Instituiţia Prefectului Bihor a informat că Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită, duminică, la prânz, în centrul Oradiei, mai precis la statuia Regelui Ferdinand din Piaţa Unirii, printr-o ceremonie restrânsă, care va culmina cu depuneri de coroane.
Potrivit comunicatului transmis de Prefectură, ceremonia militară va începe la ora 12, cu întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă. Apoi, după intonarea imnului naţional, preoţii garnizoanei Oradea vor oficia o slujbă de Te Deum, urmată de alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului.
Festivitatea de depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia Regelui Ferdinand, care va încheia programul, este programată să înceapă la ora 12.40.
Jandarmeria Bihor a anunţat că jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa publică la eveniment, menţionând totodată că în cadrul evenimentului nu se va dansa "Hora Unirii", aşa cum s-a întâmplat în alţi ani.
De altfel, organizatorii le amintesc participanţilor că vor trebui să respecte normele de distanțare sociala și măsurile sanitare în vigoare.
Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească a pornit din dorința poporului, exprimată în cadrul Adunărilor Ad-hoc, preluată de elitele vremii și dusă la îndeplinire. Ideile revoluționarilor de la 1848 își găseau astfel finalitate, ei fiind cei care timp de un deceniu au insistat la cabinetele și cancelariile străine, susținând cauza românească.
Înscăunarea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn, atât la Iași, cât și la București, a însemnat un nou început pentru români, crearea Statului Național Român modern. Noul domn a pus în aplicare agenda politică liberală, având ca model administrația franceză și belgiană, care prevedea ample reforme modernizatoare. La încetarea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Statul Modern Român era în esență edificat.
"Trebuie să conștientizăm că 24 ianuarie 1859 reprezintă o dată importantă în construcția unității naționale și trebuie să cinstim memoria celor care au pus interesul național mai presus de cel personal, fiind neobosiți în susținerea cauzei românești. Cinste lor! Să nu uităm că, astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți în fața momentelor dificile prin care am trecut și în fața provocărilor care ne așteaptă. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!", se arată în informarea Prefecturii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.