URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2020, 16:00

Zile fără plastic: Orădenii sunt așteptați la activități eco în aer liber, inclusiv la proiecţia unui film despre schimbările climatice

Zile fără plastic: Orădenii sunt așteptați la activități eco în aer liber, inclusiv la proiecţia unui film despre schimbările climatice La atelierele de creaţie ecologistă, orădenii vor învăţa cum să recicleze plasticul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii dornici să deprindă obiceiuri ecologiste, îndeosebi pentru combaterea poluării cu plastic, sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică (19 şi 20 septembrie) la mai multe ateliere şi activităţi organizate de o echipă de tineri în cadrul unui proiect intitulat "Deplastificat".

În ambele zile, vor fi organizate mai multe ateliere de creaţie ecologică, la care părinţi şi copii deopotrivă, dar nu numai, vor învăţa despre arta de a transforma deşeul într-un ceva util şi frumos. Totodată, cei interesaţi vor avea ocazia să descopere care sunt paşii spre o viaţă mai prietenoasă cu mediul, folosind cât mai puţin plastic, dată fiind situaţia României care nu stă prea bine la capitolul reciclare.

Organizatorii au plănuit şi o vânătoare de comori, unde tezaurul este apa neîmbuteliată. Orădenii sunt chemaţi să ajute la realizarea unei hărţi online cu localurile din Oradea care oferă apă în mod gratuit, dar fără a utiliza plastic, cetăţenii putând să reutilizeze propriile recipiente. "Treasure Hunt-ul se adresează tinerilor şi are ca scop promovarea acestor locaţii printr-un joc interactiv de 2 ore, de tip vânătoare de comori. Pe parcursul jocului, participanţii pot acumula o serie largă de informaţii privitoare la problema plasticului, şi desigur, să socializeze într-un mod unic, totodată respectând normele de distanţare socială (grupe de maximum 4 persoane)", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Duminică, pe lângă mai multe ateliere ecologiste, programul cuprinde proiecţia filmului "Before de flood" (Înainte de potop), realizat în parteneriat cu Leonardo DiCaprio, film ce aduce la suprafaţă una dintre cele mai crunte probleme cu care ne confruntăm la nivel global: schimbările climatice. Pelicula va rula în aer liber, la MA Hub, lângă Parcul I. C. Brătianu, începând cu ora 20.

Detalii despre toate activităţile se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului "Deplastificat".

Finanţat prin Bursa Talentelor, a Fundaţiei Comunitare Oradea, proiectul "Deplastificat" a fost iniţiat de orădeanca Andra Cloştorfeanu, o tânără activistă de mediu, care, alături de alţi adolescenţi eco-preocupaţi, a mai organizat şi proteste pentru natură în oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON