În data de 9 iulie 2024 Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din codul civil care prevede că doar victimele directe ale unui fapt ilicit pot obține despăgubiri. Mai concret, textul legal prevede că, în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităților de viață familială şi socială.
Ca efect al declarării neconstituționalității acestui text de lege, de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale vor putea obține despăgubiri și cei care, fără să fie victime directe ale unui fapt ilicit, suferă prejudicii în urma acestui fapt.
Decizia este extrem de importantă deoarece aduce dreptul scris mai aproape de morală și de dreptate în sens filosofic. Mai concret, de la data publicării deciziei, toate persoanele care pot demonstra că viața lor a fost afectată de un fapt ilicit vor putea să se adreseze instanței pentru obținerea de despăgubiri de la autorul acelui fapt ilicit.
Spre exemplu, dacă până acum părinții unui copil sau tânăr care a suferit un accident ce îl lasă în stare vegetativă nu puteau obține despăgubiri pentru suferința de a-și vedea astfel copilul și pentru faptul că viața lor s-a schimbat complet, gravitând doar în jurul celui care are nevoie de îngrijire 24 de ore din 24 și nu mai poate comunica cu ei, începând cu data intrării în vigoare a deciziei vor putea să fie despăgubiți pentru propria suferință.
Mai concret, dacă acum poate fi despăgubit doar cel care suferă direct o vătămare corporală, pe viitor vor putea fi despăgubiți și cei care au grijă de persoana afectată direct și care suferă consecințe în plan social sau familial.
Deși decizia este pronunțată de mai bine de două luni, aceasta nu este încă motivată, pentru a i se vedea exact raționamentul și pentru a putea produce efecte juridice. Cu toate acestea, victimele indirecte pot deja să acționeze în instanță, întrucât este important ca decizia să fie publicată doar la momentul pronunțării hotărârii judecătorești.
Probabil, decizia a fost generată de o situație ca aceea pe care am dat-o exemplu mai sus: într-o asemenea ipoteză, persoana vătămată nu se mai poate adresa justiției pentru simplul fapt că nu mai poate face nimic conștient, iar cei a căror viață este distrusă prin „ricoșeu” nu puteau obține despăgubiri pentru că legea nu le dădea o asemenea posibilitate.
Așteptăm cu interes motivarea judecătorilor Curții Constituționale...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.