URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.

Timp liber

Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
18 Iunie 2018, 08:50
E din nou petrecere la ERA Park Oradea: Ia-ţi IA şi vino să sărbătorim CopilărIA!
Timp liber
Ziua de 24 iunie, Ziua universală a Iei, este celebrată din nou la ERA Park Oradea! Ia-ţi şi tu IA şi vino să sărbătorim CopilărIA, într-o atmosferă super, cu multă acţiune şi cu veselie!
21 Iunie 2018, 10:21
Festival de folk în amfiteatrul Cetăţii: Emeric Imre vine la Oradea
Timp liber
Amfiteatrul din Cetate va găzdui pe 30 iunie şi 1 iulie a doua ediţie a Festivalului Naţional de Folk de la Oradea, printre invitaţii de seamă numărându-se Emeric Imre, Cătălin Condurache, Maria Gheorghiu şi Liliana Ioniţă Budău. Spre deosebire de anul trecut, festivalul nu are sprijinul Primăriei. În schimb, organizatorii au primit 10.000 lei de la Consiliul Judeţean.
20 Iunie 2018, 16:40
Cea mai tare petrecere a verii! Vineri se deschide Habit, noul club în aer liber din Oradea
Advertorial
Habit, noul club în aer liber din Oradea, se deschide, vineri, 22 iunie, în incinta resort-ului Solay, cu o mega-petrecere. Într-o locaţie superbă, orădenii sunt aşteptaţi să se distreze la Grand Opening Habit Summer Party, cu invitaţi speciali: Antonia şi band-ul ei, DJ Yanis, rezident la Bamboo în Bucureşti, şi DJ Vali Florea, rezident la TNQ în Timişoara.
20 Iunie 2018, 11:01
Ziua Liliacului Carpatin: Elevi de la zece şcoli din Bihor, la concurs pe Valea Iadului (FOTO)
Timp liber
A fost sărbătoare, în weekend, la Coada Lacului, unde asociaţia Aqua Crisius a organizat cea de-a V-a ediţie a Zilei Liliacului Carpatin. Peste 250 de copii şi adulţi au participat la sărbătoare, care a avut în program întreceri între elevi, dar şi un concurs de bogracs.
19 Iunie 2018, 20:32
Întâmplări paralele: miercuri, muzică contemporană cu artişti din Budapesta
Timp liber
Miercuri, de la ora 19, Filarmonica de Stat este gazda unui concert interesant de muzică contemporană „Întâmplări paralele”. Interpreţii sunt membrii Ansamblului CentriFuga din Budapesta, iar unele piese susţinute sunt chiar compoziţii proprii ale unora dintre invitaţi.
19 Iunie 2018, 19:15
Sărbătoarea soarelui: Sânzienele se vor plimba pe strada Republicii
Timp liber
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale organizează, vineri, evenimentul "Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui şi lunii", în cadrul căruia mai multe tinere, purtând costume populare de culoare albă şi coronită din flori de sânziene, se vor plimba pe strada Republicii împărţind materiale despre obiceiuri şi superstiţii despre Sânziene.
19 Iunie 2018, 10:00
Vremea festivalurilor: Orădenii sunt invitaţi la European Music Open, Zilele Sfântului Ladislau şi prima ediţie a Festivalului Informal de Carte
Timp liber
Seria evenimentelor atractive din Oradea ultimei perioade continuă şi săptămâna aceasta cu oferte bogate. Printre acestea, cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, care se desfăşoară de-a lungul întregii săptămâni în Cetate şi propune momente atractive pentru copii, expoziţii, concerte, show-uri spectaculoase cu cai, tabere şi ateliere tradiţionale.
18 Iunie 2018, 13:00
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
18 Iunie 2018, 08:50
Distracţii regeşti: Zilele Sfântului Ladislau aduc în Cetatea Oradiei bunătăţi ungureşti, cascadorii cu cai şi show-uri inedite
Timp liber
Ajunsă la ediţia a VI-a, sărbătoarea dedicată Regelui Ladislau I, considerat întemeietorul oraşului, va include şi în acest an evenimente atractive pentru toţi orădenii şi turiştii, nu doar pentru comunitatea maghiară. Între principalele atracţii se numără o întrecere culinară, mai multe spectacole ecvestre şi o serie de concerte care vor culmina cu recitalul lui Fenyő Miklós, regele rock’n’roll-ului din Ungaria.
16 Iunie 2018, 12:14
Expoziție Ion Grigorescu la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor, în colaborare cu Fundația Muzeul de Artă Recentă/MARe București, organizează vernisajul expoziției „Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 - 2017”, care va avea loc marţi, 19 iunie, de la ora 18. Expoziția se va desfășura în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului European Music Open, vernisajul acesteia constituind deschiderea oficială a festivalului.
15 Iunie 2018, 10:21
Bihorenii sunt așteptați să pedaleze în scop caritabil, în Băile 1 Mai
Știri Sportive
Iubitorii concursurilor de ciclism sunt așteptați, sâmbătă, în zona Ştrandul cu Valuri din Băile 1 Mai, unde va avea loc cea de-a a doua ediţie a concursului de ciclism Qubiz Bike Ride. Cu trei trasee diferite, concursul este deschis bicicliştilor de orice vârstă şi orice nivel de experienţă. La final, fondurile strânse din taxa de înscriere vor fi donate în întregime către Fondul de Burse şi Fondul Ştiinţescu, proiecte derulate de Fundaţia Comunitară Oradea.
13 Iunie 2018, 15:25
Concerte cu muzică din filme, la Filarmonica de Stat
Timp liber
Program bogat la Filarmonica de Stat Oradea: joi şi vineri de la ora 19, concerte cu muzică din filme celebre, sub bagheta dirijorului Werner Gabor, iar duminică, va concerta Orchestra Simfonică din Seghedin, condusă de dirijorul Gyudi Sandor.
13 Iunie 2018, 10:59
Spectacol la statuia lui Mihai Eminescu: 'Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie'
Timp liber
La împlinirea a 129 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, la statuia acestuia de pe strada Independenţei, vineri, de la ora 21, va avea loc un spectacol cu titlul "Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", în cadrul căruia actorul Eugen Ţugulea va recita din lirica eminesciană.
12 Iunie 2018, 14:45
Cresc preţurile biletelor la Teatrul Regina Maria şi Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Proiectul de hotărâre privind taxele şi tarifele locale pe anul 2019, propus de Consiliul Județean Bihor, prevede creşterea preţurilor la biletele şi abonamentele Teatrului Regina Maria cu procente între 5% şi 33%, respectiv stabilirea preţurilor pentru vizitarea noului Muzeu al Ţării Crişurilor. Un bilet pentru vizitarea muzeului în întregime va fi 20 de lei!
12 Iunie 2018, 09:53
Cine sunt câştigătorii festivalului 'Mândru-i cântecu-n Bihor' (FOTO)
Timp liber
Cea mai recentă ediţie a festivalului-concurs "Mândru-i cântecu-n Bihor" şi-a desemnat câştigătorii dintre mai mulţi tineri solişti vocali şi instrumentişti din Bihor. Evenimentul a avut loc la Filarmonica de Stat, iar juriul a fost condus de prof. univ. dr. Oana Lianu de la Facultatea de Arte.
11 Iunie 2018, 16:09
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
11 Iunie 2018, 10:08
Bucuria lucrurilor mărunte: Mii de licăriri în Parcul Cetăţii, la Festivalul Luminii (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Sute de orădeni s-au plimbat, duminică seară, prin Parcul Cetăţii, unde a avut loc a 14-a ediţie a Festivalului Luminii organizat de cercetaşi. Voluntarii au umplut aleile parcului de gulguţe, adică suporturi de hârtie în care au pus lumânări. Seara s-a încheiat cu un spectacol de jonglerii cu focul.
10 Iunie 2018, 23:45
Orădenii sunt invitați la Festivalul Luminii, cu gulguțe, jonglerii cu focul și „chităreală”, în Parcul Cetății
Timp liber
Filiala locală a Organizaţiei Cercetaşii României organizează, duminică, în Parcul Cetăţii ediţia a 14-a a Festivalului Luminii, în cadrul căruia sunt celebrate lucrurile mărunte, "precum un zâmbet, un cântec sau găsirea unui strop de lumină la finalul zilei". Şi de data aceasta, cercetaşii vor pregăti gulguţe cu ajutorul cărora vor lumina Parcul Cetăţii.
10 Iunie 2018, 11:53
Alergare cu culoare: Cursă de atletism 'acoperită' cu prafuri multicolore, în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Câteva sute de orădeni au alergat ori s-au plimbat, sâmbătă, la The Colour Run, o cursă în care n-a contat viteza, ci doar doar distracţia. Orădenii au parcurs un traseu de 5 kilometri, prin centrul urbei, şi la fiecare kilometru au fost vopsiţi cu pudră colorată. În plus, la finalul cursei, participanţii au creat din Piaţa Unirii un adevărat nor de culori.
O carte pentru unire: „Basarabia. Suferință și speranță”, de moldoveanul Nicolae Dabija și orădeanul Teodor David (FOTO)
Timp liber
Un scriitor basarabean şi unul orădean au încercat să unească cele două ţări într-o singură patrie, printr-un volum scris împreună. Cartea "Basarabia. Suferinţă şi speranţă" se doreşte o pledoarie pentru unirea pe care cei doi autori, Nicolae Dabija şi Teodor David, spun vădit că o doresc.
Localnicii din Palota se pregătesc de sărbătoarea 'Kirchweih'
Timp liber
Tradiţia localnicilor din satul bihorean Palota de a celebra "Kirchweih", adică Hramul bisericii, o sărbătoare a şvabilor, continuă şi în acest an. Toţi bihorenii sunt aşteptaţi, pe 17 iunie, să vadă parada portului popular, dar şi să participe la balul anume organizat.
09 Iunie 2018, 09:11
A început Salonul Millésime: E raiul iubitorilor de vinuri, în Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Orădenii sunt aşteptaţi în acest weekend la Cetate, unde, vineri, la ora 14, s-a deschis prima ediţie a Salonului Vinurilor Millésime, care a adus la Oradea 26 de expozanţi, crame şi importatori, cu peste 200 de vinuri, din soiuri precum merlot, cabernet sauvignon, fetească neagră, cadarcă, sauvignon blanc, pinot noir, cele mai multe realizate din podgorii româneşti.
Distracţii estivale: Luna iunie aduce o sumedenie de evenimente interesante în Oradea!
Timp liber
Luna lui Cireşar a început cu bucurii pentru cei mici, care au întâlnit personaje magice, s-au jucat şi au asistat la spectacole de teatru cu păpuşi. Copiii nu sunt, însă, singurii care au parte de surprize. În prima lună de vară, Oradea va găzdui mai multe evenimente, între care European Music Open, cu un spectacol de flamenco şi un concert al Corului Madrigal, şi Zilele Sfântului Ladislau, cu show-uri ecvestre şi concerte rock.
07 Iunie 2018, 10:40
BIHOREANUL îți dă de băut! Câștigă bilete de acces la Salonul vinurilor excelente din Cetatea Oradea
Timp liber
Ești pasionat al băuturilor fine și vrei să participi la un eveniment inedit? BIHOREANUL și Salonului Vinurilor Millésime îți dau de băut. Dar nu oricum, ci cu clasă!
06 Iunie 2018, 17:10
În premieră, orădenii sunt invitaţi la The Color Run, 'cea mai fericită cursă de alergare din lume' (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Cursa The Color Run, un eveniment deosebit care pune accent pe distracţie acoperită cu pudră colorată, se va desfăşura pentru prima oară la Oradea. Sâmbătă, orădenii sunt aşteptaţi să alerge prin centrul oraşului şi să se lase coloraţi din cap până în picioare.
06 Iunie 2018, 14:55
Nunta lui Figaro, joi, la Filarmonică
Timp liber
Joi, în sala Enescu Bartok, Filarmonica de Stat Oradea îşi aşteaptă melomanii la uvertura Nunta lui Figaro şi Concert nr. 23 de W.A. Mozart şi Simfonia I de J. Brahms. Concertul începe la ora 19 şi este dirijat de Janko Zsolt, iar invitatul serii este pianistul Demeny Balazs.
06 Iunie 2018, 11:55
Salonul 'vinurilor excelente' se deschide, vineri, la Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, de vineri până duminică, la prima ediţie a Salonului Vinurilor Millésime care se va desfășura în Cetate. Acolo vor fi prezenţi 22 de producători de vinuri din România şi patru importatori care vor prezenta peste 200 de vinuri "excelente", după cum a asigurat enologul Dorin Popa, iniţiatorul evenimentului.
05 Iunie 2018, 21:19
Zilele Art Nouveau: Tururi ghidate, concerte în Piaţa Unirii şi proiecţii spectaculoase pe Palatul Vulturul Negru (FOTO)
Timp liber
La finalul acestei săptămâni, orădenii şi turiştii sunt invitaţi să celebreze patrimoniul Art Nouveau al Oradiei. Municipalitatea organizează tururi ghidate prin mai multe palate ale oraşului ridicate în acest stil arhitectural, concerte cu lucrări celebre şi muzică din filme, oferite în aer liber de orchestra de suflători a Filarmonicii şi proiecţii spectaculoase de imagini pe faţada Palatului Vulturul Negru.
04 Iunie 2018, 20:19
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
04 Iunie 2018, 09:35
In vino veritas: Orădenii sunt invitați la primul salon de vinuri din oraș, unde vor degusta peste 200 de varietăţi din țară și străinătate
Bihoreanul tipărit
Înfiinţată în urmă cu opt ani de cunoscutul enolog orădean Dorin Popa, Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime organizează la începutul lunii iunie un eveniment de amploare dedicat iubitorilor de vin. Nu mai puţin de 26 de crame invitate la Salonul Vinurilor Millésime vor aduce în faţa orădenilor peste 200 de specialităţi de vinuri româneşti, din Republica Moldova, precum şi din Spania, Italia, Portugalia, Africa de Sud, Franţa şi Chile.
03 Iunie 2018, 19:18
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON