URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul în care în ţara noastră se petrec numeroase accidente rutiere soldate cu consecinţe tragice, guvernanţii noştri încearcă să îi determine pe conducătorii auto să fie mai atenţi în trafic, pentru a reuşi să evite astfel de evenimente nedorite printr-o atenţie sporită şi o conduită cu caracter preventiv.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
30 Noiembrie 2021, 13:23

Ziua Sfântului Andrei: Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Obiceiuri și superstiții

Ziua Sfântului Andrei: Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Obiceiuri și superstiții foto: crestinortodox.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creştinii îl sărbătoresc marţi pe Sfântul Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României şi considerat părintele creştinismului românesc. În total, peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica.

Cine a fost Sfântul Andrei

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit în fiecare an de Biserică pe data de 30 noiembrie, s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte, el fiind fratele lui Simon (Petru). Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

Agerpres.ro notează că Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care L-a făcut cunoscut pe Cristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia. Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

"Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Cristos. Sfântul Apostol Andrei l-a urmat pe Mântuitor, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca toți ceilalți Sfinţi Apostoli. În Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului Cristos, la răstignirea pe cruce şi la Învierea Sa. 

Misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, atunci Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire.

Potrivit Tradiţiei Bisericii, acestui întâi chemat i-a căzut sortul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint. A fost răstignit din ordinul unui demnitar care îi spunea că din nebunie laudă Crucea, aşa cum din îndrăzneală nu se teme de moarte", arată Agerpres.ro.

Ocrotitorul României

În tradiţia bisericească, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră. Sfântul a ajuns în locurile noastre în jurul anului 55 d Hr., arată HotNews.ro.

Site-ul crestinortodox.ro mai notează că "pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susţine că acest nume - Apostolul Lupilor - derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar şi de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei şi că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peştera care i s-a oferit ca adăpost".

Agerpres mai arată că tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră.

În anul 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, datorită evlaviei poporului drept-credincios faţă de Sfântul Apostol Andrei. De asemenea, acesta a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale - Catedrala Mântuirii Neamului.

O noapte cu superstiţii

HotNews.ro scrie că noaptea Sfântului Andrei este considerată o noapte magică în care spiritele rele circulă libere, iar lupii vorbesc cu glas de om şi spun lucruri înfiorătoare. Cel puţin aşa spuneau credinţele populare şi puţine sărbători sunt atât de bogate în superstiţii precum "Sântandreiul". 

"În credinţa populară, noaptea de 29 spre 30 noiembrie era numită Noaptea Strigoilor care era o noapte de spaimă, fiindcă se credea că spiritele morţilor ies din morminte şi se iau la bătaie cu "strigoii vii". Cei mai periculoşi strigoi erau vârcolacii despre care se credea că ar locui în văzduh, printre nori sau deasupra norilor. Ei erau consideraţi "răspunzători" pentru eclipse pentru că "ar muşca" din Lună sau din Soare", arată, între altele, HotNews.ro.

Peste 900.000 de români sărbătoresc

Agerpres mai notează că peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, adică 500.720 de bărbaţi şi 422.638 de femei, după cum arată Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Andrei (471.375 de persoane).

Mai sunt întâlnite următoarele derivate: Andi – 2.940 de persoane; Andreeas – 787; Andreiasi / Andreiaşi – 1; Andreiu – 356; Andrew – 618; Andrey – 260; Andrias / Andriaş – 8; Andries / Andrieş – 40; Andru – 157; Andrusa / Andruşa – 9; Andrusca / Andruşca / Andruşcă – 2; Andruta / Andruţă – 22; Andrăs / Andras / Andraş – 11.213; Andrea – 811; Andreas / Andreas / Andreaş – 8.847; Andu – 148; Endre – 3.124; Ondras – 2, arată sursa citată.

Dintre prenumele feminine cel mai des întâlnit este Andreea (337.437 de persoane).

Printre femei se întâlnesc şi următoarele prenume: Andra – 31.310 persoane; Andrada – 21.051; Andreia – 7.835; Andrusa / Andruşa – 7; Andrusca / Andruşca – 6; Andruta / Andruţa – 366; Andrea / Andrea – 24.215; Deea – 381; Deia – 30.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3296 RON
  • 1 EUR = 4.944 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON