URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2017, 18:09

Zilele Culturii Iudaice, cu mâncăruri şi tradiţii evreieşti, la Sinagoga Zion. Sâmbătă se deschide şi Sinagoga Ortodoxă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, alături de Comunitatea Evreilor din oraş şi Ambasada Israelului în Romania, organizează la finalul acestei săptămâni Zilele Culturii Iudaice, un eveniment prin care vor fi sărbătorite istoria şi tradiţiile culinare şi muzicale ale acestei comunităţi.

Weekend evreiesc

Programul evenimentului, care se va desfăşura între 8 şi 10 septembrie, a fost prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă de directorul APTOR, Mihai Jurca, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, şi Angela Lupşea, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, care administrează Sinagoga Zion.

"Oradea este un oraş multietnic, un oraş multicultural, iar noi ne dorim să valorificăm aceste atribute importante. Zilele Culturii Iudaice se înscriu în seria de evenimente care prezintă valorile şi specificul celor mai importante comunităţi din Oradea", a spus Mihai Jurca.

Evenimentul va avea o deschidere oficială, vineri, la ora 14, la Sinagoga Zion, care, de altfel, va fi gazda majorităţii acţiunilor programate de organizatori.

Aici, trei zile la rând, orădenii şi turiştii vor putea admira expoziţia "Cultură şi tradiţii culinare evreieşti", care va reuni, pe mai multe mese, specificul celor mai importante sărbători iudaice, inclusiv cele culinare.

Muzică şi bunătăţi

În plus, în fiecare seară, în Sinagoga Zion se va cânta klezmer, trupele invitate fiind Sabbathsong Klezmer Band Budapesta, Shtetl Klezmer Budapesta şi Hakeshet Klezmer Band Oradea.

De asemenea, în program au fost incluse şi prezentări ale comunităţii evreieşti, care, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, avea 33.000 membri, iar acum are 700. După cum se ştie, comunitatea evreiească a contribuit din plin la construcţia unor clădiri importante ale oraşului.

Pentru ca orădenii să poată cunoaşte şi mai bine tradiţiile iudaice, sâmbătă şi duminică, aceştia vor putea gusta şi cumpăra din curtea din spate a Sinagogii Zion diverse preparate culinare specifice. Duminică seară sunt programate şi proiecţiile unor filme realizate de noul val de regizori israelieni, intrarea – la fel ca în cazul tuturor celorlalte evenimente – fiind gratuită.

"Fără cunoaştere, buna înţelegere între oameni nu poate avea loc. În Oradea, cuvântul toleranţă a fost demult depăşit, aici putem spune că există cu adevărat relaţii de respect reciproc şi prietenie între etnii şi religii", a spus Felix Koppelmann.

Sărbătoare la Sinagogă

În conferinţa de joi, preşedintele Comunităţii Evreieşti a prezentat şi un alt eveniment important care va avea loc la finalul acestei săptămâni şi care nu este inclus în calendarul Zilelor Culturii Iudaice.

În premieră în ultimii 15 ani, Sinagoga Ortodoxă Hevra Sas din strada Mihai Viteazul, unde lucrările de reabilitare sunt finalizate în proporţie de 95%, va fi deschisă publicului, sâmbătă seară, la Ieşirea Şabatului, adică încheierea sărbătorii evreieşti.

Deşi sinagoga nu va fi deocamdată inaugurată oficial, aceasta va fi gazda mai multor personalităţi ale comunităţii evreieşti din ţară şi din Israel. Între invitaţi se numără marele rabin Menachem Hacohen, publicist şi scriitor, fost parlamentar în Israel, precum şi Yair Lapid, un politician din Israel, fost jurnalist şi ministru de Finanţe.

Evenimentul va începe la ora 21.30 şi, pe lângă speech-urile invitaţilor, va cuprinde şi montarea la intrarea în Sinagogă a unei Mezuzah, o cutiuţă cu un pergament, prezentă în fiecare casă evreiască, pentru binecuvântare.


PROGRAMUL FESTIVALULUI

Vineri

14:00- Deschidere oficiala

14:30- Deschidere expoziţie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti

17:30- Concert al Trupei Sabbathsong Klezmer Band Budapesta

Sambata

12:00- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti- Sinagoga Sion

17:00- Istoria Evreilor din Oradea- Livia Cheres

18:00- Gustari culinare evreiesti- curtea din spate

21:00- Concert Trupa Shtetl Klezmer Budapesta

Duminica

12:00- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti- Sinagoga Sion

17:00- Istoria Evreilor din Oradea- Andrei Seidler

18:00- Gustari culinare evreiesti- curtea din spate

19:00- Concert Hakeshet Klezmer Band Oradea

20:00- Proiectie film

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON