URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2019, 16:13

Vorbăreții de la Zoo! Grădina Zoologică din Oradea a primit doi papagali vorbitori (VIDEO)

Vorbăreții de la Zoo! Grădina Zoologică din Oradea a primit doi papagali vorbitori (VIDEO) (Surse imagini: Facebook - Zooo)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grădina Zoologică din Oradea are o nouă atracţie. Este vorba despre papagalii vorbitori Lufitzi şi Roco, care au ajuns la Zoo joi şi care au început deja să vorbească cu angajaţii. Un filmuleţ cu conversaţia a fost postat pe pagina de Facebook a grădinii.

Donaţi, dar vizitaţi

Lufitzi şi Roco aparţin speciei Eclectus Roratus şi au fost donaţi de un orădean. "Proprietarul era mai tot timpul plecat de acasă şi a decis să doneze păsările, dar a promis că va veni să le viziteze des", a explicat purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Domeniului Public, Loredana Buz.

Cei doi papagali au aproximativ zece ani şi sunt tineri, pentru că specia lor supravieţuieşte până la 50 de ani. Femela, Lufitzi, are capul şi aripile roşii, ciocul mare şi negru, iar spatele este de culoarea albastră-cobalt. Masculul, Roco, care a fost mai vorbăreţ la prima interacţiune cu angajaţii, are penajul verde-deschis, ciocul galben-portocaliu, iar părţile laterale de sub aripi sunt roşii şi albastre.

"Prietenii" lui Jako

Amândoi au o greutate de 500 de grame, iar lungimea lor este de 35 de centimetri. Orădenii care doresc să le vorbească pot să îi găsească în zona păsărilor exotice.

Aceştia nu sunt singurii papagali vorbitori ai Grădinii Zoologice. "Îl mai avem pe Jako, de mai mulţi ani, dar acesta este o specie de dimensiuni mai mici şi nu este atât de vorbăreţ", a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.

Imită... ca un papagal

În filmarea postată pe pagina de Facebook ZOOO, cu conversaţia între Roco şi un angajat, se aude cum pasărea spune "Nu vreau" atunci când este întrebată dacă doreşte măr.

De asemenea, papagalul încearcă să imite vorbele pe care le aude, însă nu îi ies perfect.

Papagalii Eclectus sunt o specie rară, care trăiesc în păduri dese, cu smochini şi palmieri, din sud-estul Asiei, Noua Guinee, insulele Oceanului Pacific de Sud-Vest şi regiunile din nord-estul Australiei. Aceşti papagali sunt celebri în lume tocmai pentru abilităţile lor vocale, dar şi datorită coloritului viu al penajului.

Vezi mai jos conversaţia cu Roco!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON