URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2022, 00:05

Zilele Sfântului Ladislau, un succes: concerte, mii de vizitatori, bunătăţi şi un bust din nisip al întemeietorului Oradiei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii şi Cetatea Oradea s-au umplut vineri seară cu mii de vizitatori care au ascultat muzica artiştilor maghiari invitați, au degustat o mulţime de bunătăţi şi au făcut fotografii cu o sculptură inedită a Sfântului Ladislau, una realizată din nisip cimentat.

În cea de-a patra zi a Zilelor Sfântului Ladislau, peste 2.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii. Participanții la eveniment au dansat şi fredonat cântecele interpretate de Tóth Gabi, care a concertat pentru prima dată la Oradea, şi de trupa Bagossy Brothers Company, înfiinţată la Gheorgheni în mai 2013.

„E la fel ca înainte de pandemie aici, în Piaţa Unirii. A fost idee minunată", i-a spus o orădeancă reporterului BIHOREANULUI.

Atmosfera a fost animată şi în Cetate, chiar dacă în faţa scenei amenajate în curtea Palatului Princiar s-au adunat doar circa 150 de persoane, care au admirat spectacolul pregătit de Ansamblului Artistic Mureşul. Printre numerele prezentate s-au numărat dansuri ţigăneşti şi dansuri populare maghiare.

Mulţi vizitatori s-au oprit în prima curte a Cetăţii, unde zeci de tarabe ale meşterilor populari i-au ademenit cu diferite bunătăţi culinare sau cu produse handmade.

Pofticioşii au putut cumpăra langoş, la 15 lei bucata, şi kurtos kalacs, la 20 de lei.

La târg se pot găsi şi cadouri speciale. O familie din Debreţin a dus o grămadă de linguri, vase şi chiar colivii lucrate manual din lemn, ale căror preţuri variază între 5 şi 65 de lei.

Un stand care a atras mulţi curioşi a fost cel al olarilor Kelemen din judeţul Harghita, unde fiul Krisztian a creat live, pe o roată electrică, câteva vase. „Meşteşugul s-a transmis din generaţie în generaţie, iar acum eu îmi învăţ fiul. La Oradea am adus mai multe ghivece, câteva ulcioare şi oale, unele doar cu rol decorativ. Cei care ajung pe la noi pot să încerce, dacă doresc, să creeze chiar ei un vas pe roata olarului", a spus tatăl, Ștefan, proprietarul afacerii.

Chiar lângă standul lor se află bustul Sfântului Ladislau, realizat anume pentru Zilele Sfântului Ladislau, de un artist tânăr, Ferenc Monostor. „Este impresionant bustul regelui, în special pietricele puse în zona irisului, ce îi dă o notă şi mai realistă", a comentat orădeanca Camelia Lorincz.

Construcția a fost realizată din nisip cimentat, care trebuie păstrat mereu umed, pentru că altfel se usucă și crapă. 


Zilele Sfântului Ladislau continuă sâmbătă şi duminică cu o sumedenie de evenimente.

Vezi programul complet:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vlad72
Vezi ce se întâmplă dacă nu ai fost la școală când a trebuit, acum te uimește prostia.
Postat 25 Iunie 2022, 14:15 de Sandu2100
Sandule
Prostia ta mă uimește în fiecare zi.
Postat 25 Iunie 2022, 13:37 de Vlad72
întemeietorului Oradiei ????
Nu am înțeles de unde ăsta?? Totuși Oradea sau Nagyvarad se numea SALCA pana sa vina LASZLO . Emberul a autentificat Oradea in documente ( dar asta nu înseamnă că a creat Oradea ) , într-adevăr Mongolii au inventat bancnota, și actele pe proprietate dar totuși " întemeietorului Oradiei ?? " despre ce vorbim eBIHOREANULE ?? Crișana era Crișana înainte de Laszlo, Crișul repede la fel, Salca era Oradea, Napoca, Zalau, Biharia de unde le scoateți ?? Amu NO ca so ratacit la vânătoare și o ajuns la 250 km mai departe, aia nu înseamnă că Emberul a întemeiat Oradea, Emberul " A AUTENTIFICAT ORADEA IN DOCUMENTE " adică o dat un popiroș că de amu înainte se numește Oradea Mare Nagyvarad .
Postat 25 Iunie 2022, 01:39 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON