URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2022, 12:01

„Zâmbetul lui Charlie Chaplin" transpus în muzică, seară de flamenco şi un concert cu un mare tenor american

„Zâmbetul lui Charlie Chaplin' transpus în muzică, seară de flamenco şi un concert cu un mare tenor american OLÉ! În a doua seară a festivalului, pe scenă va urca Olga Llorente, una dintre cele mai apreciate dansatoare de flamenco din Spania, precum şi un apreciat tenor american, Charles Castronovo, care vine la Oradea de la Metropolitan Opera din New York
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou festival va învălui Piaţa Unirii, în trei seri de august, în muzică, dans şi vibraţie artistică.

Sounds of Oradea Festival îl are ca director artistic pe dirijorul David Giménez Carreras, cel care a condus vara trecută concertul José Carreras din piaţa centrală a urbei, şi va aduce în faţa orădenilor evenimente inedite, între care şi o seară dedicată compoziţiilor muzicale ale neasemuitului Charlie Chaplin, însoţite de proiecţii video cu marele artist al secolului XX... 

O primă ediţie

Detaliile noului festival au fost prezentate zilele trecute de Alina Toie, directoarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Alexandru Chira, directorul executiv al APTOR, şi David Giménez Carreras (foto), directorul artistic al evenimentului, nepot al celebrului tenor José Carreras.

Născut în Barcelona, dirijorul are în palmares concerte la Teatro alla Scala, Vienna, Staatsoper, Royal Opera House, Covent Garden, Sydney Opera House etc. Printre interpreţii cu care a colaborat de-a lungul carierei se numără Placido Domingo, Roberto Alagna, Anna Netrebko. "Sunt foarte bucuros să mă aflu aici şi să am sprijinul Visit Oradea pentru acest proiect, pentru care mi-a fost dată responsabilitatea de a alege ideile, invitaţii, conceptul. Cred că la această primă ediţie am ajuns la un mix de înaltă calitate", a spus David Giménez Carreras despre prima ediţie a SO Festival. 

Charlie Chaplin Smile 

Evenimentul va avea loc în perioada 13-15 august în Piaţa Unirii. Va debuta, în prima seară, cu spectacolul multimedia "Zâmbetul lui Charlie Chaplin" (Charlie Chaplin Smile). Adus pentru prima oară în România, show-ul va fi condus de Phillipe Quint, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti contemporani, care va cânta la o vioară Stradivarius din 1708. Pe scenă va urca şi orchestra Filarmonicii din Oradea, dirijată de David Giménez Carreras.

Spectatorii vor audia piese compuse de Charlie Chaplin, inclusiv pentru filmele sale celebre, care vor fi însoţite de proiecţii de imagini din filmele şi concertele acestuia. Invitată specială va fi nepoata actorului, Kiera Chaplin, model şi femeie de afaceri, care le va împărtăşi orădenilor detalii mai puţin cunoscute despre bunicul său. 

O lume fascinantă

Pe 14 august, Piaţa Unirii va găzdui un spectacol rarisim în Oradea, unul de flamenco, numit "Renaştere" (Revivir), cu muzică, dans şi costume specifice. În centrul atenţiei va fi Olga Llorente, o reputată artistă din Barcelona, împreună cu dansatorii şcolii sale. Olga Llorente a debutat la 14 ani la Teatro Apolo din Barcelona, urmând un periplu pe scene importante, alături de interpreţi recunoscuţi ai genului. 

"Lumea flamencoului este fascinantă. Are rădăcinile în muzica folk spaniolă, dar a inspirat cei mai buni compozitori spanioli. Este o muzică despre autenticitate, are un ritm care se conectează cu partea noastră primitivă, iar Olga este una dintre cele mai bune dansatoare de flamenco", a spus dirijorul David Giménez Carreras.

De pe marile scene 

SO Festival se va încheia cu "Opera meets Broadway", un concert de gală al cărui invitat special va fi tenorul american Charles Castronovo. Unul dintre cei mai buni tenori lirici ai generaţiei sale, acesta şi-a făcut debutul în 1999 la Metropolitan Opera, într-un spectacol alături de Plácido Domingo, iar pe parcursul carierei a interpretat roluri importante pe scene mari ale lumii. "Este unul dintre cei mai în vogă tenori din lume, cu o voce incredibil de frumoasă. Cântă cu pasiune şi bun gust. Pe deasupra, este şi chipeş...", l-a prezentat Giménez Carreras. Alături de tenorul Castronovo, vor urca pe scenă soprana Diana Ţugui, orchestra Filarmonicii din Oradea şi dirijorul David Giménez Carreras. 

Biletele vor avea preţuri accesibile, de 50, respectiv 80 lei, în funcţie de locul ales, urmând să fie puse în vânzare din 1 iulie, pe platforma iabilet.ro. În Piaţa Unirii vor fi desfăşurate 2.600 de scaune. "Concertul va începe cu lucrări clasice de operă şi va ajunge la un repertoriu ceva mai popular, la operetă şi la piese de Broadway (n.r. - din musicaluri puse în scenă la teatrele de pe celebra stradă artistică din New York). Cred că va fi o experienţă frumoasă pentru public", spune directorul artistic al festivalului. Aşa se şi arată...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON