URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Foc la Muzeu! A XVIII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor este dedicată civilizaţiei focului din Crişana

Foc la Muzeu! A XVIII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor este dedicată civilizaţiei focului din Crişana LA GARNIZOANĂ. Deşi noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor nu este finalizat, organizatorii au decis ca ediţia a V-a a festivalului Video Art Event, cuprinsă în Zilele Muzeului, va avea loc în sala mare a clădirii fostei Garnizoane. "Încet-încet, trebuie să introducem acest spaţiu în circuitul public", explică Aurel Chiriac "marcarea teritoriului"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu toate că de ceva vreme Muzeul Ţării Crişurilor nu are un sediu propriu, sau poate chiar de aceea, Zilele Muzeului atrag în fiecare an mii de participanţi.

Ediţia cu numărul XVIII are ca temă "Civilizaţia focului", vizitatorilor fiindu-le prezentate obiecte ce ilustrează importanţa practică şi simbolică a acestuia din paleolitic şi până în secolul XX. Festivalul include, însă, şi o expoziţie dedicată "Micului Paris de pe Peţa", un spectacol de teatru şi o gală cu muzică barocă franceză şi italiană, iar cei mai mici vizitatori, copiii, vor putea vedea un balaur înalt de trei metri

Parisul de pe Peţa

Ediţia din acest an a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor se va desfăşura în perioada 14-20 mai, primul eveniment fiind programat miercuri, de la ora 11.30, în Secţia de Artă, din Palatul Baroc: prezentarea celor mai recente apariţii la Editura MŢC - "Relaţiile dintre Veneţia şi Transilvania în secolele XVI-XVII", de Florina Ciure, şi "Studii de arheologie. In honorem Doina Ignat", coordonată de Gruia Fazecaş.

Pe 15 mai, de la ora 12, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, va fi vernisată expoziţia "Arta 1900 şi Oradea. Secessionul", care va reconstitui societatea "Micului Paris de pe Peţa", redând inclusiv un interior de locuinţă specific din acea vreme. În aceeaşi zi, de la ora 18, o sală a fostei Garnizoane, ce urmează să găzduiască Muzeul, va fi locul de desfăşurare a Festivalului Video Art Event, ajuns la ediţia a V-a şi organizat în colaborare cu Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea. Evenimentul va cuprinde mai multe proiecţii ale unor scurtmetraje de artă, create de tineri din România şi din străinătate, pe tema "White Canvas" (Pânză albă). Partea a doua a festivalului este programată pe 16 mai, între orele 18 şi 22.

Teatru în parc

Arta contemporană va fi reprezentată la Zilele MŢC şi de expoziţia "Pastila Roz", al cărei vernisaj e programat pe 16 mai, de la ora 18, la Moara Răsărit (strada Miron Costin nr. 21). Expoziţia propune o sculptură cu un mecanism robotic ce întoarce capul după privitor, realizată de Marian Codrea şi Beaver. Noaptea Muzeelor, ajunsă la ediţia a X-a, va avea loc pe 17 mai, de la ora 19 până după miezul nopţii.

La Palatul Baroc va fi deschisă expoziţia "Civilizaţia focului în Ţara Crişurilor", care evidenţiază rolul focului în asigurarea existenţei umane din paleolitic până în secolul XX. Vor fi expuse obiecte care arată semnificaţia practică, dar şi simbolică, a focului, de la amnare, instalaţii de încălzit, de iluminat şi pentru prepararea hranei, până la cele ce evidenţiază rolul focului în ritualurile specifice lumii satului. Tot atunci, orădenii vor putea vedea picturile unor artişti români şi maghiari care au participat la tabăra de la Lăzarea (judeţul Covasna), odinioară centru important al artelor contemporane. În aceeaşi seară, de la ora 19.30, în Parcul Muzeului, actorii Teatrului Regina Maria vor juca spectacolul "Iubire de clovn", o poveste colorată din lumea circului, ce combină dansul, muzica, mima şi efectele pirotehnice.

Istorie şi muzică

Tot la Noaptea Muzeelor, vizitatorii îl vor cunoaşte pe Balaurul Ignis (Balaurul Foc), o reproducere înaltă de trei metri creată de firma Theming and Animatronics Industries din Madrid şi prezentată la evenimente de profil precum European Attraction Show. Şi în acest an, pe 17 mai, orădenii vor putea vizita Sala de Onoare a Palatului Baroc, pictată în anii 1877-1878 cu fresce care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau, şi Sala Matei Corvin, unde se află un tablou de mari dimensiuni ce-l prezintă pe principe în faţa Vienei.

Pe 18 mai, de la ora 18.30, Filarmonica de Stat va găzdui Seara de Gală a Zilelor Muzeului, care va cuprinde concertul "Il fuoco d'amore", cu muzică barocă franceză şi italiană, susţinut de baritonul Vlad Crosman, cu Martina Weber la viola da gamba şi de Pierre Rinderknecht la teorbă. Evenimentele muzicale de la Zilele Muzeului Ţării Crişurilor vor continua pe 19 mai, de la ora 18.45, la Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae (str. Iuliu Maniu) cu un concert susţinut de Coro la Valle din Sover (Italia), care va interpreta cântece cu tematică religioasă.

Acelaşi cor va urca pe 20 mai, de la 18.30, şi pe scena Filarmonicii, unde va cânta muzică populară tradiţională din nordul Italiei, evenimentele fiind organizate în colaborare cu Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino-Alto-Adige. La toate manifestările, accesul este gratuit, dar pentru seara de gală orădenii trebuie să-şi ridice invitaţiile din timp, de la casieria Filarmonicii, acestea fiind distribuite în limita locurilor disponibile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON