Proiectanţii au plecat, urmează să vină buldozeriştii. Primăria orădeană a predat la sfârşitul săptămânii trecute amplasamentul pentru realizarea viitorului drum de acces care va lega străzile Barcăului şi Simion Bărnuţiu, cu sens giratoriu la intersecţia cu strada Oneştilor.
11 locuinţe demolate
Lucrările, în valoare de 793.000 lei, fără TVA, vor fi executate în termen de trei luni de firma Drum Inserv Zalău din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor.
Investiţia presupune lucrări de terasamente, amenajarea unui sens giratoriu cu patru bretele carosabile care ies din acesta, amenajarea de trotuare, piste pentru biciclete, canalizare pluvială, a semnalizării rutiere, dar şi a sistemului de iluminat public aferent.
Pentru ca amenajarea noii căi de acces să poată fi posibilă municipalitatea va expropria şi demola 11 locuinţe de pe strada Oneştilor 1.
"Clădirile sunt în curs de expropriere, demolarea acestora urmând să se facă până la sfârşitul lunii august. Totodată, punctele de colectare a fierului vechi de pe strada Oneştilor vor dispărea prin expropriere, dar şi prin cumpărare de teren de către oraş", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu.
Potrivit acestuia, exproprierile sunt necesare pentru asigurarea terenului necesar pentru amenajarea Coridorului Verde Ioşia.
"Nici comuniştii nu au luat aşa casele de pe oameni!"
Săptămâna trecută, jumătate din locuinţele din strada Oneştilor 1 erau deja părăsite. Oamenii şi-au mutat lucrurile pe la prieteni sau rude de la ţară şi au început să îşi demoleze din construcţii ca să îşi mai recupereze din materiale.
Primăria le-a virat banii de despăgubire în cont şi le-a dat termen limită până la 1 august să îşi părăsească locuinţele.
Oamenii sunt nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor primite. "Am noroc că lucrez în Austria, cu familie cu tot, şi nu stau în ţară, că altfel nu ştiu ce m-aş face. Mi-au dat 33.000 de euro pe o locuinţă cu trei camere, baie, gaz tras şi teren aferent de 240 metri pătraţi. Cu banii ăştia abia îţi iei o garsonieră!", a protestat proprietarul uneia dintre locuinţele expropriate, orădeanul Gheorghe Martin.
Bărbatul este hotărât să dea Primăria în judecată. "Cu 40.000 de euro cumperi în Ioşia o casă bună de demolat, nu una pusă la punct cum avem noi, cu faianţă, gresie, geamuri şi totul nou. Nici comuniştii nu au luat aşa casele de pe oameni, le-au dat măcar un apartament", spune Martin.
Potrivit evidenţelor municipalităţii, deocamdată doar două familii din cele 11 expropriate au contestat despăgubirile primite în instanţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.