URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Ianuarie 2023, 10:00

Vineri, 13. Primăria Oradea va relua încasările de impozite la sfârşitul săptămânii viitoare

Vineri, 13. Primăria Oradea va relua încasările de impozite la sfârşitul săptămânii viitoare Orădenii își vor putea plăti taxele și impozitele aferente anului 2023 doar începând din 13 ianuarie.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va relua încasările de impozite la sfârşitul săptămânii viitoare, când este de așteptat să se formeze cozi la ghișee.

„Începând cu 13 ianuarie 2023, va fi reluată încasarea tuturor impozitelor şi taxelor datorate bugetului local, inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule aferente anului 2023", a transmis, marţi, Primăria Oradea. 

Amenzile pot fi plătite din 3 ianuarie

Potrivit comunicatului, în intervalul 3 – 13 ianuarie la ghişeele din sala de lucru cu publicul se vor încasa doar taxe fără debit, cum ar fi amenzile de circulaţie sau parcare, taxa judiciară de timbre sau taxele pentru diverse avize.

La fel ca în fiecare început de an, funcţionarii municipalităţii vor folosi acest interval pentru a calcula obligaţiile fiscale ale fiecărui contribuabil în parte. Acestea vor fi actualizate cu eventuale restanţe din anul precedent.

Merită menţionat că - până la termenul limită din 13 ianuarie - contribuabilii care doresc să îşi stingă datoriile din 2022 vor putea face plăţi doar prin virament bancar sau mandat poştal.

Majorare vs. bonificație 

Taxele şi impozitele orădenilor vor fi mai mari ca oricând începând de anul acesta, dat fiind faptul că se vor indexa cu 5,1%, reprezentând rata inflaţiei din anul 2021.

Astfel, impozitul aferent unei garsoniere va creşte anul acesta de la 120 lei la 126 lei pe an, al unui apartament cu două camere de 66 metri pătraţi de la 224 lei la 235,4 lei, iar al unuia cu trei camere şi o suprafaţă de 77 metri pătraţi de la 288 lei la 302,6 lei.

La fel, suma datorată pentru o maşină cu o cilindree de 1.400 centimetri cubi se va majora de la 83 lei la 87,2, iar pentru una cu o cilindree de 1.900 centimetri cubi va urca de la 255 lei la 268 lei.

Orădenii, persoane fizice şi juridice, vor putea compensa această majorare din bonificaţia de 4% de care vor beneficia cei care îşi vor plăti integral taxele şi impozitele până la 31 martie, prin ghişeele de la parterul palatului administrativ ori prin Poşta Română, CEC, POS ori ordin de plată. Bonificaţia se va dubla la 8% în cazul contribuabililor care îşi sting obligaţiile fiscale online prin intermediul site-urilor www.oradea.ro, www.ghiseul.ro sau prin aplicaţia Mobilepay -  impozitele şi taxe.

Se prelucrează datele...

Până la data de 13 ianuarie, funcţionarii municipalităţii vor prelua de la orădeni declaraţiile fiscale privind clădirile sau terenurile tranzacţionate, dar le vor prelucra doar începând din cea de-a treia săptămână din ianuarie.

La fel, vizarea fişelor de înmatriculare auto se va face sub rezerva depunerii declaraţiilor pentru stabilirea impozitului asupra mijloacelor de transport însoţite de documentele primare aferente.

„Pentru vânzările de bunuri impozabile efectuate în perioada 1 – 13 ianuarie, impozitul aferent anului 2023 va fi calculat de inspectorii cu atribuţii de impunere, iar eliberarea certificatului fiscal se va efectua după prezentarea documentului de plată (O.P. sau mandat poştal) care să ateste plata impozitului", a transmis Primăria.

Potrivit comunicatului, documentele aferente tranzacţiilor de vânzare-cumpărare încheiate în luna decembrie 2022 se pot prezenta, în vederea înregistrării, în cursul lunii ianuarie 2023. Acestea se vor opera cu data tranzacţiei (data vânzării sau cumpărării), iar vânzătorul nu va mai datora impozit pentru bunul înstrăinat în anul următor. Pentru aceste tranzacţii, prezentate până la 31 ianuarie, nu se vor aplica sancţiuni privind depunerea cu întârziere a declaraţiilor.

Vezi aici impozitele și taxele pe anul 2023:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON