URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2015, 15:02

Viceprimarul Huszar Istvan: "Greşeala primarului Bolojan e că nu ne-a luat mai repede parteneri"

Viceprimarul Huszar Istvan: "Greşeala primarului Bolojan e că nu ne-a luat mai repede parteneri" FAMILIST. Tată a patru copii, noul viceprimar Huszar Istvan e adeptul unui stil de viaţă sănătos. "Trebuie să legăm cartierele printr-o reţea funcţională de piste pentru biciclişti, pe care copiii să circule în siguranţă. Dacă reuşim, automat va scădea şi traficul maşinilor"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădean crescut în buricul târgului, ungur după mamă şi slovac după tată, noul viceprimar al Oradiei este un politician moderat. Membru UDMR din 2003, aflat la cel de-al doilea mandat în Consiliul Local, Huszar Istvan ştie să îşi susţină ideile fără să-şi facă duşmani. Inginer specializat în prelucrări prin aşchiere, bărbatul de 46 de ani e un om al contrastelor. Tată a patru copii, îndrăgostit de duminicile în familie, este în acelaşi timp biker înrăit.

Manager de succes, a renunţat în 2012 la conducerea reprezentanţei Isoplus, specializată pe producţia de conducte preizolate, pe care o înfiinţase în 1994, pentru a-şi deschide o firmă de transport. "Am hotărât să nu mai fac deplasări de serviciu, ca să stau cu familia. Mi-am dat seama destul de târziu ce momente importante am pierdut în viaţa copiilor mei", spune noul viceprimar.

- Sunteţi acţionar al unei firme de succes, Isoplus Budapesta, pe care până în 2011 aţi şi condus-o ca administrator. Ce v-a făcut să renunţaţi la afaceri pentru postul de viceprimar?

 - La Isoplus am renunţat de câţiva ani. Nu mai am relaţii contractuale cu ei. Am rămas consultant tehnic până s-a acomodat noua conducere, după care mi-am făcut propria firmă. Acum am renunţat şi la ea, pentru că vreau să fac ceva şi pentru oraş. Este o poziţie care nu necesită multe deplasări. Chiar dacă este un program non-stop, măcar noaptea ajung acasă şi îmi văd copiii.

- Firma Isoplus a furnizat conductele pentru lucrările de reabilitare a reţelelor de termoficare executate de Construcţii Bihor pentru oraş. Consilier local fiind, nu aţi fost în incompatibilitate?

- Nu. Firma putea să cumpere conducte de oriunde, dar fabrica din Oradea oferea prea multe avantaje: costuri reduse de transport, operativitate şi soluţii rapide la problemele din teren. Oricum, eu am plecat din firmă în 2011, iar contractul s-a semnat abia în februarie 2014.

"Nu există protocol secret PNL-UDMR!"

- La doi ani şi jumătate de la alegeri, PNL a rupt alianţa cu PSD şi v-a cooptat la putere când încă în plan judeţean susţineaţi colaborarea cu social-democraţii. Cine pe cine a trădat?

- N-a fost nicio trădare. Cum spunea şi domnul primar Ilie Bolojan, după ruperea USL alianţa a început să şchioapete. Am fost cu toţii de faţă când, în Consiliul Local, viceprimarul Ovidiu Mureşan vota "pentru" alături de executiv, iar colegii săi din PSD votau "împotrivă". Nu e greu să ghicim că singurul partener cu care PNL putea forma o nouă majoritate era UDMR.

- Pe lista potenţialilor candidaţi UDMR la funcţia de viceprimar au mai fost vehiculate numele consilierilor Ritli Laszlo Csongor şi Vig Hajnalka. Cum aţi ajuns să fiţi ales dvs?

- A fost o consultare, iar Consiliul Permanent al UDMR m-a ales pe mine. Nu ştiu de ce. Poate pentru că vin din mediul privat, pentru că sunt orădean, om aşezat, cu familie...

- E adevărat că sunteţi omul lui Kiss Alexandru?

- Nu sunt omul nimănui şi, la fel, nu îmi doresc nici duşmani.

- Ce conţine protocolul PNL-UDMR, ţinut la secret de reprezentanţii celor două partide?

- Nu există niciun protocol secret PNL-UDMR. Eu, cel puţin, nu am semnat nicio hârtie. S-au vehiculat tot felul de bârfe, că am cerut, că vrem să maghiarizăm oraşul, sunt toate poveşti...

"E normal să nu ne placă aceleaşi femei!"

- Una din primele măsuri pe care le-aţi luat a fost să redecoraţi biroul eliberat de predecesorul dvs, zugrăvindu-l în verde. De ce?

- Nu suntem toţi la fel. E normal să nu ne placă la toţi aceleaşi femei, case sau culori. Eu am zis că mi-aş dori în loc de alb un fistic, un verde deschis, un pastel. Şi, dacă mai există, aş dori biroul de pe vremea doamnei viceprimar Biro. L-am cerut pentru că bunicul meu a fost tâmplar şi am învăţat de la el să apreciez valoarea unei lucrături în lemn.

- Ce responsabilităţi v-a delegat primarul Ilie Bolojan?

- Responsabilităţile fostului viceprimar Mureşan: Administraţia Domeniului Public, Administraţia Social Comunitară Oradea, Administraţia Imobiliară, OTL şi Direcţia Economică. Eu am cerut să mă pot implica la nivel de consultare cu domnul viceprimar Mircea Mălan inclusiv în domeniul tehnic, pentru că sunt un om tehnic.

- Ce modificări intenţionaţi să faceţi în cadrul direcţiilor pe care le veţi coordona?

-  Încerc să vin cu idei din privat. Spre exemplu, luni, la prima audienţă, a venit o doamnă care stă în chirie pe strada Clujului împreună cu şapte copii. Vechiul chiriaş a lăsat o datorie la apă de 7.000 lei, iar regulamentul CAO spune că datoriile se moştenesc. În condiţiile în care CAO are titlu executoriu asupra vechiului chiriaş, iar AIO este proprietarul imobilului, nu mi se pare normal ca femeia să fie pusă la plată. Vezi că nu e bun regulamentul? Schimbă-l! Am şi făcut adresă către CAO.

- Vă veţi aduce o echipă de consilieri în Primărie?

- Sigur. Am peste un milion de kilometri conduşi, aşa că nu voi avea nevoie de şofer. În schimb, Wagner Izabella, fost consilier al doamnei Biro, a revenit, iar de la 1 martie va fi detaşată şi doamna Hoffman Katarina de la ASCO. Este vorbitoare de limbă maghiară, cunoaşte aspectele sociale, este o persoană potrivită.

"Sfântul Ladislau merită un loc"

- Ce proiecte proprii va susţine UDMR, odată revenit la guvernarea locală?

- Totdeauna mi-a plăcut sportul. Mă duc cu fiică-mea dimineaţă la ora 6, de trei ori pe săptămână, la Bazinul Olimpic. Am abonament. Cât înoată ea, înot şi eu... Doresc să realizăm un parteneriat cu Liceul Sportiv pentru a accesa fonduri să înfiinţăm o bază sportivă. Apoi, pentru proiectul cu iniţierea în înot a copiilor de clasa a doua, oraşul are nevoie de cel puţin două bazine de 25 de metri, unul la LPS, şi altul în Rogerius.

- Credeţi că administraţia Bolojan va reuşi să termine până la sfârşitul anului proiectele europene începute?

- Contractele sunt ferme. Eu sper să reuşească, pentru că în cazul în care nu se vor finaliza le vom plăti noi în 2016 şi 2017.

- Ce statui credeţi că ar trebui expuse în Piaţa Unirii după reabilitarea acesteia şi de ce?

- Personalităţi care au legătură cu oraşul. În momentul de faţă orice poate frâna lucrările din Piaţa Unirii nu este de actualitate. Dar, aşa cum am mai spus, pe viitor statuia sfântului Ladislau merită un loc în Piaţa Unirii. E doar o chestiune de timp...

- Unde credeţi că greşeşte primarul Ilie Bolojan cu privire la modul în care conduce oraşul?

- Cea mai mare greşeală a primarului Bolojan e că nu ne-a luat mai repede parteneri. Puteam veni cu îmbunătăţiri şi proiecte mai repede. O greşeală a fost şi faptul că, în prima sa formă, strategia de dezvoltare a oraşului în perioada 2014-2020 s-a bazat pe cifre vechi. Varianta actuală e mult mai bună. Noi am propus dezvoltarea unui cartier universitar, continuarea lucrărilor din Cetate, inclusiv a săpăturilor arheologice, amenajarea de parcuri fotovoltaice pe halda de gunoi şi piste pentru biciclişti. Cu acestea trebuie să ne grăbim. Avem cam 300.000 euro şi foarte puţin timp să îi cheltuim până în decembrie.

- În opoziţie fiind, aţi susţinut ideea desfiinţării parcărilor galbene, de scurtă durată, şi susţinerea firmelor care oferă salarii mari. V-aţi răzgândit?

- Nu m-am răzgândit. Legat de parcări, punctele de vedere diferă puţin, dar vom găsi până la urmă calea de mijloc. Strategia Primăriei se bazează pe studii făcute în SUA şi Europa de Vest, ori noi suntem mai tineri în democraţie, va trebui să ne pliem pe aşteptările orădeanului. Prin servicii publice de calitate, iluminat, drumuri, curăţenie ş.a., putem creşte gradul de confort al investitorilor care, dacă se simt mai bine, le e mai uşor să spună: "Oraşul acesta se dezvoltă, hai să se dezvolte şi oamenii mei". Sunt mijloace indirecte prin care putem influenţa. Nu putem da ordine de genul: "Domnule, majorează salariile!"...

"Am învăţat limba română de la vecini"

- Sunteţi pasionat de motociclete. Veţi veni cu motocicleta la Primărie?

 - Bineînţeles că o să vin la Primărie cu motocicleta. Am venit şi când eram consilier. Am o Yamaha, Midnight Star, din 2006. Mi-am ales o motocicletă calmă, nu mi-am perforat toba de eşapament ca să facă gălăgie, îmi place să circul în siguranţă, nu mă hazardez, nu sunt membru în niciun club. Ultima oară, cel mai lung drum l-am făcut în Croaţia. Familia a mers cu microbusul, iar eu cu motocicleta.

- Cum vă petreceţi timpul liber?

- Tot timpul liber îl petrec cu familia. Duminica, după ce ieşim de la biserică, vine soacră-mea, vine cumnată-mea, ne adunăm, povestim... Peste săptămână copiii au un program foarte încărcat, fiică-mea are de trei ori pe săptămână antrenament de dimineaţă şi zilnic de după amiază, plus concursurile de nataţie. Băiatul face baschet. Antrenorul i-a înscris în campionatul din Ungaria, pentru ca atunci când vor intra în campionatul nostru să aibă experienţă. Toate astea pe lângă şcoală! Sunt tot timpul ocupaţi, aşa că mă bucur să petrec timpul liber cu ei.

- Veţi candida la alegerile de anul viitor pentru funcţia de primar?

- Vom decide asta în conducerea partidului. Mai este timp până atunci, deocamdată vine congresul UDMR în aprilie şi suntem focalizaţi să terminăm lucrările.

- Care este poziţia dvs în problema autonomiei revendicate de maghiarimea din Transilvania?

- Eu consider că e nevoie de autonomie culturală. Nu vorbim de autonomie teritorială! Problema este însă că unii nu realizează că aşa vor primi ceva în plus. Eu, spre exemplu, am învăţat limba română de la vecini. Noi am stat pe strada Simion Ştefan, în curte comună cu cinci familii. Ne-am înţeles foarte bine cu familia Ivaşcu. Eu am învăţat româna de la vecini, fetele au învăţat maghiara de la noi, ne jucam împreună, nu erau probleme...

Prioritatea Oradea

- Veţi susţine demersurile PPMT privind inscripţionarea bilingvă a străzilor din Oradea cu vechile denumiri?

- Nu sunt la curent cu asta. Nu am primit nicio adresă. Tot ce ştiu este din presă. Dacă mă vor căuta, voi alege soluţii care să nu deranjeze cetăţenii de naţionalitate română şi să îi mulţumească pe cei de naţionalitate maghiară.

- Ce părere aveţi despre proiectul primarului de a unifica Oradea şi Sânmartin?

- Ce am spus în opoziţie spunem şi acum. Cred că întâi avem de rezolvat problemele din Oradea. Nu cred că UDMR va susţine unificarea la referendumul din 10 mai. În momentul de faţă există Zona Metropolitană Oradea, din care face parte şi Sînmartinul, dar şi Borşul. Nu facem o problemă etnică din unificarea Sânmartinului cu Oradea.

- Unde vă vedeţi peste cinci ani?

- Tot în Oradea, alături de familie, şi sper că copiii să fie mari şi să am emoţii pentru bacalaureatul lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON