URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Rocada statuilor: Mihai Viteazul a părăsit Piaţa Unirii din Oradea, făcând loc Regelui Ferdinand Întregitorul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O operaţiune nemaivăzută s-a desfăşurat, marţea trecută, în Centrul Oradiei. Noua statuie a Regelui Ferdinand, ce urmează să fie dezvelită joi, 23 mai, a sosit cu un transport special, demontată pe bucăţi, şi a fost descărcată în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pentru a fi asamblată.

În paralel, soclul pe care trona Mihai Viteazul a fost eliberat, statuia voievodului fiind coborâtă pe un trailer şi dusă la un depozit, urmând să fie restaurată şi reamplasată în viitoarea piaţă ce va purta numele personajului istoric, în faţa catedralei ortodoxe. "Trădători de neam şi ţară!", a fost mesajul adresat edililor de câţiva foşti militari, membri ai Asociaţiei Mihai Viteazul, cea care a finanţat realizarea statuii "extrase".

"Ne apărăm proprietatea"

Deşi operaţiunile s-au făcut cu grijă şi cu decenţă, rezerviştii s-au arătat inflexibili, refuzând orice explicaţii furnizate de viceprimarul Florin Birta, fie ele de ordin legal sau istoric. De altfel, asociaţia a atacat şi în instanţă hotărârea Consiliului Local prin care s-a decis strămutarea statuii Viteazului.

Secretarul asociaţiei, col (r) Constantin Moşincat, le-a spus jurnaliştilor că, pentru a face această mutare, Primăria "trebuie să aibă acordul poprietarului". "Eu, împreună cu asociaţia pe care o reprezint, suntem proprietari ai acestei statui. Ne apărăm proprietatea. Noi am pus banii pentru ca această lucrare să fie aşezată în Piaţa Unirii şi nu în altă parte", a declarat acesta.

Foştii militari şi-au exprimat, de altfel, îndoiala că administraţia locală va restaura şi va pune în valoare statuia, amintind de cea a lui Emanuil Gojdu, abandonată, şi de fostul monument al Independenţei, dispărut bucată cu bucată.

"O neasemuită poezie tragică"

Viceprimarul Florin Birta le-a garantat protestatarilor că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasament va fi unul de excepţie, mult mai potrivit. Degeaba. "Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu", i-a aruncat un bărbat lui Birta, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară. Apoi, pentru că vicele a refuzat să discute în asemenea termeni, l-a şi înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte.

În piaţă a sosit şi generalul (r) Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, tot într-un limbaj dur, şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului "din pământul românesc". "E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o face acest idiot", a strigat Bartoş, aflat într-o stare euforică, cu trimitere la primarul Bolojan.

În ciuda vociferărilor, statuia lui Mihai Viteazul a fost coborâtă cu grijă de echipele de muncitori, care au folosit utilaje de la firma orădeană Deme Macarale, şi a fost aşezată pe o platformă auto, după ce a fost culcat într-o parte, pe stative de lemn, astfel încât să nu fie deteriorată.

Fake news

Dacă evenimentul a stârnit reacţii negative minore în plan local, pe fondul campaniei electorale tot mai violente, mai mulţi adversari ai administraţiei liberale au politizat demersurile acesteia, lansând declaraţii care de care mai sforăitoare în presa centrală. În corul "iubitorilor de neam şi ţară" s-au înscris politicieni PSD-işti ca Olguţa Vasilescu ("Să nu mai acuzăm străinii... Mi se pare o gravă eroare a autorităţilor locale care au decis să mute statuia primului întregitor al ţării pentru a face loc celui de-al doilea!") sau Şerban Nicolae ("Scuzele, explicaţiile, justificările, toate sunt la fel de mizerabile. O mare ruşine. În pădurile ţării încă mai cresc cozi de topor").

În ecuaţie şi-au făcut simţită apariţia şi site-urile de tip fake news, gen Sputnik.md, care a titrat că "în ultimele 24 de ore, România a fost revoltată de imaginea statuii lui Mihai Viteazul culcată pe caldarâm, după ce a fost dată jos de pe soclul din Piaţa Unirii, din Oradea", astfel că ministrul Culturii Daniel Breaz a fost somat să se explice, fiindcă "a tăcut mâlc, în ciuda revoltei publice de amploare" şi să aibă "o reacţie şi o asumare a responsabilităţii!".

Punct la gargară

Ceea ce s-a întâmplat. Ministerul Culturii a confirmat joi, oficial, că mutarea statuii lui Mihai Viteazul a fost perfect legală. Potrivit comunicatului, strămutarea  a avut atât avizele Ministerului şi Direcţiei de Cultură, cât şi acordul scris al moştenitorilor sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autorii statuii.

Mai mult, Ministerul precizează că statuia lui Ferdinand a fost reperul central al ansamblului Duiliu Marcu: "Având în vedere faptul că se conservă in situ o parte din elementele componente ale amenajării concepute de arh. Duiliu Marcu, reamplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piaţa Unirii din Oradea se înscrie într-un demers de restituire a semnificaţiilor culturale, dar şi a coerenţei formale a pieţei". Pe scurt, Ferdinand s-a întors acolo unde îi era locul, iar Mihai va fi pus unde îi e locul. Iar restul e gargară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Rocada" e cu totul altceva ... ar induce ideea unui schimb de locuri în acest caz !?!
Aici e vorba de dezafectarea unei statui și înlocuirea cu alta !?! E ca și când tai ghearele unui leu și-l alungi din junglă, ca să poată girafa traversa în liniște ... rezultatul fiind un dezechilibru intervenit în natură !?!
Postat 21 Mai 2019, 10:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON