URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2022, 11:16

Welcome to Oradea Arena! Noua sală polivalentă din Oradea are cel mai bun parchet din lume şi alte dotări de top (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Hai, Oradea!" se va striga, începând de miercuri, în prima sală polivalentă construită în oraş în ultimii 40 de ani, cu peste 5.000 de locuri.

Oradea Arena înseamnă o investiţie de 30 milioane euro, din care grosul a fost asigurat din bugetul naţional, şi a fost gândită astfel încât să găzduiască atât competiţii sportive, cât şi concerte, festivaluri şi târguri, având un sistem de sunet ultramodern, parchet ca în NBA şi gradene mobile. Totuşi, nu e fără cusur... 

De milioane 

Promisă cu mult înainte, construirea sălii polivalente a început în 2019, contractul de proiectare şi execuţie fiind câştigat de compania Construcţii Erbaşu. Sala în sine, cu toate dotările, a fost realizată prin Compania Naţională de Investiţii din subordinea Ministerului Dezvoltării, care a alocat 120 milioane lei, adică circa 24 milioane euro. Primăria a contribuit cu 5,2 milioane euro, asigurând racordurile la utilităţi, căile de acces şi peste 800 de locuri de parcare, inclusiv pentru autocare. 

Ridicată pe locul fostei pieţe de vechituri, arena are o amprentă la sol de 10.000 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 18.000 mp. "Discutăm de o clădire de tip parter + două niveluri, construită din cadre de beton armat şi o şarpantă metalică cu o deschidere foarte mare, undeva la 82 metri", detaliază Ionuţ Lapca (foto), manager de proiect din partea companiei Erbaşu.

Cu TIR-ul în sală 

Unii orădeni au contestat nuanţele de gri folosite în exterior, în timp ce alţii afirmă că tonurile neutre sunt potrivite pentru astfel de construcţii. 

Tribunele au fost construite în formă de "U" şi asigură 5.300 de locuri. O parte dintre gradene, cele de la parter, sunt retractabile, astfel la nevoie eliberează spaţiul pentru concerte. Sunt 3.650 de locuri în gradenele fixe, împărţite pe sectoare, inclusiv unul VIP, şi 1.650 de locuri în cele mobile, care se pot plia şi îndepărta. Toate scaunele au fost ştanţate cu "Supercoroana", simbolul grafic al Oradiei. 

Oradea Arena are două terenuri, unul pentru joc, celălalt pentru antrenament, care va putea fi folosit şi pentru întreceri de juniori. Pentru concerte, parchetul de antrenament se va demonta, iar TIR-urile cu scenotehnică vor intra printr-o poartă uriaşă până în sală. 

La (mare?) căutare

Aşa se explică de ce polivalenta nu are tribune ovale, ci în formă de "U", cerinţă expresă a Primăriei. După ce în urmă cu câţiva ani s-a implicat în organizarea unor evenimente ca festivalul Untold, atât pe stadionul Cluj Arena, cât şi în BT Arena (polivalenta cu 10.000 de locuri a clujenilor), city-managerul Mihai Jurca (foto) a ţinut ca sala din Oradea să fie mai eficientă din punct de vedere tehnic. 

"Am cerut să se poată intra cu un camion de 20 tone până în zona de joc, lucru imposibil la Cluj, unde montarea scenei, boxelor, luminilor dura trei zile. Aşa au apărut acele uşi de hangar dintre terenul principal şi cel secundar. Trei sferturi din scenă vor fi pe terenul secundar şi doar faţa, pe cel principal. Astfel, mai toate tribunele au vizibilitate spre scenă", explică Mihai Jurca. Cu tot cu spectatorii care ar ocupa suprafaţa de joc, sala are o capacitate de 7.000 de persoane la concerte sau festivaluri. 
City managerul spune că, datorită acestor detalii, polivalenta din Oradea are deja căutare. "Organizatori de evenimente, chiar şi internaţionale, ne-au cerut deja detalii pentru a-şi face calcule", dezvăluie Jurca. De altfel, după All Star Game-ul din 20 aprilie, un alt eveniment a şi fost programat aici: Eagle Festival, cu muzică electronică, pe 7 mai. 

Lemn de arţar 

Ce mai are Oradea Arena? Vestiare cu băi şi duşuri pentru jucători, antrenori şi arbitri. Cel al CSM Oradea a fost personalizat cu nuanţe roşii şi cu stema clubului (un leu cu coroană). Jucătorii vor avea, de asemenea, o zonă cu bazin de înot, bazine de recuperare (cu gheaţă şi apă caldă), saună uscată şi saună umedă. De asemenea, au fost amenajate şi dotate două săli de fitness, una cu aparate pentru exerciţii cardio, cealaltă pentru exerciţii de forţă. 

Parchetul este cel mai bun din lume, spun atât constructorii, cât şi preşedintele CSM, Şerban Sere (foto). Suprafaţa de joc din arţar canadian este aceeaşi care se găseşte şi în sălile echipelor din cel mai puternic campionat de baschet din lume, NBA. "Din ce ştiu, în România doar arena din Cluj mai are o astfel de suprafaţă. Panourile pentru baschet sunt Schelde Sports, Mercedes-ul acestor produse", spune Sere. Terenul este modular, care se poate monta sau demonta într-o zi, iar la concerte, când spectatorii vor ocupa suprafaţa de joc, parchetul va fi îndepărtat, pentru a fi protejat. 

Un nou nume? 

Noua polivalentă a fost dotată cu un sistem de iluminare performant, de tip Led Philips, care poate fi reglat la diferite intensităţi. De asemenea, din tavan coboară un cub cu patru ecrane de mari dimensiuni, pe care, la fel ca pe alte două ecrane LED perimetrale, vor putea fi proiectate clipuri video, kiss cam-uri sau sigle ale sponsorilor. 

Cu toate aceste dotări, Oradea Arena - care, în timp, ar putea primi numele unui sponsor, după modelul altor săli şi stadioane din lume - îndeplineşte criteriile federaţiilor europene pentru handbal, baschet, volei, putând găzdui întreceri internaţionale până la nivel de sferturi de finală, inclusiv ale unor competiţii ca Basketball Champions League. 

De asemenea, sala are un sistem de sonorizare D&B Audiotechnik cu 14 amplificatoare de înaltă performanţă. "Sistemul este un produs de primă clasă, acceptat pe orice rider tehnic al oricărui artist mare. Sting sau Coldplay dau concerte cu acest tip de sistem", precizează Mihai Jurca. 

Inaugurare cu staruri

În ce priveşte alimentaţia publică, holul principal are 6 zone cu standuri / baruri mobile, unde se vor vinde produse de tip fast-food şi răcoritoare. Pentru festivaluri, pe teren au fost realizate în mai multe puncte racorduri la utilităţi, astfel încât să se poată instala chioşcuri. Racorduri similare au fost realizate şi în faţa arenei, pentru food truck-uri.

Oradea Arena va fi inaugurată miercuri, la ora 17, cu All Star Game-ul baschetului românesc. Jucătorii vedetă ai campionatului vor fi prezentaţi pe scenă, iar apoi se vor întrece într-un meci ce va opune Echipa Nordului, din care fac parte 4 jucători ai CSM CSU Oradea, plus antrenorul Cristian Achim, şi Echipa Sudului. Invitaţi să facă show sunt Connect-R, Doc, DJ Nasa şi Vlad Dobrescu. Va fi primul test serios al noii săli, iar biletele sunt aproape sold-out. Rămâne de văzut ce impresie le va face orădenilor... 


MAI E DE ŞLEFUIT 
"Nu este perfectă"

Înainte să recepţioneze sala, Direcţia de Patrimoniu Imobiliar a Primăriei a solicitat finisări în anumite zone, la unele îmbinări şi în zona scărilor. "Nu sunt probleme mari, dar trebuie anumite retuşuri", spune directorul DPI, Lucian Popa. 

Printre altele, se va mai lucra la finisarea zonei scărilor din tribunele fixe, ce par a fi făcute în grabă. În mai multe locuri, după cum a constatat BIHOREANUL, scările (cu muchii teşite) prezintă mici denivelări, liniile nu sunt uniforme, iar pe alocuri vopseaua nu a fost întinsă pe margini. "O să remediem toate imperfecţiunile. Ca orice lucrare publică, sala are o garanţie de bună execuţie de 7 ani. Este o lucrare foarte complexă, dar una mai mult industrială, nu imobiliară...", spune managerul de proiect, Ionuţ Lapca. 

Un alt neajuns este că treptele tribunelor fixe sunt înguste, chiar dacă dimensiunile se încadrează în normative, cu o lăţime de 24 cm şi o înălţime de 19 cm. Tot în partea superioară lipsesc balustradele de sprijin la urcare/coborâre, explicaţia fiind că astfel de îngrădiri trebuie evitate, inclusiv la recomandarea ISU, pentru a nu genera blocaje la evacuarea de urgenţă.

"Vom încerca să găsim totuşi o soluţie pentru a monta nişte balustrade, poate pe mijlocul scărilor", spune Mihai Jurca. Municipalitatea va mai investi şi în panouri fonoabsorbante pentru pereţii construcţiei, lucru care ar îmbunătăţi substanţial acustica. "Avem o sală bună, ne bucurăm de ea, dar este departe de a fi perfectă", adaugă city managerul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Smaranda
mersi, nu stiu cum de mi-a scapat :-o
Postat 18 Aprilie 2022, 23:23 de unu
@unu
Găsiți detalii despre festival aici: https://m.ebihoreanul.ro/stiri/eagle-festival-pune-oradea-pe-harta-marilor-festivaluri-de-muzica-din-europa-in-2022-170528.html
Postat 18 Aprilie 2022, 22:12 de Smaranda
Buna a fost cererea primariei pentru forma in U cu teren de antrenament si gardene mobile
Chiar asigura flexibilitate si modularitate pentru alte eveninente si concerte cu scena. Ar fi interesant sa aflam mai multe detalii despre Eagle Festival
Postat 18 Aprilie 2022, 15:09 de unu
Sala sport.
Scari nefinisate, etc......
Postat 18 Aprilie 2022, 11:50 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON