea de a-i povesti totul şi de a-i mărturisi că Adriana murise. "A ţipat: "Nu cred, nu cred, dovediţi-mi!", povesteşte Livia cu lacrimi în gât. Ce-a urmat e şi mai crud: fratele i-a arătat ştirile cu imagini de la accident reproduse în presa locală. "Într-una din poze Adi era moartă pe şosea. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat apoi, că mi-au dat calmante", zice Anca, vrând parcă să-şi alunge amintirea acelor momente.

"Mi-am văzut sângele"

Chiar şi după aceasta, mintea fetei refuza să accepte adevărul. Două săptămâni a trecut printr-o stare de negare, psihologul trebuind s-o susţină zilnic. "Credeam că tot ce trăiesc sunt halucinaţii. Îmi sunam prietenii şi încercam să găsesc pe cineva care să-mi spună că nimic nu-i adevărat", povesteşte Anca. Au urmat apoi zile când citea mereu ştirile din urmă, până când şi-a adunat puterea să se ducă la locul nenorocirii. "Am încercat să văd dacă puteam evita accidentul, dar nu aveam cum. Am fost şi pe strada dinspre care venea şoferul cu Mercedes şi se vede clar semnul de "cedează trecerea". Să nu spună că nu l-a văzut!", zice ea, ridicând vocea, furioasă pe cel care i-a ucis sora.

Fiindcă nu-şi aminteşte nimic din impact, Anca a vrut să vadă cu ochii ei chiar şi Tico-ul care fusese dus la un depozit. "Mi-am văzut acolo sângele", spune cu glas împietrit. I-a căutat apoi pe medicii de la SMURD, să le mulţumească. După alte şedinţe cu psihologi, la sfârşitul lunii august, logodnicul Adrianei, care îi fusese mereu alături, a dus-o la Râpa, să vadă mormântul surorii. Ce a simţit refuză să spună, dar de atunci se duce săptămânal la căpătâiul Adrianei şi-i îngrijeşte locul de veci.

Să putrezească!

La jumătate de an după tragedie, Anca are încă leziuni cerebrale pentru vindecarea cărora va fi nevoie de mult timp. Suferă cumplit, dar nu se poate exterioriza decât prin ieşiri nervoase. "Nu suport să văd pe cineva plângând în camera mea. Şi nu pentru că nu am eu inimă". Nu poate, dar nici nu vrea să-şi ascundă ura faţă de ucigaşul Adrianei. "Să stea închis până i-or putrezi oasele! Eu nici nu mă urc la volan beată, nici nu conduc cu mai mult de 50 km/h în oraş! El de ce-a făcut toate astea?!", strigă ea.

Nu-şi poate alina durerea plângând, căci centrii emoţionali îi sunt în continuare blocaţi. "N-o putem lăsa singură, pentru că atunci când i se va debloca zona emoţională a creierului poate izbucni în plâns, şi Doamne fereşte să facă un necaz", spune Livia. Pentru a prinde curaj să iasă din nou în lume, Anca se lasă înconjurată de prieteni, care o scot la cinema sau la restaurant. Mereu, însă, când se întoarce acasă, revine la imaginea Adrianei zâmbindu-i din pozele înrămate.

Părinţii nu-şi explică de ce, dar spun că Anca a preluat anumite trăsături ale surorii moarte. "Dacă aude pe cineva vorbind incorect, îl corectează. Aşa obişnuia să facă Adriana, pe Anca nici n-o interesa", povesteşte mama. Poate, cine ştie, e modul ei de a o păstra vie...


CONDAMNAT
3 ani şi 4 luni de închisoare, plus 360.000 euro

01 Kiss.jpgVinerea trecută, Judecătoria Oradea a dat prima sentinţă în procesul în care Iuliu Kiss (foto) a fost acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, condamnându-l la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, plus plata unor despăgubiri de 360.000 euro către familia Adrianei, logodnicul acesteia şi verişoara lor. Deşi putea fi o circumstanţă, alcoolemia nu a fost luată în calcul. Testul făcut la spital a arătat că Paprika avea o concentraţie de 1,1 la mie alcool în sânge, însă expertiza medico-legală a demonstrat că băuse cu puţin timp înainte de accident, calculele estimând că avea doar 0,5 la mie grame alcool în sânge, adică la limită.

Avocatul familiei Jurcan, Mircea Ursuţa, consideră că sentinţa e "specifică sistemului judiciar românesc: nici aşa, nici aşa". "Sentinţa trebuia să fie un model. Nu e vorba de sumele acordate ca daune, care sunt într-adevăr mari, ci de unele dispoziţii contrare spiritului legii. Noi am cerut, de pildă, ca inculpatului să i se interzică dreptul de a mai şofa timp de 10 ani. Instanţa a respins cererea şi i-a interzis dreptul de a vota. E aberant!". Atât apărătorul inculpatului, cât şi cel al victimelor au anunţat că vor ataca decizia Judecătoriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
de ce oare nu se face dreptate...
asta e Romania te urci beat la volan,conduci cu viteza,omori oameni dai spaga si esti curat nu ti sentampla absolut nimic,mai ales daca esti si interlop cu relatii!!!!sincere condoleante familiei Jurcan,iar ANCAI multa sanatate si nu uita k sora ta de acolo de sus e alaturi tot timpul de tine,DUMNEZEU SA FIE CU VOI!!!(mihaela din RAPA)
Postat 04 Ianuarie 2012, 16:47 de mihaela
vrem dreptate
@ce tot judecati bai dobitocule!!tu nu esti intrg la cap!!!!cum sa nu judeci pe unul care face tot felul de afaceri necurate,se urca beat la volan si omoara oameni!!din moment ce te urci beat la volan si conduci cu asa viteza in oras esti criminal!!!pai el a respectat boule???cum poti vorbi asemena prostii??cred ca si tu esti de teapa lui!!cum poti zice ca isi plinge fata aia de mila?prostule!!daca tu ai fi in locul ei sau cineva cunoscut tie tto asa ai gandi?cum sa faca si ea ce a facut el??pai ce ne facem toti criminali??tu ce dracu cauti in libertate,ca se vede ca nu esti intreg la minte!!si tu esti un pericol public,care trebuie tinut in lanturi!! sau mai bine mergi impreuna cu criminalul si va trageti un glonte in cap!!!scapa pamintul de asemena viermi ca voi!!!PUTI DE PROST SI DOBITOC CE ESTI!!!!PARIA SOCIETATII!!!!nu valorezi nici cat un scuipat!!! PS Nu le cunosc pe fete,dar m-a impresionat cazul lor(asta sa nu acuzi,ca sunt cineva din partea lor))
Postat 04 Ianuarie 2012, 15:12 de mihai
esti asteptat
3ani si 4luni e suficient pt el.de ce?fiindca este asteptat de colegii lui virili din puscarie.In 3 ani o sa aiba rozeta cat fundul unei oale de 15 litri.sper sa iesi cand te-oi scoate eu.
Postat 28 Decembrie 2011, 18:57 de piper
Catre redactie
La rubrica "Spune ce crezi" referitor la sentinta rahatului asta d Paprika, trebuia sa fie inca o varianta de alegere "Considereti ca sentinta este prea blanda si justitia nu si-a facut datoria de a pedepsii crimile pe masura faptelor". Acesta varianta lipseste. Daca era aceasta varinata cei 90% care au ales actuala varinta ar fi ales ca pedeapsa este prea blanda. Nu este tirziu si rog redactia sa refaca acest "chestionar" prea subtire fata de gravitatea intrebarii si a problemei. Aici nu este problema doar punctula, cu acesta tragedie, ci o problema de fond a politiei, procuraturii, si judecatorilor care parca au facut tot ce se poate "legal" ca acest criminal sa scape cu un marintis de pdeapsa.
Postat 27 Decembrie 2011, 12:23 de Palm
Dormi linistit DNA vegheaza pentru tine
Totusi nu stie nimeni ce judecator a primit banii? De ce spun ca a primit banii? simplu: cu siguranta intre cazurile judecate de acel judecator, el a dat sentinte mult mai grele pentru fapte penale mult mai usoare si probabil fara morti sau victime. Ce rezulta? Pentru omor si dubla vatamare grava si cu circumstantele acestui caz trebuie te prefaci ca judeci si aplici mininum (sau aproape minimum) de pedeapsa pentru ca cineva va platii banii, (bani catre trebuiau sa ii primeasca victimele sau apartinatorii). Deci cursul banilor s-a schimbat de la cei care erau indreptatiti sa ii primeasca (adica familia) la cei care aveau judeca, cei care ancheteaza si intermediarii lor. Acolo sunt banii care trebuia sa compenseze o parte din durere. Cum sa intelegem ca nu ii s-a luat dreptul de a conduce si ca si "compensare" i s-a luat drept de vot sau a fi votat. Acel judecator ar trebui intrebat cu detectorul de minciuni caci cu siguranta o sa il cada testul si sa fie dat afara din sistemul juridic, poate asa se vor invata minte si el si altii. Chiar asa, judecatorii ar trebui testati cu detectorul de minciuni dupa fiecare judecata cu solutie ciudata.
Postat 23 Decembrie 2011, 19:11 de Doru Stefan
vrem dreptate
pentru crima sa primesti o pedeapsa asa de mica, si unul pentru furt sau mita primeste cate 7 ani? care au pericol social mai mare? ce are valoare mai mare in tara noastra bunul material sau VIATA? judecatorului sa-i fie rusine si intregului sistem. DNA oare de ce nu se autosesizeaza cu privire la activitatea politistilor care si-au efectuat deficitar obligatiile de servici? numai datorita lor s-a putut cere expertiza pentru alcoolemie si sa scada alcoolemia. DNA aude cineva?????
Postat 23 Decembrie 2011, 11:09 de oradean
nu omul este ucigasul ci alcoolul si masina sa inteleg!
in final cine a ucis omul sau masina? sunt masin doatate cu senzori si se oresc daca simt in fata sau lateral ceva cald e asa de simplu sa controlam crima tehnica dar nu se doreste trebuie hraniti anumite categorii de oamenii, trebuie ca raul sa existe intre noi.
Postat 23 Decembrie 2011, 09:51 de interesant!
da dreptul ca viata ta sa fie luata oricand, asta platim asta avem oricine face puscarie dar curatam
justitia ne deminstreaza ca nu e necesara idem politia sunt paturi sociale parazitare si noi murim pe capete daca noi nu ne aparam viata suntem ca si victimele in groapa, nu cred si nu voi crede niciodata in justitie, trebuie sa invatatam sa ne aparam viata noastra ca sa o putem apara si pe a altora.Daca nu ar exista justitie nu ar exista nici crime, infractiuni, suntem obligati sa hranim paturi care ne decimeaza pentru un cuvant banal: dreptate , nu exista dreptate exista doar dreptul la viata fara sa ucizi pe altul, ai ucis te retragi singur din societate nu avem nevoie de justitie ca un criminal sa stie asta.Cum sa traiesti in pace cand justitia te lasa sa ucizi? NICIODATA suntem vanati permanent si totul pentru ban, coruptie si CRIMA :)) astea sunt satanice.
Postat 23 Decembrie 2011, 09:41 de justitia platita da
da dreptul ca viata ta sa fie luata oricand, asta platim asta avem oricine face puscarie dar curatam
in primul rand in ROMANIA traim in puscarie unii au dreptul la viata lti ne conduc precum stapanii si ironie noi ii hranim, moartea cere moarte oricum, degeaba exista justitie cand altii fac din tine daca vor un cadavru, nu ma intreseaza cazul e unul la 3 cazuri afta de ce traim, da asta e justitia vine unul si te omaoara si tu trebuie sa accepti pentru ca ei VIERMI SOCIALI numiti justitie sa aiba excursii, viata in lux traita pe prostia voastra, o moarte cere alta moarte punct, razbunarea e arma omului nu a prostului, sa fie sanatos cel care a uxis o va muri si el fara nici o mle vegheti cu ochii la viata voastra ca pe nimeni nu intereseaza banii ca justitia sa se ingrase in ajun ca porcul de anul nou, ghinion PAPRIKA, VUSCAN si altii care ati mai ucis cineva trebuie sa afca curat , cineva trebuie sa distruga un sistem bolnav, NU MI PLACE figura ta ma consider amenintat si gata oricum au cazier patat:)) cine ii mai crede sistemul distruge tot ce are un om sanatos, ori lasam morti sa se odihnesca si nu pedepsim pe nimeni ori ne jucam cu cuvantul dreptate inteles de fiecare individual, daca biblia spune ca nu ai voie sa iei o viata justitia cum o poate lua? simplu prin obtinerea de b
Postat 23 Decembrie 2011, 09:36 de justitia platita da
@eucumine
asta chiar daca daunele materiale erau sub 100.000 de euro!
Postat 22 Decembrie 2011, 22:58 de Dan
@eucumine
Eu cred ca majoritatea dintre noi avem cei sapte ani de acasa si un pic de discernamant! N-am cerut niciodata moartea lui si asta din doua motive: 1. in Romania pedeapsa cu moartea nu exista si si daca ar exista...2. scapa prea usor...Dar avand in vedere circumstantele agravante ale faptei lui nu mi se pare normal sa ii dai o pedeapsa foarte aproape de cea minima, si sa-l "obligi" la plata de daune foarte mari...daune care stim cu totii ca vor fi taraganate mult si bine prin tribunale pana la proscriere. Plus ca dreptul de vot retras sigur ii da cosmaruri acestui Ardei Iute. Judecatorii sigur s-au simtit presionati pe de o parte de influentele acestui Ardei cat si de furia oamenilor care au urmarit derularea cazului si au incercat sa "boteze" cumva sentinta in tipic spirit romanesc: hai sa dam la fiecare cate un bonus ca poate se multumesc cu atata. Sunt convins ca daca cineva i-ar fi zdrobit membrele sau i-ar fi scos ochii cum am mai citit prin comentarii ar fi luat deja sentinta definitiva cu pedeapsa mai mare decat a primt el. Daca s-ar fi dat peste 7 ani si dupa ispasire sa-i fie suspendat dreptul de conducere 10 ani dupa ce iese lumea zicea ca s-a facut dreptate!
Postat 22 Decembrie 2011, 22:57 de Dan
Daca asteptam dreptatea pe lume cealalta
cadeti in capcana celor care profita de voi. Niciodata pe lumea asta nu vom lupta de ajuns pentru dreptate, daca noi avem speranta ca pe lumea cealalta cu siguranta ne vom primii dreptatea. Noi trebuie sa luptam aici (pe lumea asta care este singura existenta) ca sa ne primim dreptatea.
Postat 22 Decembrie 2011, 20:58 de Doru Stefan
Totusi ce nume are judecatorul care a luat banii?
Totusi nu am aflat din articol ce judecator "indulgent" a judecat cazul? Nu de alta, sa stim cine a luat banii, ca nu se poate sa dai o sentinta asa de usoara pentru o crima clara si sa ii mai lase dreptul ca dupa 1-2 ani sa mai faca o alta crima cu masina. Din pacate familia nu cred ca va vedea nici un ban, caci cu complicitatea politiei, avocatilor, notarilor, vor gasi ca de fapt Paprika are numai datorii, si familia va trebui sa astepte (din pacate) pe sf. asteapta ca sa primeasca ceva bani macar pentru a compensa o infima parte din raul care i-a fost provocat. Aici trebuie acuzati si politistii de la circulatie care il stiau ca umbla baut si se intorceau cu spatele cand le treca prin fata cu 80-100 km/h. Aceasi politisti care au facut prost ancheta, in asa fel incat probele clare sa fie alterate si sa nu intre la circumstante agravante. In Oradea avem DNA? sau aici in Oradea ne spune "dormi linistit" (cateodata si somnul de veci) caci DNA vegheaza pentru tine (ca bani sa ajunga unde trebuie) fara sa fie deranjat cel care are bani?
Postat 22 Decembrie 2011, 20:52 de Doru Stefan
doar
SI ....... PENTRU BUNA PURTARE VA FACE DOAR 1 AN SI 7 LUNI MAXIM
Postat 22 Decembrie 2011, 14:32 de ti
nenorocitilo, imputitilor
Nenorocitilor, voi toti in frunte cu Ardei Iute, voi avocatilor, judecatorilor, prietenilor care imi vine sa va scuip pe strada, toti care sunteti familie cu acest vierme de om........... va doresc din suflet sa putreziti in inchisori, sa nu va gasiti linistea niciunde pe acest pamant, sa planga in mizerie si saracie fiecare din cei care vreodata se va numi familie a acestui cancer omenesc. INACCEPTABIL POLITIA ROMANA SA NU SE SESIZEZE IN ACST CAZ. Va sta 3 ani si va iesi din nou pe strada cu figurile lui de carie a societatii. Paprika :) asculta bine, vii afara :) si te asteptam :).... de data asta tu vei fi in TICO inpreuna cu prietenii tai... Crezi ca nu intrati toti in TICO.....:) Vei ramane socat :) ..... Sedere placuta , iar prietenilor tai.... Mai uitati-va putin in spate din cand in cand .....:)
Postat 22 Decembrie 2011, 11:47 de cristi
ochi pt. ochi si dinte pt. dinte, asta-i legea Domnului !
Nu poti sa-l lasi pe dobitocul asta sa stea un-doi in parnaie si dupa aia sa zburde ! Daca nu era baut, mai treaca-mearga, desi viteza era de autostrada, nu de oras ! Dar beat si cu oaresce ,,fumuri'' in cap, nu are nicio scuza ! Fratele si tatal fetelor sa-i zdrobeasca genunchii, sa nu poata sta nici in carucior cu rotile la cersit, nu-n mercedes !
Postat 22 Decembrie 2011, 06:05 de moise
mori
acest interlop va deceda cat de curand .... cineva undeva ia pus gand rau va promit....
Postat 21 Decembrie 2011, 20:31 de sti tu cine...
PARNAIE!
INCHISOARE PE VIATA ! NU POTI SA URCI NEPASATOR, BEAT LA VOLAN SI SA OMORI PE CINEVA, CA PE URMA SA SCAPI CU MAI PUTIN DE PATRU ANI DE PUSCARIE !
Postat 21 Decembrie 2011, 16:32 de WALL
Pacat
lollllllll i s-a luat dreptul de a vota :) tragic dar totusi sa nu uitam Romania e tot Romanie!!!!
Postat 21 Decembrie 2011, 16:18 de Ovidiu
???
Justiţia asta din România e pur şi simplu de neînţeles. Să nu folosesc altfel de cuvinte. Perioada de detenţie este mult prea mică. Dar de unde vor lua şi vor da familiei îndoliate 360.000 de euroi? Dacă inculpatul nu are atâţia bani lichizi sau nu îi valorează atât, proprietăţile confiscabile. Interlopii ăştia sunt suficient de deştepţi ca să aibă averi mari, în mod invizibil, şi să nu fie executabili din punct de vedere juridic.
Postat 21 Decembrie 2011, 16:03 de petru
carmen
nu pot sa cred asa ceva.3 ani si 4 luni?atit imi doresc ca peste 3 ani si 4 luni sa treaca si peste el cineva asa cum a trecut el peste fete.asta da pedeapsa.
Postat 21 Decembrie 2011, 15:21 de carmen
sunteti sanatosi la cap?JUSTITIA a decis ce mai vreti, banii nu o sa vedeti asta e clar.
eu nu inteleg cam va permiteti sa judecati\? sunteti liberi sa faceti ce face si sa va ispasiti pedeapsa, cum va permiteti sa judecati? il amenatati, il huliti il tratati ca pe un animal, ce faceti? care e problema voastara ca a condus beat, respectati lege si GUUURA inchisa ca nu faceti voi puscarie in locul lui, ANCA nu ti convine fa ce a facut si el si fa puscarie, lasa lacrimile ca nu te ajuta sa sti plangi de mila sau sa ti plangem noi de mila, cand citesc relalizez cate minti bolnave sunt intre noi, s a intamplat, s a intamplat PUSCARIA si pedeapsa.E asa de usor sa criticam, oricine poate fi in locului si trebuie sa fie beat sa faca accident auto, ghinionul lui ca a intrat in TICOOO, intra in altceva.CAT TIMP isis ispaseste pedeapsa ajunge NEVINOVAT ca oricare altul.
Postat 21 Decembrie 2011, 15:12 de ce tot judecati!!
crima
din moment ce urci beat la volan si omori pe cineva, te faci vinovat de crima cu premeditate.
Postat 21 Decembrie 2011, 14:55 de pedeapsa capitala
cat se poate de trist
mergi linistit pe drum si vine un nenorocit, buiac, cu "figuri" pe el, plus alcool "la bord" si te omoara ! trebuie instituite pedepse drastice !
Postat 21 Decembrie 2011, 14:42 de dim
@Dan
e un articol care face pe multi si judece emotional si astfel sa condamne cu sange mult mai rece si dur pe inculpat decat chiar accidentul produs,vezi mai jos comentariile gen "sa mori in spirt" alta persoana "inferata" face aluzii la condamnari lla moarte asa ca in china,deci sa fim cinstiti,e o trauma asta e clar,dar sa infierezi publicul cu dureriile familiei indurerate si a victimei,o face pe ziarista mai neprofesionista si depaseste deontologia profesiei sale,Dan ai dreptate in aspectele legate de caz dar eu nu faceam referire la el ci la aspectul emotional de care profita ziarista si ma repet incodata, "infiereaza" opinia publica sau ma rog pe cititori.
Postat 21 Decembrie 2011, 14:15 de eucumine
@eucumine
Presupun ca esti capabil sa fii mai bun decat ea in cazul de fata daca o critici...Daca gasesti pe cineva cu un pic de moralitate care sa mearga sa cunoasca la fel de bine ce s-a intamplat ca si jurnalista aceasta si mai poate sa fie netendentios eu pup in f**d acea pesoana! Aicea nu exista dubiu...instanta n-are cum sa ignore toate cele 3 culpe: 1. viteza 2. neacordare de prioritate 3. alcool, desi se pare ca fata de azivara expertii au mai indulcit viteza si alcoolul din sange. Neacordarea de prioritate a mai ramas, ca aicea nu mai merge cu masuratori si calcule, sau este sau nu este. Ce persoana pe lumea asta in afara de amicii lui Ardei Iute poate sa nu gandeasca ca un "calau"??
Postat 21 Decembrie 2011, 13:55 de Dan
doar 3 ani si 4 luni?
Doar 3 ani si 4 luni valoreaza o viata de om luata plus altele 2 distruse? Cam putin... Mai ales ca individul era si beat si gonea si cu viteza... Anca, fii puternica si lupta ca nemernicul sa ia mai mult.
Postat 21 Decembrie 2011, 13:31 de unu
.
smaranda chisbora nu te poti numi ziarist cu articolul asta instigi.faptele sunt reale doar prezentarea e mult prea tendentioasa.ai depasit sfera jurnalismului si te-ai transformat in "calau".
Postat 21 Decembrie 2011, 12:05 de eucumine
Durere
Anca, nu te cunosc, dar mi s-a rupt sufletul citind despre tragedia prin care ati trecut. Stiu ca nicio vorba nu poate alina suferinta prin care treceti cu totii, dar am simtit nevoia sa-ti scriu. Doar atat. Nimic nu va mai fi la fel si toate incurajarile si sprijinul celorlalti nu vor putea sterge durerea. Adriana a plecat de langa voi fizic, dar cu siguranta ea vegheaza asupra voastra de acolo de sus, din Rai... si si-ar dori ca voi sa puteti trai, sa fiti puternici pentru ea si pentru voi. In Adriana si in amintirea persoanei minunate care trebuie sa fi fost va puteti gasi forta de a merge mai departe. Dumnezeu sa va ajute!
Postat 21 Decembrie 2011, 10:08 de Tina
titlu
Sa mori in spirt, Iuliu Kiss! Gunoiule!
Postat 21 Decembrie 2011, 09:43 de nume
Traim in Romania
Extrem de trist...Doamne fereste....:((...3 ani si 4 luni????? pentru ucidere????? in China traficantii de droguri sunt executati prin impuscare...doar pentru trafic de droguri...dar pentru crima...
Postat 21 Decembrie 2011, 09:30 de Mariana
Foarte trist
Am citit articolul si mi-au dat lacrimile. Ii dureros sa ai un frate si a doua zi sa nu mai fie, sa vrei sa plangi dupa el si sa nu poti. Toti bani din lume si despagubirile acordate nu mai aduc nimic inapoi, in plus judeacatorii ar trebui sa se puna in locul familiei nu in locul unui om care pana la urma este criminal "din Culpa". Daca a gresit sa plateasca, oricum cineva acolo sus le vede pe toate.
Postat 21 Decembrie 2011, 09:03 de Remus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON