URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2014, 13:28

Welcome to Oradea! Oraşul de pe Criş, a doua recomandare turistică a ţării

Welcome to Oradea! Oraşul de pe Criş, a doua recomandare turistică a ţării POFTIŢI LA PLIMBARE! Din această primăvară, şefa agenţiei de turism Eurovacanţa, Alina Giurgiu (foto dreapta), duce orice doritor, turist sau orădean, într-un tur pietonal al oraşului, prezentându-i cele mai importante obiective. Chiar dacă este gratuit, de tur profită doar câţiva turişti din Felix, dornici să mai schimbe peisajul de la tratament...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, recent, într-un sondaj online Oradea a fost desemnat cel mai frumos oraş din România, la zece mii de voturi distanţă de următorul clasat, Timişoara, orădenii au mai primit o veste menită să le gâdile orgoliul: urbea lor a fost clasată ca a doua destinaţie turistică din ţară, după Bucureşti.

"Distincţia" a fost oferită de cel mai mare site de turism din lume, Trip Advisor, adică "consilierul pentru călătorii". Dar, spun specialiştii domeniului, Oradea este încă departe de a fi o destinaţie propriu-zisă, fiind încă un loc în care turiştii ajung din întâmplare...

Oraş popular

Folosit de oameni din toată lumea pentru a afla ce destinaţii sunt de vizitat, dar şi ce ofertă de hoteluri, restaurante şi locuri de distracţie au, site-ul www.tripadvisor.com funcţionează pe bază de recenzii. Un turist care, de pildă, a mers la Roma, face o recenzie unui obiectiv turistic ori unui hotel şi îi dă o notă de la 1 la 5.

În baza recenziilor se fac şi recomandările turistice. De săptămâna trecută, pentru România, al doilea oraş din lista celor care merită vizitate este Oradea. Rezultatul este surprinzător, mai cu seamă că oraşul a concurat cu alte destinaţii consacrate, precum Braşov, Cluj ori Sighişoara. În condiţiile în care două din cele mai mari atracţii turistice ale oraşului, Cetatea şi Palatul Vulturul Negru, sunt în ultima vreme în şantier, clasificarea e cu atât mai neaşteptată.

Din întâmplare

Vestea i-a surprins chiar şi pe specialiştii în turism. "Oradea nu este, în sine, o destinaţie turistică. La noi ajung turiştii care vin în Felix, care intră sau ies din ţară ori cei care vin pentru un eveniment", spune Alina Giurgiu, managerul agenţiei de turism Eurovacanţa.

De cele mai multe ori, străinii care ajung aici nici nu ştiu la ce să se aştepte: cunosc puţine informaţii despre oraş, istoria şi cultura sa, şi nu au habar ce ar merita să vadă. "A contat faptul că noi, până nu demult, nu am avut un punct de informare turistică sau că, în 2006-2007, când veneau mulţi turişti în Oradea, nu eram pregătiţi cu hărţi, broşuri", spune Alina.

01-Beata-Herczeg_bihoreanul.jpgColega sa de la agenţia Euromaidec, Beata Herczeg (foto), îi confirmă spusele, dar precizează că turiştii ocolesc Oradea şi pentru că oraşul nu e accesibil. "Curse aeriene externe nu avem, iar drumurile sunt cum sunt", spune Beata.

Un langoş, vă rog!

Fără doar şi poate, Oradea are cei mai mulţi turişti vara, când Băile Felix şi 1 Mai sunt pline. Majoritatea sunt familii cu copii ori pensionari. Români şi străini deopotrivă, se plimbă pe străzile oraşului, rămânând cu gura căscată în faţa Bisericii cu Lună, a clădirilor de pe Corso ori a complexului Baroc. "Le place mult şi la Ciuperca", remarcă Beata.

Dintre străini, o parte însemnată sunt israelieni, atraşi de Oradea pentru că are cea mai mare comunitate evreiască din ţară. Încep să apară, însă, şi tot mai mulţi nemţi. Nici unii, nici alţii nu sunt prea pretenţioşi. "Nu vor restaurante de lux, ci să cunoască specificul local. Se mulţumesc şi cu un langoş", a constatat Alina. Hotelurile de lux sunt căutate, de regulă, doar de afacerişti, în timp ce turiştii de rând preferă pensiunile ori hotelurile mici.

Ce le-ar plăcea turiştilor să facă este, însă, un tur al oraşului cu un autocar decapotat. "Mulţi ne întreabă despre un astfel de tur", spune Beata. Asta întrucât, chiar dacă sunt în concediu, turiştii evită mersul pe jos, rezumându-se să traverseze doar Corso-ul.

Oraş "proaspăt"

În aceste condiţii, e greu de înţeles cum Oradea a ajuns brusc în topul recomandărilor pentru turism. Alina crede că a contat promovarea pe care chiar orădenii o fac oraşului lor, pe reţelele de socializare ori pe Trip Advisor, unde numeroase recenzii sunt scrise chiar de orădeni, iar Beata spune că avantajul oraşului e "prospeţimea". "Turiştii au văzut deja marile oraşe din ţară", explică ea.

01-dumitru-sim_bihoreanul_1.jpgReprezentanţii agenţiilor mai cred că de folos este şi site-ul conceput de Primărie exclusiv pentru turişti, www.oradea.travel. "Prin intermediul site-ului ne-au contactat mulţi turişti, ca să ne ceară ghidaje, în special pentru Cetate şi centrul istoric", spune şi şeful Biroului Turism şi Regenerare Urbană din Primărie, Dumitru Sim (foto). Dar Primăria nu are ghizi, aşa că această muncă o fac, voluntar, funcţionarii instituţiei.

Cert e că, dacă trendul se păstrează, iar autorităţile fac şi ele nişte eforturi, Oradea are şanse reale să-şi depăşească statutul de destinaţie de tranzit, în care străinii ajung de nevoie sau din întâmplare. Premizele le are, ba chiar le-a primit gratis...


VOCEA STRĂZII

Dacă ar fi să recomandaţi unui străin să viziteze Oradea, cu ce obiective turistice l-aţi atrage şi de ce?

02-Gicu-Lucuta_bihoreanul.jpgSă zicem că ar putea merge la Aqua President, iar dacă vor distracţie pe Alecsandri. De vizitat ar fi turnul Primăriei şi zona centrală.
Gicu Lucuţa (foto), 18 ani, elev

În primul rând, Băile Felix şi Băile 1 Mai, dar ar mai putea fi Cetatea şi centrul istoric, care reprezintă trecutul oraşului şi şi-au păstrat frumuseţea.
Cornelia Maghiar, 47 ani, jurist

Cetatea, datorită valorii istorice, şi Pasajul Vulturul Negru pentru arhitectură (deşi am înţeles că pavajul se va reface), precum şi zona pietonală.
Pavel Vesa, 62 ani, pensionar

02-Maria-Salajan_bihoreanul.jpgEu zic că Băile Felix, pentru apele acelea care-s sănătate curată pentru toată lumea. Acum nici pe sfert nu-s populate cum erau înainte.
Maria Sălăjan (foto), 72 ani, pensionară

La noi, pe primul loc ar fi Cetatea Oradea, apoi zona centrală cu clădirile vechi, precum şi Vulturul Negru. În categorie mai intră şi Băile Felix.
Sebastian Ferchi, 25 ani, student

Cetatea din Oradea este foarte frumoasă, sunt şi biserici şi catedrale care ar merita vizitate. Poate şi pentru muzeele din oraş ar merita să vină.
Paula Zagoni, 20 ani, studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
eurovacanta
Dle/Doaman Fox, cred ca ar trebui sa veniti cu justificari serioase la afirmatiile pe care le faceti public sub un nume de vulpita.."fox". Lucrez in acest doemniu de 20 de ani, 1995 si cred ca mi-am dovedit seriozitatea fata de parteneri in tot acest timp.Nu am nevoie din partea dvs. de nici un fel de recunoaster. Faptele vorbesc, iar partenerii care incerca sa isi ingroase buzunarele de pe urma altora fara a-si onora contractele la calitatea si timpul oportun cred ca ar trebui sa se ocupe de alte afaceri. Iar daca sunteti antisemit/antisemita cred ca nu avem subiect de discutie. Un an minunat.
Postat 21 Ianuarie 2015, 14:35 de eurovacanta
ati lasat pe pilot automat
astia de la redactie au pus pe pilot automat , ca nu apare nici un comentariu , sau nu mai biruie cu ele. Zic si eu ca din cauza lipsei maidanezilor vin mai multi turisti .
Postat 10 Iunie 2014, 18:29 de hunor
nu va mirati
strazi curate , fara caca de caine , fara muscati de cainii turbati liberi , fara procurorul visinesca , ccu cladiri faine , cu masini luxoase
Postat 10 Iunie 2014, 18:28 de kelemen
daca nu mai sunt maidanezi
cred si eu , nu mai avem caini pe strazi , au fost renovate multe cladiri , avem un oras foarte frumos . Sa speram ca nu mai apar iar caini muscatori pe strazi , gunoiaie rasturnatede caini . INca se mentine vandalizarea cosurilor de gunoi . Nu strica sa se renoveze Dealul Ciuperca si inca mlte alte cladiri din centru . Sunt multumit de Oradea .
Postat 10 Iunie 2014, 16:00 de geanina
Turism prin Bihor
\"Vestea i-a surprins chiar și pe specialiștii în turism\". Normal. Patronul \"specialist în turism\" al Euromaidec era surprins și când vedea, cu ani în urmă, persoane care fotografiau clădirile din zona centrală a orașului, în timp ce el se plângea că Oradea e un oraș de * în care nu ai ce să vezi. Dar când a descoperit că poate încasa bani frumoși, la negru, de pe urma turiștilor din Felix care vor să viziteze Oradea, a devenit, brusc, un mare susținător al tururilor de oraș. Păcat ca nu-i informează pe turiști și despre anvelopele second-hand de pe mașinile pe care le folosește, sau despre șoferii care sunt obligați să muncească și 16 ore pe zi fără să primească diurne.
Postat 10 Iunie 2014, 13:40 de Turist
Bihoreanul sau publicatia pro-Bolojan
Bihoreanul, este publicatia Primariei... Totul cu si pt Bolo.
Postat 09 Iunie 2014, 18:46 de advisor
@CaRe
Te inseli domnule! Viata culturala a Clujului, festivaluri,concerte...nu este meritul lui Boc asa cum nici viata culturala a Bucurestiului nu este meritul lui Oprescu. Pur si simplu acolo sunt oameni de initiativa care se implica in organizarea de evenimente, la care primaria este partial partener.Noi asteptam aici sa le faca toate primaria!!!Crezi ca Boc se ocupa de festivalul de film TIFF?Sunt oameni care se ocupa de asta si in unele cazuri nici nu au legatura cu primaria pe partea de organizare si nici de finantare.
Postat 09 Iunie 2014, 18:40 de Boom
Unde dai si unde crapa!
Vocea strazii ne spune de CETATE... CETATEA e inchisa de ani de zile ... si va mai fi inchisa inca ceva ANI.... Noroc cu LIKE-urile celor de la Primarie pe Tripadvisor! @David -Faptul ca ai descoperit cosul de gunoi pe cand te-ai mutat in Oradea e laudabil.... ca esti abonat la contracte publice - felicitari.... dar numai cu intentii nu se face TREABA! Pe scurt - Centrul info Turism (chiar si acela electronic) nefunctional, lipsa manifestari specifice unui oras ce se vrea european - vezi Cluj-Napoca, Sibiu, si mai nou Craiova...
Postat 09 Iunie 2014, 18:12 de Adi Oradeanul
eurovacanta
Pe cineva mai credibil nu ati gasit in Oradea? Dna Giurgiu de la Eurovacanta a invatat probabil de la evrei ca daca vrei sa faci bani trebuie sa fi slab la matematica : adica sa platesti facturile din 2 in 2. Se pare insa ca nu toti apreciaza acest sistem si a dat-o in judecata. Am auzit ca suma e cam maricica si nu stiu de unde o va plati, asa ca s-ar putea sa ramana cu ochii in soare cei care si-au achizionat sejururi in avans de la Eurvacanta
Postat 09 Iunie 2014, 10:29 de fox
La Oradea nu se intampla mai nimic!
Numai daca ne uitam in regiune la Cluj-N. spre exemplu unde e Boc primar, imberbul cu coasa care mai mult latra decat vorbeste, tot timpul sunt festivaluri, concerte, expozitii, evenimente de tot felul si, pe deasupra, e vazut ca orasul cel mai primitor! Oradea e ceea ce e pentru ca are o traditie istorica totusi, care moare incet cu Bolo cu tot!
Postat 09 Iunie 2014, 08:46 de CaRe
Re: David
Ai ramas in urma cu aproape doua mandate de primar. Oradea ar trebui sa fie 100% un oras european, dupa localizare macar, ca e pe continent nu in spatiul african. Si nu cu 95% inaintea unor orase ca Focsani, Husi sau Alexandria, ca asta inseamna ceva mai la vest de Chisinau doar.
Postat 09 Iunie 2014, 08:34 de BB
Serios ?
Da, e o prostie sa vorbesti de distinctii date de Tipadvisor. Acest site , e un site unde fiecare isi spune parerea despre unde a fost si la ce hotel a stat. Oradea e un oras frumos, da ce te faci cand se opreste apa calda/rece/caldura 3-4-5 zile sau chiar 2 luni ? Cand se sparge o conducta si in afara de un comunicat sec si penibil, oamenii sunt privati de cele mai elementare forme de civilizatie la nesfarsit ? Turistul strain se spala si nu admite ca niste functionari incompetenti si niste muncitori betivi sa-i lase in fundul gol.
Postat 09 Iunie 2014, 06:31 de Galaxy
oradea -oras de tranzit si nu numai
strada Borsului ar mai trebui lucrat la ea pentru ca nu arata bine deloc la intrarea in tara...este prima imagine(prima impresie care si-o poate face cineva de afara, cind intra prin Bors) in general Oradea este un oras frumos dar ca sa arate totusi ca si un oras european mai sunt multe de facut...poate cine stie intr-un viitor apropiat va fi si el
Postat 08 Iunie 2014, 20:44 de sferle
@ Bogdan Bartos
binenteles ca nu poti multumi pe toata lumea, dovada e si comentariul tau... Dar stai linistit, Oradea e un oras mai european decat 95% din orasele din Romania, si e mai curat si mai aranjat decat oricare.
Postat 08 Iunie 2014, 18:26 de David
Alinuta vrea sa fie escorta dar nu o duce fizicul!
Potential este si mai trebuie deschidere la strada!
Postat 08 Iunie 2014, 16:57 de Giurgiuveanu
"Bihoreanul" a ajuns să fie recunoscută ca publicaţia oficială şi jenantă a Primăriei !?!
Când urmează câte o problemă, cum ar fi falimentul CET, plata unor datorii "neprevăzute", avarii de tot tipul la reţeaua de apă sau de căldură, ori chiar "divorţul" de realitate a primarului ... hop şi Bihoreanul cu o veste care ne lasă pe spate, de parcă nu am fi ieşit din Oradea spre alte zări de pe vremea când până şi "chiorul se credea împărat" !?! De luni bune se pregăteşte "Bihoreanul" să ne spună că, dacă nu exista actualul edil, toţi orădenii eram pe nicăieri !?! Noi nu avem nici măcar un ghid autentic specializat în turismul urban, nu avem nici măcar un centru de informare turistică care să ne poată face nişte recomandări locale pertinente dar, fără multe alte lucruri care nu există în fapt, am ajuns "pe primul loc după ..." Bucureşti, la capitolul destinaţii turistice în România !?! Cât de penibili, creduli, naivi şi îngâmfaţi totodată, pot ajunge amatorii din jurnalismul bihorean !?! Să fie clar pentru tot contribuabilul orădean că "TripAdvisor" nu acordă distincţii ci, eventual, face nişte recomandări clienţilor care au un 'username' la ei, ca să promoveze destinaţii de tot felul din lume, că doar din asta trăiesc şi administratorii site-ul <www.tripadvisor.com> !?!
Postat 08 Iunie 2014, 15:04 de Carp III
Oradea - oras european
Veniti in Oradea, unde WC-urile publicedin centru sunt inchise dupa orele de program si in week-end. De aceeasi soarta are parte si punctul de informare turistic. Iar la gradina ZOO totul e in ungureste. Engleza a fost demult uitata. Sau poate nu exista in Oradea decat turisti maghiari care nu merg decat la zoo, se pi$a in tufe si nu au nevoie de punct de informare turistic. In rest orasul devine interesant. Dar mai e de lucru baieti... Nu e oras european. Inca! Iar despre aeroport ce sa mai vorbim? Vorbesc deja singur.
Postat 08 Iunie 2014, 14:47 de Bogdan Bartos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON