URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2022, 11:15

Zeci de hectare de culturi de cereale și de miriște au ars în Bihor. Cum au pornit incendiile (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Continuă incendiile de amploare pe terenurile din județul Bihor. Potrivit unei informări transmise vineri de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, cu o zi înainte pompierii militari au intervenit pentru a stinge două incendii de proporții în localitățile Ciumeghiu și Boiu.

„Primul incendiu, sesizat în jurul orei 14.35, a izbucnit la un teren agricol din localitatea Boiu (comuna Ciumeghiu), iar pentru stingerea acestuia, la fața locului au fost mobilizate echipajele de pompieri ale Detașamentului Salonta”, a transmis sergent major Alina Butaci, purtător de cuvânt al ISU Crișana.

Când au ajuns pompierii, „flăcările se manifestau cu violenţă pe câteva hectare de cereale păioase și de miriște, ameninţând să se extindă și la alte culturi din apropiere”. „Pompierii militari, au localizat şi lichidat incendiul în aproximativ 2 ore și 20 de minute, reuşind să împiedice propagarea focului la alte parcele. Misiunea pompierilor a fost îngreunată de vântul puternic și suprafața mare pe care se manifesta incendiul”, se mai arată în informarea transmisă de reprezentanta ISU. 

Cercetările pompierilor arată că incendiul a pornit cel mai probabil de la niște scântei mecanice provenite de la o mașină agricolă. „Incendiul s-a soldat cu arderea unei suprafeţe de aproximativ 35 hectare de cereale şi 10 hectare de miriște”, a precizat sg. major Butaci. 

În aceeași zi, cu circa o oră mai târziu (în jurul orei 15.45), pompierii militari au fost sesizați prin 112 că a pornit un alt incendiu la o miriște, de data aceasta de pe raza localității Ciumeghiu. 

„Incendiul, stins de pompierii militari din cadrul Detașamentului Salonta și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, nu s-a soldat cu pagube, arzând doar vegetație uscată pe o suprafață de circa 20 hectare. Cauza evenimentului a constituit-o în acest caz focul deschis în spații deschise”, transmite ISU Crișana. 


Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crișana” le transmite proprietarilor de terenuri agricole câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor, ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare şi depozitare a cerealelor.

‐ delimitarea terenurilor agricole cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului, a utilizării focului deschis.
‐ asigurarea punctelor de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, platforme mobile dotate cu furci, cazmale, găleți, stingătoare, butoaie cu apă.
‐ strângerea paielor rezultate în urma recoltării şi ararea imediată a miriştii 
‐ efectuarea lucrărilor agricole doar cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.
‐ asigurarea parcelării suprafeţelor mari de teren cultivate cu păioase, prin fâşii longitudinale şi transversale. 
‐ instruirea personalul de deservire a maşinilor şi utilajelor agricole pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor.
‐ este interzisă arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului şi fără informarea în prealabil a primăriilor şi a serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitate. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cauza ... "probabil niște scântei de la o mașină agricolă mecanică".
Pănă în acest an nicio mașină agricolă nu scotea scântei. Dar iată că au apărut pe cerul țării tot felul de avioane, elicoptere și drone din acest an. Dar ia să vedeți cum, dacă România ar da afară (prin absurd) orice urmă de NATO și UE, cum dintr-odată s-ar s-ar face liniște și cu incendiile, ba și cu panici de război ... cum s-ar stabiliza prețurile la energie și carburanți, dar și cum nici nu ne-am aminti de pericolul rusesc și idioțeniile putin-iste ori biden-iste. Cât mai departe de toate tâmpeniile euro-atlantismului și brusc am putea vedea că se poate și fără "umbrelă" sau "valori" ... că putem trăi și fără a fi "colonizați" de fiecare globalist care trece pe aici.
Postat 15 Iulie 2022, 19:02 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON