URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2021, 09:34

Vino să fii studentul nostru! Tot ce trebuie să știi despre admiterea la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tocmai ai terminat liceul şi nu ştii încotro să o iei? De ce nu ai alege o carieră provocatoare, cu venituri atractive, un cadru în care poţi să-ţi pui imaginaţia la bătaie şi să ai o rampă de lansare spre lumea întreagă?

În plină perioadă a sesiunii de admitere, decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură (FCCA) din cadrul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. ing. Marcela Prada, face precizări importante, necesare oricărui candidat. Nu uita, înscrierile au loc până pe 21 iulie!

Satisfacţia muncii bine făcute

- De ce ar trebui să aleagă un absolvent de liceu Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură?

- În primul rând ar trebui să aleagă această facultate din dorinţa de a construi. Spun a construi pentru că toate cele trei specializări asta fac, împreună. Această lume este proiectată de arhitecţi, îmbrăcată în beton, sticlă, cărămidă şi alte materiale de către constructori şi aşezată acolo unde ne dorim de către specialiştii în măsurători terestre.

- De ce profesia de constructor ?

- Profesia de constructor este una dintre cele mai vechi şi mai frumoase profesii, oferă satisfacţia imediată a muncii bine făcute. Este profesia prezentului şi a viitorului, prin preţuirea construcţiilor trecutului, pe de o parte, constructorii reabilitându-le, reamenajându-le, refuncţionalizându-le, iar pe de altă parte, este profesia viitorului, ei clădind ceea ce omenirea visează, îşi imaginează şi creează. Este meseria care modelează lumea, imaginea a ceea ce ne înconjoară, viaţa pe care o trăim noi şi copiii noştri. Viaţa şi tot ceea ce ne înconjoară pot fi privite ca un şantier deschis care modelează naţiuni şi care este modelat de omenire. Pentru că este o profesie "pe val", existând cereri foarte mari pe piaţa muncii de ingineri constructori, „cadastraşi” şi arhitecţi. Deoarece, chiar în condiţii de pandemie, se construieşte. Pentru că în oraşul şi în judeţul nostru investiţiile sunt diverse, proiectele de dezvoltare sunt de anvergură, fiind o mândrie şi o bucurie pentru orice tânăr să contribuie la imaginea acestora.

Ce poţi să devii la finalizarea studiilor

- De ce facultatea din cadrul Universităţii din Oradea? Ce specializări oferă aceasta?

- Pentru că încă de pe băncile acesteia se învaţă lucrul în echipă: de la concepţie până la punerea în operă, exploatare şi chiar refuncţionalizare, actorii sunt, deopotrivă, ingineri „cadastraşi”, arhitecţi şi ingineri constructori. „Cadastraşii” sunt cei care măsoară terenul şi fac posibilă, din punct de vedere cadastral, amplasarea investiţiei propuse. Arhitecţii sunt cei care au viziunea şi o concretizează în imagine şi simţ, inginerii constructori sunt cei ale căror pricepere şi gândire nu se văd, dar modelează imobile şi ansambluri imobiliare ce răspund exigenţelor de performanţă, rezistenţă, confort şi, de ce nu, astăzi şi celor de sustenabilitate şi durabilitate. Pentru că ne facem cu seriozitate meseria de dascăli, pregătind tineri responsabili pentru a construi viitorul acestei lumi. Pentru că studenţii facultăţii noastre se întâlnesc la diverse activităţi educative, excursii de studii şi activităţi aplicative comune interdisciplinare, la activităţi extracurriculare. Cu noi nu se vor plictisi, vor fi mereu în acţiune, învăţând să construiască viitorul lor şi pe al semenilor lor. Pentru că noi, cadrele didactice ale acestei facultăţi, avem un spirit tânăr imprimat de noii noştri colegi care pregătesc proiecte antrenante pentru studenţi. Pentru că facultatea noastră are colaborări şi parteneriate tot mai multe cu diverse instituţii ale comunităţii noastre, cu firme de construcţii, cu universităţi din ţară şi din afara ei. Pentru că absolvenţii noştri fac faţă provocărilor pieţei  muncii din ţară şi din străinătate. Pentru că firmele de construcţii solicită pentru angajare studenţi şi absolvenţi ai facultăţii noastre.

- Ce pot să devină, unde pot să se angajeze după ce termină facultatea, ce fel de cariere vor avea absolvenţii?

- Noi sperăm ca absolvenţii noştri să devină oameni responsabili care să-şi dorească să înveţe. Da, spun să înveţe deoarece, indiferent unde vor profesa, ei vor trebui să înveţe tot timpul. Dacă noi reuşim să-i determinăm să continue să înveţe, să caute elemente de noutate, iar pe câţiva dintre ei să cerceteze, înseamnă că-i de bine! Dacă mă întrebaţi de posibilităţile de angajare, răspunsul este în primul rând legat de domeniul construcţiilor. Aş vrea să se înţeleagă prin acesta tot ce ţine de construcţii, de la proiectare, amplasare, realizare şi vânzare. Spun vânzare deoarece studenţilor noştri nu le sunt străine cunoştinţele necesare pentru a promova acest tip de produs. Nu ne putem imagina nimic fără aceste domenii. Tot timpul trebuie găsite soluţii urbanistice şi arhitecturale legate de dinamica unui oraş. Aceste idei trebuie analizate şi puse în practică. Iar aceste construcţii trebuie amplasate în teren, înscrise în cartea funciară. Aşa funcţionează. Deci ei pot să lucreze acolo unde se întâmplă aceste lucruri, iar acestea se întâmplă peste tot unde există normalitate.

Practică la Ciuperca, stagii la M.I.T.

- Ne puteţi da câteva exemple de proiecte locale în care studenţii facultăţii s-au implicat?

- Proiectele în care studenţii sunt implicaţi sunt cele în care FCCA este implicată. Avem proiecte lucrative, în care de exemplu colegii mei fac observaţii de monitorizare a deplasărilor din zona Dealului Ciuperca. În acest proiect, studenţii participă efectiv la măsurători şi la prelucrarea acestora. Am lucrat cu ei şi la punerea în operă a Podului Mareşal Prezan, de exemplu. Echipa de conducere a facultăţii este concentrată tocmai pe acest aspect, încheind diverse contracte de colaborare şi parteneriate cu mediul socio-economic, cu instituţii publice, cu autorităţile administrative locale, în vederea antrenării studenţilor FCCA în realizarea diverselor investiţii ale urbei noastre.

- De altfel, ştim că unii studenţi ieşiţi din această facultate au cariere reuşite...

- Cu siguranţă că toate facultăţile pot să vină cu astfel de exemple, exemple care duc la acea emulaţie în rândul colegilor mei, la acea sintagmă "l-am avut student". Trebuie să recunoaştem că toţi ne dorim să contribuim la ceea ce se numeşte formarea lor ca oameni şi la cariera viitoare. Nu ar fi corect să fac nominalizări, dar avem foşti studenţi care ne sunt colegi. Ne bucurăm de un coleg care, după stagii în Germania, Austria, Portugalia şi America la M.I.T. (n.r. - celebra universitate Massachusetts Institute of Technology), a ales să rămână alături de noi. Ne bucurăm de absolvenţi care lucrează în zone roşii, respectiv în cercetare, şi de cei care lucrează în străinătate. Menţionez că s-au integrat din punct de vedere al înţelegerii cerinţelor tehnice din alte ţări şi că unii dintre ei au poziţii importante în domeniul administraţiei. Totodată, avem foşti studenţi care sunt autori de proiecte / investiţii  de referinţă din oraş sau din alte oraşe, care sunt în conducerea diverselor instituţii sau care au activitate de control chiar în construcţii sau în cadastru.

Ce trebuie să faci ca să fii student la FCCA?

- Ce facilităţi / avantaje oferă această facultate?

- Nu ştiu dacă sunt facilităţi sau avantaje... Toate facultăţile din domeniu din România oferă cam aceleaşi lucruri. Ce oferim noi în plus faţă de alţii? Cred că faptul că avem burse private oferite de agenţi economici reprezintă un element suplimentar. Faptul că FCCA se află în Oradea, care vizibil are o dezvoltare urbană semnificativă, duce la o cerere masivă de absolvenţi în acest domeniu. Pentru mine, domeniul acesta are o semnificaţie aparte, eu fiind absolventă de construcţii, deci nu aş putea fi obiectivă, dar cred că e domeniul în care poţi avea satisfacţia de a vedea realizat lucrul gândit de tine.

- Sunt specializările facultăţii accesibile pentru orice tânăr, inclusiv unuia care, de exemplu, a studiat în liceu într-o clasă de filologie?

- Depinde în mare măsură de voinţa fiecăruia. Dacă mergem pe ideea că acel absolvent de un liceu cu profil uman doreşte să urmeze o facultate tehnică, respectiv o facultate a cifrelor, atunci cred că trebuie să fie o îmbinare între voinţă, dorinţă şi posibilitatea de a le combina pe cele două. Există exemple de studenţi care au provenit de la licee cu profil uman şi s-au integrat, dar trebuie să fim corecţi şi să le spunem că au nevoie de puţin efort suplimentar. Acest lucru este rezolvat în parte prin faptul că există ore de consultaţii la nivel de fiecare disciplină, iar în parte prin munca lor. Dar eu cred că acest lucru se poate realiza dacă cei în discuţie doresc acest lucru. Cum în viaţă cam totul este bazat pe voinţă şi muncă, se poate...

- Ce trebuie să facă un absolvent de liceu pentru a ajunge student la această facultate?

- Un lucru simplu. Să acceseze următorul link: Admitere - Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură (uoradea.ro). În perioada de admitere, există linii telefonice cu program prelungit pentru a oferi posibilitatea de informare corectă a tuturor celor care doresc acest lucru.

Locuri disponibile la Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură

Detalii pot fi obţinute şi de pe pagina de Facebook Cadastru - Universitatea din Oradea!

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Este evident.
Pentru a deveni cadastraș, dupa cum spune prof. univ. dr. ing. Marcela Prada, trebuie urmate cursurile facultatii apartinand deja celebrei universitati oradene; la Timisoara sau Cluj se studiaza pentru a deveni inginer geodez. Nu-mi vine a crede ca-n COR exista vreun job cu denumirea asta.
Postat 14 Iulie 2021, 19:27 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON