URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2021, 20:00

Viitorul parc ştiinţific şi tehnologic al Universității Oradea a primit avizul urbaniştilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul parc ştiinţific şi tehnologic care va fi construit de Consiliul Județean Bihor pe amplasamentul unei foste unităţi militare din strada Ceyrat nr. 4 pentru Universitatea Oradea a primit joi avizul urbaniştilor.

Sprijin pentru afaceri şi cercetare...

Proiectul, care avea deja avizul arhitectului-şef încă din anul 2018 la faza de Studiu de Fezabilitate, a fost aprobat din nou ca variantă finală, la solicitarea Consiliului Judeţean Bihor.

"În cadrul şedinţei Comisiei pentru Urbanism şi Amejarea Teritoriului, s-a prezentat noua variantă volumetrică şi faţadele obiectivului, proiectul primind avizul arhitectului-şef", a transmis Primăria.

Viitorul parc ştiinţific din cadrul Universităţii Oradea se doreşte a fi un sprijin pentru mediul de afaceri şi pentru cercetarea bihoreană pentru a duce la creşterea competitivităţii economice, specializarea inteligentă şi dezvoltarea economico-socială a judeţului.

Proiectul presupune construirea şi dotarea unei clădiri în Oradea, cu regim de înălţime P+2E şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417,78 metri pătraţi.

La nivelul parterului se vor amenaja trei laboratoare prototipare, de cercetare materiale avansate şi de cercetare inteligenţă artificială, o sală de conferinţe cu 330 locuri, recepţie, sală expoziţională, cafenea, sala de mese şi altele.

Etajele I şi II vor avea câte 15 laboraratoare de tip Open lab şi trei, respectiv patru laboratoare Makers Eco – System, precum şi sală de mese, de şedinţă, anexe şi spaţii administrative.

Imobil cu 32 de apartamente...

În cadrul aceleiaşi şedinţe, urbaniştii oraşului au aprobat construirea a două imobile de locuinţe colective în zona centrală.

Primul imobil urmează să fie ridicat pe actualul amplasament al unei clădiri aflate într-o avansată stare de degradare în strada Cuza Vodă nr. 82.

Deţinătorul imobilului, firma Mecord Siroco, a obţinut avizul arhitectului şef pentru ridicarea a două corpuri de clădire, din care unul la frontul stradal, cu două etaje şi un etaj retras, iar celălalt, în curte, cu două etaje dar fără cel de-al treilea, retras.

Imobilul va avea la parter spaţii comerciale, iar la cele trei etaje 32 de apartamente, fiecare cu propriul loc de parcare, plus încă patru pentru funcţiunile de la parter.

... şi spaţii comerciale la parter

La fel, CMUAT a aprobat, la propunerea firmei Alerab SRL, Planul Urbanistic Zonal pentru construirea în strada Mihai Viteazul nr. 6 a unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter, două etaje şi un etaj retras tip mansardă.

PUZ-ul a mai fost dezbătut de arhitecţii municipalităţii într-o şedinţă de luna trecută, iar iniţiatorul a revenit la avizare cu forma finală.

"Completările aduse acum rezolvă frontul dintre străzile 1848 şi Mihai Viteazul prin propunerea unei organizări peisagistice, dar şi prin mobilarea colţului străzii Mihai Viteazul", a declarat arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş.

Documentul, avizat de CMUAT, urmează să fie supus procedurii de consultare a populaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in sfasit ceva proiecte mai de calitate
se pare, si speram ca scapam de cutiile de chibrituri si blocurile comuniste fara nici o arhitectura cu rezonanta? Niste cladiri mai moderne, contemporane, putin mai indraznete decat doar paralelipipede dreptughiulare plicticoase.
Postat 21 Decembrie 2021, 00:27 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON