URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
15 Noiembrie 2017, 13:12

"Simte magia Crăciunului!": Orădenilor li se pregăteşte cel mai bogat Târg de Crăciun de până acum, cu decoruri feerice şi concerte Nicu Alifantis, Ştefan Bănică jr. şi Boney M

'Simte magia Crăciunului!': Orădenilor li se pregăteşte cel mai bogat Târg de Crăciun de până acum, cu decoruri feerice şi concerte Nicu Alifantis, Ştefan Bănică jr. şi Boney M Organizatorii au făcut, recent, un test al proiecţiilor cu laser pe o clădire din Piaţa Unirii. Aşa vor fi iluminate toate clădirile din piaţa centrală a oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia de anul acesta a Târgului de Crăciun din Oradea se va desfăşura în Piaţa Unirii (30 noiembrie - 31 decembrie) şi la Cetate (8-17 decembrie), evenimentul fiind organizat de Primărie, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR).

Bugetul alocat anul acesta este unul substanţial, 500.000 lei, drept urmare târgul va fi bogat şi va cuprinde elemente inedite.

Piaţa luminoasă

Programul Târgului de Crăciun a fost prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de viceprimarul Florin Birta, preşedintele APTOR, Mihai Jurca, şi directoarea Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea.

Evenimentele din Piaţa Unirii - punctul principal de atracţie - se vor desfăşura sub motto-ul "Simte magia Crăciunului". Pentru prima oară, toate clădirile din piaţa centrală a oraşului vor fi iluminate şi colorate prin proiecţii cu laser de sezon, cu brazi, steluţe şi fulgi de nea. Organizatorii au făcut, recent, un test (foto) pentru a se asigura că imaginile vor fi deosebite.

Tot în premieră, scena naşterii va fi proiectată pe Biserica Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii, în timp ce figurinele care erau expuse de obicei în faţa Primăriei vor fi mutate în Cetate.

Întâlniri cu Moş Crăciun

În centrul oraşului va fi amenajat un patinoar şi va fi adusă o roată gigantică iluminată, care-i va ridica pe vizitatori deasupra Pieţei, de unde vor putea avea o vedere panoramică asupra târgului. De asemenea, în Piaţă va fi instalat un simulator 3D al unui montagne russe şi va fi deschis Atelierul lui Moş Crăciun, un atelier de manufactură ceramică.

Totodată, la Târg vor fi deschise 30 de căsuţe cu produse de sezon şi încă alte câteva cu băuturi şi mâncăruri. Lângă bradul de Crăciun, care va trona şi anul acesta în centrul Pieţei, copiii îl vor putea întâlni pe Moş Crăciun în zilele de 8, 9, 10, 16, 17, 20, 21, 22, 23 decembrie între orele 18 şi 20.

În weekend-ul 8-10 decembrie, la Oradea va sosi Caravana Coca-Cola cu două camioane roşii, îmbrăcate de sărbătoare, care-l vor aduce în oraş şi pe Moş Crăciun, alături de spiriduşii lui, care vor organiza diverse evenimente şi promoţii pentru orădeni.

Concerte de seamă

Ediţia 2017 a Târgului de Crăciun va aduce în Piaţa Unirii concerte importante, ale unor artişti precum Ştefan Bănică jr, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Narcisa Suciu, Nicola şi trupa Boney M, în varianta cu Liz Mitchell, formaţia fiind recunoscută şi pentru albumele cu cântece de sărbători pe care le-au lansat de-a lungul timpului.

În Piaţa Unirii vor cânta şi artişti locali, precum şi grupuri de colindători, care sunt invitaţi să se înscrie completând un formular postat pe pagina oficială de Facebook a Târgului de Crăciun.

Totodată, pe 12 decembrie, la Teatrul Regina Maria va avea loc un concert cu plată, al lui Ioan Bocșa, alături de Ansamblul Icoane, invitaţi care revin anul acesta în Oradea.

Tradiţii la Cetate

Activităţile din Cetate se vor desfăşura în perioada 8-17 decembrie sub sloganul "Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun", acolo fiind prezenţi meşteri populari şi producători locali şi urmând să se ţină spectacole de colinzi tradiţionale din regiunea noastră. Acolo va fi deschisă Casa Vinului şi Casa cu Bunătăţi, cu produse locale, ateliere handmade, precum şi un Târg Vintage organizat în scop caritabil de Clubul Lions.

În două seri, vor fi organizate în Cetate şi cine ale porcului, cu invitaţi de seamă, şi anume chefii Horia Vârlan şi Antonio Passarelli.

Ediţia 2017 a Târgului de Crăciun este organizată cu ajutorul partenerului principal Raiffeisen Bank şi a partenerilor Andromi, Coca-Cola, Careffour ERA Oradea, My Deck, Restaurantul Queens şi Asociaţia de promovare a producătorilor tradiţionali "Crişana".


PROGRAMUL TÂRGULUI DE CRĂCIUN: 

PIAȚA UNIRII ’’Simte magia Crăciunului’’ – 30 noiembrie – 31 decembrie

Deschidere oficială cu aprinderea miilor de beculețe a Sărbătorilor de Iarnă: 30 NOIEMBRIE - ORA 18:00 - PIAȚA UNIRII

PROGRAM GENERAL: Luni-Joi: 14:00-21:00, Vineri - Duminică: 12:00-22:00

PROGRAM ARTISTIC

30 NOIEMBRIE – ORA 19:00 NICU ALIFANTIS & ZAN

02 DECEMBRIE – ORA 20:00 JAZZAPELLA

03 DECEMBRIE – ORA 20:00 DUCU BERTZI & FRIENDS

08 DECEMBRIE – ORA 19:00 CORNELIA TIHON & INVITAȚI – Ocolul Pământului în 80 de Colinde

09 DECEMBRIE – ORA 20:00 NARCISA SUCIU

10 DECEMBRIE – ORA 19:00 BOLKY BALASJ SOUL – GOSPEL (HU)

12 DECEMBRIE – ORA 19:00 ANSAMBLUL ICOANE – TEATRUL REGINA MARIA

15 DECEMBRIE – ORA 20:00 IANNA NOVAC – COLINDE POP OPERA

16 DECEMBRIE – ORA 20:00 NICOLA

17 DECEMBRIE – ORA 20:00 BONEY M (LIZ MITCHELL) – Christmas Songs

21 DECEMBRIE – ORA 20:00 ȘTEFAN BĂNICĂ JUNIOR – Concert de Crăciun

23 DECEMBRIE – ORA 19:00 CONCERT DE COLINDE – Ansamblul Artistic Profesionist Crișana

11-23 DECEMBRIE- ORE 17:00 – 19:00 COLINDĂTORI ORĂDENI PE SCENĂ

Invităm ansamblurile sau corurile orădene să se înscrie prin formularul postat pe pagina oficială a Târgului de Crăciun. Participarea este gratuită, înscrierea se poate face până la data de 20 noiembrie.

PROGRAM ATRACȚII

Atelierul lui Moș Crăciun- Luni-Joi: 14:00-20:00, Vineri-Duminică: 12:00-20:00

Patinoar – Roată Carusel – Simulator 3D – Luni-Joi: 14:00-21:00, Vineri-Duminică: 12:00-22:00


CETATEA ORADEA ’’Tradiții și obiceiuri de Crăciun’’–  8-17 decembrie

PROGRAM:

8 decembrie – vineri

Corpul G: Târg Vintage – Clubul Lions 22, orele 17:00 – 20:00

Corp J: Casa cu Bunătăți , orele 12:00-21:00

Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00

Grota Roșie: Târg Handmade – Asociația Culture for Life, orele 12:00 – 21:00

Corpul I: Asociația “Astroclub Meridian O”, orele 17:00 – 22:00

9-10 decembrie – sâmbătă și duminică

Corpul G: Târg Vintage – Clubul Lions 22, orele 12:00 – 20:00

Corp J: Casa cu Bunătăți , orele 12:00-21:00

Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00

Grota Roșie: Târg Handmade – Asociația Culture for Life, orele 12:00 – 21:00

Curtea Cetății: Cina Porcului – masterchef Horia Vârlan, orele 14:00 – 16:00

Strada Breslelor: Atelierul podoabelor de Crăciun, orele 17:00-21:00, Atelier de Olărit, orele 17:00-21:00

Corp M subsol: Tragere cu arcul, Expoziție Medievală, Jocuri de Societate, Realitate Virtuală – Asociația Deus Vult, orele 10:00-20:00

11-14 decembrie – 16:00-19:00

Corp J: Casa cu Bunătăți , orele 12:00-21:00

Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00

15 decembrie – vineri

Corpul G: Târg Vintage – Clubul Lions 22, orele 17:00 – 19:00

Corp J: Casa cu Bunătăți , orele 12:00-21:00

Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00

Grota Roșie: Târg Handmade – Asociația Culture for Life, orele 12:00 – 21:00

16-17 decembrie – sâmbătă și duminică

Corpul G: Târg Vintage – Clubul Lions 22, orele 12:00 – 20:00

Corp J: Casa cu Bunătăți, orele 12:00-21:00

Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00

Corp I: Atelier de creație podoabe de Crăciun, felicitări cu specific astronomic, orele 10:00-13:00

Grota Roșie: Târg Handmade – Asociația Culture for Life, orele 12:00 – 21:00

Curtea Cetății: Cina Porcului – masterchef Antonio Passarelli, orele 14:00 – 16:00

Strada Breslelor: Atelierul podoabelor de Crăciun, orele 16:00-21:00, Atelier de Olărit, orele 16:00-21:00

Corp M subsol: Tragere cu arcul, Expoziție Medievală, Jocuri de Societate, Realitate Virtuală – Asociația Deus Vult, orele 10:00-20:00

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
DESIGUR
@Florin Ciucaș: D-le Ciucaș, vă voi prezenta Decizia! Un pic va dura! Mi-aș fi dorit sa o fac pe loc dar nu s-a putut ( probabil că la un moment dat vă voi explica în privat care a fost cauza! )
Postat 17 Noiembrie 2017, 14:37 de TDS
ALEXANDRU&TEODORA= FRIENDS OF BIG
@PFA: Din punctul meu de vedere MJ se pricepe la turism ca BOLOJAN la medicină! Dar are Duster ca toti greii din Primărie? Are! Presupun că ca inginer știe! Păi atunci inginer să fii! DB este un expi încă de la lansare! Are două piese mari si late:"Omul pădurii" din folclor și " M-am îndrăgostit numai de ea" din repertoriul unui italian! Colind are unul, " Scoală gazdă din patuț" dar pe care îl cântă atâția ( Anca Parghel, o variantă inedită). În concluzie mi-aș risca viața să spun că Bertzi fu chemat pentru că liberal și pentru că Teodora CNCD! Personal am avut o cauză judecată la CNCD cu Bertzoaia în complet ( sau ce era) obiectul acțiunii fiind interdicția de a posta pe pagina de FB a Primăriei si a lui Ilie Gavril Bolojan ( paginile respective nefiind PRIVATE ci ale unor subiecți de drept public!!!!). Nu am proferat injurii sau altceva! Am criticat vehement și constant! Dar primarele a devenit MÂNIOS pe subsemnatul! Am pierdut cauza așa cum mă asteptam!
Postat 16 Noiembrie 2017, 17:24 de TDS
RE: ALEXANDRU&TEODORA= FRIENDS OF BIG
Domnule TDS, m-aţi făcut curios cu privire la cauza judecată de CNCD. Trimiteţi-mi vă rog pe adresa redacţiei decizia motivată a CNCD, poate e de interes public ce scrie acolo.
Postat 16 Noiembrie 2017, 23:47 de Florin Ciucas
@TDS
...sa-i lasam pe artisti cu simpatiile lor politice si sa ne bucuram de cantecele lor.Mai bine sa ascultam un "Decembre"cu Alifantis sau colinde din Maramures cu Ducu Bertzi(probabil de asta l-a apreciat Paunescu).De remarcat ca un tanar precum Jurca stie de Christmas Song-urile Boney M si s-a gandit sa faca o bucurie si celor care au crescut cu muzica aceasta.In cazul Boney M ,daca-mi pot explica vorbele unor tineri necunoscatori,si doritori,probabil,de colinde rap si artiste decorative pe scena,in cazul dvoastra,imi vine greu sa accept remarca de "fosti"...doar e vorba de muzica tineretii dvoastre,si pe vremea aceea chiar se facea muzica...dar,probabil,Bolojan e de vina...
Postat 16 Noiembrie 2017, 08:27 de PFA
MARY's BOY CHILD JESUS CHRIST....
@PFA: Nicu Alifantis e PSD-ist? Nu stiam! Bine, Bănică+Ianna sunt buni, nimic de zis! Bertzi n-a fost niciodată grozav! Nu știu de ce l-a apreciat Păunescu! Iar Boney M....a fost! Mă mir că Jurcă nu a apelat iar la Goombay Dance Band!
Postat 15 Noiembrie 2017, 22:41 de TDS
@TDS
...dar Nicu Alifantis(PSD)cum de canta la un "Targ liberal"?Boney M,din cate am vazut e in formula actuala de top,cu Liz Mitchell,all times-lead singer,asa ca un Christmas Album e binevenit...
Postat 15 Noiembrie 2017, 22:18 de PFA
COLIND
@suporter_oradean: Nu am nimic pregătit dar mi-ai dat o idee! Poate pregătesc ceva cu....BIG! Afară ninge liniștit / Și Bolojan visează / Creierul lui prea obosit / Proiecte....proiectează! / Ce-a mai rămas de distrus / Din urbea cea frumoasă / Încă-o piață sau un deal / Mai bine pleacă-acasă!
Postat 15 Noiembrie 2017, 17:48 de TDS
DE CRĂCIUN SE VA RĂSTURNA CARUL CU...VEDETE
Era imposibil să nu presteze la un Târg liberal de Crăciun expiratul liberal Ducu Bertzi cu nevastă tot liberală membră în CNCD (cred că mai e!). Dar făcătura de Boney M cât mai costă?
Postat 15 Noiembrie 2017, 17:39 de TDS
tds recital de poezie ?
Fain program,dar parca niste poezii care sa aduca elogiii marilor conducatori Dracnea,Olguta,Nicolicea sau localnicului Mang ar fi necesare,Tds deja are o brosura pregatita cu ceva ode aduse acestor distinsi infractori,aaa pardon conducatori
Postat 15 Noiembrie 2017, 13:29 de suporter_oradean
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON