URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2023, 08:47

Ziua depresiei: Astăzi e Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an. Află de ce!

Ziua depresiei: Astăzi e Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an. Află de ce! TRISTEȚE POST-FESTUM. Fenomenul Blue Monday, de după sărbătorile de Crăciun și Revelion, afectează populația indiferent de vârstă și stare socială. „Unele persoane se lasă influențate mai tare, altele mai puțin, dar revenirea la provocările de zi cu zi după perioada fericită de sărbători atinge pe toată lumea”, spune psihologul orădean Mihaela Heciu. Foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea nici iarba nu crește, spune o vorbă din bătrâni. Iar dacă este a treia zi de luni lucrătoare din an, e și mai rău. Anul acesta Blue Monday, considerată cea mai tristă zi din 2023, cade pe 16 ianuarie.

„Încheierea perioadei sărbătorilor și revenirea la normal se manifestă ca un duș rece, prin dispariția stării de euforie, lipsa de chef și scăderea nivelului de energie”, spune psihologul Mihaela Heciu.

Lunea „albastră”

Blue Monday, cea mai tristă zi din an, a fost stabilită în 2005 de psihologul britanic Cliff Arnall ca fiind cea de-a treia zi de luni lucrătoare din an. El a ajuns la această concluzie folosind o formulă matematică complicată.

Arnall a luat în calcul factori declanșatori ai stărilor de disconfort, de la condițiile meteorologice ale zilelor mohorâte de iarnă, diferența dintre datoriile acumulate de sărbători și capacitatea de a le plăti, timpul scurs de la Crăciun și Revelion, veniturile reduse comparativ cu cele din luna precedentă, nevoia de a face ceva pentru schimbarea de spirit și nivelul motivațional scăzut pentru a trece la acțiune.

Menționat într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel, calculul a fost respins de alți specialiști ca fiind fără sens și operând cu valori subiective, iar conceptul de Blue Monday a fost catalogat drept un truc de marketing menit să stimuleze vânzările de vacanțe ca o promisiune, chiar dacă îndepărtată, a revenirii la starea de bine.

Totuși, studii ulterioare au demonstrat o creștere a absenteismului de la locul de muncă și a cererilor de divorț în această perioadă, fapt ce susține fie și în parte teoria lui Arnall.

Chimia fericirii

Adevărul e că „Lunea tristă” a prins pentru că s-a mulat pe un fond vulnerabil. Oricât ar părea de prozaic, emoțiile pe care le trăim sunt procese chimice declanșate de substanțe numite neurotransmițători.

psiholog Mihaela Heciu„În perioada sărbătorilor, a vacanței de după muncă și a cadourilor, în creierul nostru se eliberează serotonina, care este legată de recompensă, dopamina sau hormonul fericirii, responsabil cu starea de bine, și oxitocina sau hormonul iubirii, declanșat când îi îmbrățișăm pe cei dragi. Când sărbătorile au trecut și revenim la muncă, inevitabil nivelul acestor substanțe scade, simțim o diminuare a emoționalității pozitive și devenim apatici”, explică psihologul Mihaela Heciu (foto).

Anul acesta, efectul se poate vedea mai mult ca oricând. „Venim după doi ani de pandemie, perioadă urmată de declanșarea războiului din Ucraina și de un val de inflație. Previziunile pentru 2023 nu sunt deloc roz, nivelul de anxietate al populației a crescut, așa că diferența dintre starea de bine din timpul sărbătorilor și revenirea la regimul normal este cu atât mai mare”, spune psihologul.

Specialiștii se confruntă cu un volum de muncă mai mare. „Numărul cazurilor este în continuă creștere. Pe de o parte pentru că realitățile sunt tot mai neliniștitoare, iar pe de cealaltă parte oamenii încep să înțeleagă importanța psihologului”, zice Heciu.

Menține-ți starea de bine!

Vestea bună este că, dincolo de cazurile clinice de depresie, care necesită atenția specialistului, tristețea de după sărbători poate fi combătură relativ ușor.

Specialiștii recomandă plimbări în aer liber pentru creșterea nivelului de vitamina D din organism în lipsa luminii naturale, o dietă ușoară pentru instalarea stării de bine, o muzică veselă pentru ridicarea moralului, căutarea companiei celor dragi, acordarea de mici recompense și evitarea veștilor alarmiste.

„Majoritatea oamenilor își stabilesc pentru noul an rezoluții de a face mai mult sport, pentru a fi mai sănătoși, sau de a fi mai atenți cu ce mănâncă, pentru a slăbi. Stabilirea unui obiectiv și urmărirea lui prin mișcare echilibrează sistemul hormonal și crește pofta de viață”, spune patronul lanțului de săli de sport Fit4U, Daniel Bolba (foto).

De altfel, în primele două săptămâni din 2023 sălile de sport s-au și umplut de orădeni. „Oamenii știu din instinct că sportul le întărește starea de bine. În ianuarie numărul celor care intră în sala de sport este cu 70% mai mare față de o lună normală”, confirmă Bolba.

Chiar dacă, treptat, începând din martie, trendul va intra pe o pantă descendentă, sportivii „de ianuarie” și-au atins scopul. Melancolia de după sărbători dispare mai repede, cu toată „Lunea tristă”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hahahahaha
Dacă nu scriați articolul acesta nici nu știam că există așa ceva. Cine te pune să te îmbuibi și să bei până vomiți de sărbători???? Despre asta să discute "pisicologul" și "cocingu". Excesele de sărbători conduc la depresii. Mai ales lozincile cu iubirea de sărbători și petrecerile in familie și cu persoanele iubite și Moș Crăciun și tralalalalala. Tâmpenii! Nu aștepți sărbătorile să fii cu ei și nu tb să depindă liniștea și fericirea ta de alții. Și mai lăsați îmbuibarea și bețivăneala!!!! Sau beți și băgați la jgheab tot anul, zilnic și atunci nu mai sesizați diferențele de sărbători și nici depresie nu mai faceți.
Postat 18 Ianuarie 2023, 01:27 de Dinu29
Ce idiotenii mai sarbatorim când
O atitudine negativă este ca fumul de tutun: umple spațiul disponibil și dăunează și celorlalți. Și dacă deschizi fereastra din cameră și lași aerul curat să intre, astfel încât fumul mirositor să dispară în jumătate de minut: ei bine, asta e gândire pozitivă!
Postat 16 Ianuarie 2023, 15:16 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON