URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Cantină de pomană: După ce fostul rector Doru Maghiar a închiriat cantina Universităţii, studenţii şi profesorii nu mai au unde să mănânce

Cantină de pomană: După ce fostul rector Doru Maghiar a închiriat cantina Universităţii, studenţii şi profesorii nu mai au unde să mănânce PĂSTRAŢI DISTANŢA. Alungaţi de preţurile mari, studenţii nu mai trec demult pragul fostei cantine (foto), rebotezată Student's Place. Ştefan Dulău (medalion) spune că a fost silit să schimbe destinaţia cantinei din pricina chiriei insuportabil de mare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miile de studenţi şi profesorii care populează campusul Universităţii fie îşi iau de acasă sandviciuri ori mâncare la sufertaş, fie rabdă de foame. Cantina instituţiei a încetat de mult să le mai fie accesibilă...

Oferită în chirie de fostul rector Doru Maghiar firmei lui Ştefan Dulău, fost consilier judeţean, întâi în numele PSD, apoi al PDL, cantina a ajuns un local de lux, dar nu prin calitatea serviciilor oferite, ci prin preţurile din meniu, şi - din când în când - restaurant de nunţi, botezuri şi pomeni.

Scump, domnule, scump!

Situată în campus chiar lângă vechile cămine, cantina Universităţii este administrată din 2006 de firma Costdul Student's Place, contra unei chirii lunare de 3.210 euro. Imobilul are la parter un mic bar, iar la etaj o sală de mese, unde se servesc supe, ciorbe şi diferite garnituri cu carne la felul doi. Dar rar studenţi să mănânce aici!

"Meniul zilei la preţul de 11 lei e scump pentru un student, care ia bursă de cel mult 350 lei pe lună. În Timişoara, un student mănâncă cu 7 lei pe zi", spune Ionuţ Vinter (foto), unul dintre studenţii nemulţumiţi. "An de an au venit studenţi să se plângă de preţurile mari de la cantină. Am discutat cu administratorul, dar ne-a zis că n-are cum să reducă preţurile", spune şi fostul preşedinte al studenţilor orădeni, Răducu Şerbănescu.

Supăraţi sunt şi profesorii, care la problema preţurilor o adaugă pe cea a calităţii. Mai precis, a lipsei acesteia. "Ne vin invitaţi din străinătate şi nu avem unde să-i scoatem la masă în campus. În sala de mese nici măcar nu este loc pentru nefumători, iar mâncarea nu e bună", afirmă Anca Dodescu, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice.

La plată!

Până şi patronul Costdul, Ştefan Dulău, recunoaşte că preţurile sunt prea piperate! "Nu pot să mă laud cu mulţi clienţi studenţi. Adevărul e că e prea scump pentru ei", zice Dulău, care se jură însă că la 11 lei, cât ia pentru o masă, profitul lui este de doar un leu.

Dulău susţine, însă, că vina o poartă exclusiv conducerea Universităţii, deoarece în timp ce el a investit zeci de mii de euro în renovarea imobilului, şefii instituţiei nu i-au scăzut chiria nici măcar după ce criza a doborât nivelul chiriilor în tot oraşul. În plus, se plânge că trebuie să plătească şi pentru lunile de vacanţă, când cantina, evident, este închisă. "Dacă n-aş plăti utilităţile, de exemplu, aş putea să cer 7 lei pe meniu", spune Dulău, susţinând că în alte centre universitare aşa se ţine preţul scăzut al mâncării.

Neînţelegerile dintre afacerist şi Universitate au început în 2010, când, după un control al Curţii de Conturi, s-a descoperit că firma nu-şi plătise chiria şi penalităţile pe 9 luni. "Eu n-am primit facturi în acele 9 luni, deci n-am avut ce plăti. Intenţionat nu mi-au dat factură, ca să-mi aplice penalităţi!", acuză Dulău, recunoscând însă că nici el n-a solicitat, în scris, să i se emită facturile. Abia după o vreme a achitat chiria pentru cele 9 luni, dar nu şi penalităţile, ajunse la 187.000 lei.

Fără utilităţi

În 2010, când i s-au cerut şi penalităţile, afaceristul nici n-a vrut să audă. La insistenţele fostului rector Cornel Antal, a plătit banii, dar zice că a făcut-o numai fiindcă crezuse că achită chiria în avans. Acte care să-i susţină varianta, însă, nu are. Drept urmare, după ce a plătit cei 187.000 lei, a încetat pur şi simplu să mai vireze un leu Universităţii, aşa că a adunat chirie şi penalităţi neachitate de 500.000 de lei. Nu a cedat nici măcar când Antal i-a trimis somaţie şi l-a ameninţat cu evacuarea. A preferat să fie dat în judecată. Convenabil, căci procesul dă semne să mai dureze mult şi bine...

Cum Dulău a încetat să plătească şi utilităţile, în urmă cu două săptămâni Universitatea i-a tăiat curentul şi apa, forţându-l să-şi cumpere rezervor şi să-şi monteze un generator de curent. "Eu nu din cantina asta trăiesc, mai am şi alte afaceri, dar nu plec de aici, pentru că am un contract", spune Dulău cu orgoliu. Nu fără a uita să sugereze că, în realitate, şefii Universităţii îl vor plecat doar pentru a-şi aduce o "pilă" în locul lui.

Deschis pentru unii

Deşi Dulău susţine că localul studenţesc e neprofitabil, în schimb are cerere bogată pentru a organiza pomeni pentru familiile care participă la funeralii în Cimitirul Municipal, la doi paşi de Universitate. De altfel, în mai multe zile, BIHOREANUL a găsit cantina închisă la ora prânzului, tocmai din cauza pregătirilor pentru asemenea mese, iar angajaţii spuneau că nu servesc mâncare. "Dacă la pomeni sunt persoane care ocupă toată sala, atunci pentru studenţi servim masa la parter, unde e o sală mai mică lângă bar. Dacă sunt mai puţini la pomeni şi nu ocupă toată sala, tragem un paravan mobil şi servim sus şi alţi clienţi", susţine Dulău. Chiar şi când e deschisă, însă, cantina nu numără mai mult de zece clienţi deodată...

06 Constantin Bungau.jpgÎntre timp, afaceristul a declarat şi insolvenţa firmei, aşa că Universitatea nici nu prea are ce să-i facă. Actualul rector, Constantin Bungău (foto), doar se lamentează: "Am notificat de mai multe ori firma că trebuie să-şi plătească utilităţile, că noi le plătim din banii studenţilor şi nu e normal. Are facturi de curent şi de 9.000 de lei pe lună. Asta înseamnă că afacerea merge, altfel n-ar fi consumat atâta".

Între scuze şi acuze, cert e că situaţia nu ţine nimănui de foame. Nici lui Dulău, care se plânge cât pierde la afacerea asta, nici conducerii Universităţii, care ar vrea un chiriaş model. Şi, mai ales, nici studenţilor, condamnaţi să se sature din ujina de acasă sau, în cazul celor care nu locuiesc în Oradea, din borcanul cu zacuscă şi clisa de la ţară...


PARAVAN
Trecut zbuciumat

Cantina Universităţii este un vechi motiv de nemulţumire, dar şi un mijloc de a obţine profituri grase. Pe vremea bătrânului rector Teodor Maghiar, înainte să-i fie închiriată lui Dulău, cantina a fost administrată de Universitate. La jumătatea anilor 2000, un control al Curţii de Conturi scotea la iveală că ani la rând prin cantină s-au cumpărat mezeluri şi brânzeturi fine, fructe şi băuturi scumpe care n-au ajuns însă niciodată pe masa studenţilor, ci a clienţilor restaurantului En Vogue, deţinut de clanul Maghiar în centrul oraşului. În 2006, silit de presiunea publică, succesorul "Unchiului", Doru Maghiar, a organizat licitaţia pentru închirierea cantinei şi a semnat păgubosul contract cu Costdul, căruia acum i se văd rezultatele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
sa se faca dreptate
sa vedem si noi filmele! cam gretos rectoru cu cucu gol dar de ce sa nu ne vedem alesii?
Postat 30 Mai 2012, 09:46 de .
FANICA CEL ISTET
a obtinut contracte cu armata de aprovizionare santajand niste colonei care la betie s-au destrabalat pre tare nestiind ca sunt filmati....la TINCA are datorii la ciobani carora lea preluat produse fara sa le mai plateasca...este un EXCROC ASCUNS DUPA COSTUM::::pe timpu lu ceasusecu fura casetofoane pe litoral unde era hamal la hotel beldedere....nu va mai ocupati cu el
Postat 30 Mai 2012, 08:24 de NICU SARCA
FANE SANTAJ DEDICATIE PT DNA
ARE O CABANA LA GURBEDIU UNDE SE TIN ORGII CU STABII DIN JUDET:::ACOLO NICI POLITIA NU ARE ACCCES:::STIE SA SPECULEZE SLABICIUNILE PENTRU FEMEI ALE POLITICIENILOR SI II ARE LA MANA PE TOTI CU CAE O AMANTA::::ARE INREGISTRI VIDEO CU CAPII JUDETULUI CU ORGII SEXUALE:::ESTE IMBATABIL
Postat 30 Mai 2012, 08:17 de ATILLA
FANE DULAU TEPAR VECHI
E DE NOTORIETATE IN JUDET CA FANICA ARE TOTI POLITICIENII LA MANA OBTINE DE LA EI PRIN SANTAJ ORICE CONTRACT DORESTE::::E COLABOTAROR FRUNTAS DE CAND ERA HAMAL PE LITORAL :::LA TINCA NU MAI LUCREZA NIMENI PENTRU EL CA NU DA SALARIILE LA OAMENI:::ARE DATORII PESTE TOT:::ORGANIZEAZA PARTIDE DE VANATOARE PENTRU POLITICIENI CORUPTI SERVINDULE SI DANSATOARE BONUS:::UNGE BINE SISTEMUL:::DECI FACE CE VREA IN JUDET
Postat 30 Mai 2012, 08:12 de COSTE
DULAU UN ESCROC SANTAJIST
ACEST DULAU STEFAN A SANTAJAT OFICIALI DIN ARMATA SI DE LA UNIVERSITATE CU DANSATOARE CARE LE PLATESTE IN MOD REGULAT SA-I DISTREZE ::::ASA OBTINE CONTRACTE PENTRU FIRMA LUI DE CATERING;;;ARE FILMARI CU OAMENI MARI DIN SISTEM :::ARE SI POLITIA LA MANA;;;CEL PUTIN ASA SE LAUDA PRIN ANTURAJUL LUI CA E DE NEATINS::::DECI :::ESTE GREU CU DULAU:::::ARE PREA MULTI LA MANA:::O SA VEDETI CA NUI FACE NIMENI NIMIC
Postat 30 Mai 2012, 08:03 de TEO
@SAFE
Calm down ca Dulau n-a facut nimic singur! Ia incearca tu sa nu-ti platesti 2 luni chiria, apa, curentul, telefonul...sa vezi daca apuci a treia luna! Dar 9 luni in care nimeni nu i-a emis macar factura! Nimeni n-are trecut asta in fisa postului? Si inca 2 ani in care a folosit linistit utilitatile pana, in sfarsit, s-a trezit cineva sa-i taie apa! Daca asta nu-i complicitate ce e? Si cine stie cate din astea mai sunt prin universitatea lui Georgel!
Postat 29 Mai 2012, 23:09 de Dangerous
studentul
@studentimea: bai, invata macar sa scrii.
Postat 29 Mai 2012, 22:07 de nelu
Afara, javra politica!
Dati-l afara pe Dulau, caine de serviciu al PDL si PSD! Oferiti studentilor ceea ce li se cuvine si la preturi pe care si le pot permite!
Postat 29 Mai 2012, 18:09 de SAFE
crinuta si georgel
a trebuit sa vina curtea de conturi (adica dl Tara director) sa descopere ceea ce era obligatia de serviciu a compartimentului financiar contabil, resp a prorectorului pe probleme economice (adica tot dl Tara prorector)? Cine trebuia sa sesizeze intarzierea la palta? Cine-i vinovat ca madam Crinuta e suprasolicitata cu ore, doctorate, proiecte, contracte si nu poate sa-si faca bine munca? Daca era la privat mai avea azi madama serviciu? La stat insa, dupa rezultatele glorioase a anului 2010 madama a fost rasplatita si cu gradatia de merit. In urma evaluarii lui Antal, desigur.
Postat 29 Mai 2012, 17:57 de margareta
Scump si de proasta calitate
Si scump(11Ron) si prost. prin comparatie la old mill cu 12 ron mananci ciorba de burta iar la felul doi snitel din piept de pui cu cartofi aurii. la transilvania cu 11 ron la fel mancare buna. sau la Queen's.si exemplele pot continua.Dar la student's e slaba mancare - asa ca nu sa nu se mai planga atata patronul ; oricum afacerea e facuta sa mearga pentru pomeni, ca e cimitirul aproape , asa face el profit. cat despre studenti, tot painea cu zacusca de la mama de-acasa e mai buna
Postat 29 Mai 2012, 13:52 de Tom Motanul
hehe
studentimea oradeana doarme? Stundeti n-au nimic de zis...? Ah, da... noi n-avem viata stundeteasca pe aici, am uitat. Studentii oradeni doar merg la cursuri sau doar isi platesc diplomele...
Postat 29 Mai 2012, 12:34 de studențimea
eraPSD
asta e din perioada cand PSD era la putere,continuarea jafului a inceput,PSD e din nou la putere,azi maine se va plati intrarea pe poarta universitati,va place da?
Postat 29 Mai 2012, 12:18 de piticot
aa
da sigur dupa ce si-a bagat firmele in insolventa si a tepuit furnizorii ,de ce sa nu mearga pana la capat cu nesimtirea
Postat 29 Mai 2012, 11:47 de aa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON