URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2022, 09:52

"Viaţa e frumoasă şi în scaun rulant!": Persoane cu dizabilităţi din Oradea, modele pe catwalk în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Suntem egali în această societate, de aceea avem nevoie de oraşe adaptate pentru noi", a fost mesajul bihoreanului Iulian Stan, una dintre persoanele cu dizabilităţi care au defilat, marţi seară, pe un podium amenajat în Piaţa Unirii din Oradea în cadrul "Atipic Beauty". Evenimentul inedit a fost organizat de Magda Coman, un fotomodel din Bucureşti, care a rămas imobilizată în scaun cu rotile în urma unui accident rutier.

Modelele în scaun rulant au fost însoţite pe catwalk de câteva personalităţi orădene, între care s-a aflat şi viceprimarul oraşului, Arina Moş.

"Frumuseţea e în noi"

Moderatoarea evenimentului a fost prezentatoarea TV Mihaela Tatu, care a precizat în deschidere că aceasta este cea de-a 30-a ediţie a "Atipic Beauty" şi cea dintâi organizată la Oradea. "«Frumuseţea e în noi, nu în aparenţe», acesta e motto-ul evenimentului. Scopul este de a schimba ideile preconcepute şi de a arăta societăţii că verticalitatea, puterea şi calitatea unui om nu depind de modul în care se deplasează", a spus Tatu.

Ea a adăugat şi că pe scenă vor urca 12 modele în scaun rulant, însoţite de 12 personalităţi orădene, care vor purta ţinute semnate de designeri cunoscuţi din lumea modei.

În jurul scenei s-au aflat peste 400 de persoane, iar câteva au fost din rândul persoanelor cu dizabilităţi din Bihor.

Prima pereche a fost cea formată din Ovidiu Milian, preşedintele Asociaţiei Deficienţilor Locomotori Bihor şi consilier local liberal la Primăria Dobreşti, alături de viceprimarul Oradiei, Arina Moş.

"Îmi doresc ca şi celelalte persoane cu dizabilităţi să fie ajutate şi integrate în societatea în care trăiesc, aşa cum sunt eu în localitatea mea", a spus Ovidiu Milian în faţa celor prezenţi. "Vă mulţumim că în această seară le veţi oferi atenţia şi aplauzele dumneavoastră unor persoane cu adevărat speciale", l-a completat Arina Moş.

Următoarele pe catwalk au fost Ana Luisa Măric, o tânără din Iaşi, alături de Anca Grama, fosta purtătoare de cuvânt a Primăriei Oradea, în prezent şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din Oradea.

"Este pentru prima dată când port această rochie de mireasă creată de Rebeca Cotrău şi mă bucur să spun că o voi purta şi la nunta mea. Magda ne încurajează pe toţi cei ca ea să uităm de momentele grele prin care am trecut şi să ne continuăm viaţa", a spus tânăra.

Sportiv în scaun rulant

Printre personalităţile orădene care au însoţit "modelele de viaţă", aşa cum le-a numit Mihaela Tatu, s-a numărat şi comisarul şef Ioana Indrieş, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Bihor. Ea a urcat alături de Gabriela Subaşu, o tânără din Sibiu, absolventă de Psihologie.

"Pentru mine acest eveniment e despre oameni luptători care merită tot respectul nostru. Împreună putem construi o comunitate sigură, în care nimeni să nu mai fie hărţuit, discriminat sau eliminat. Schimbarea stă în noi", a spus Ioana Indrieş (foto jos).

Un alt model cunoscut şi aplaudat de public a fost bihoreanul Florin Mihuţ, ajuns în scaun cu rotile în urma unui accident cu motocicleta. Fost sportiv pe role, tânărul se antrenează în prezent pentru a reprezenta România la Jocurile Paralimpice din anul 2024 de la Paris, la proba de hand bike.

El a fost însoţit de Teodora Chifor, fondatoarea EduBiz, o organizaţie orădeană care ajută adolescenţii şi tinerii să îşi descopere talentul şi meseriile potrivite.

În aplauzele publicului au mai urcat pe scenă modelele: Anişoara Gog, Anca Ilisie, Ioana Pleş, Roxana Vlad, Anca Duman, Alivia Petrea şi Iulian Stan. Ele au fost însoţite, în ordine, de antreprenoarea Geta Busuioc, actriţa Gabriela Codrea, economista Geta Indrieş, decana Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea, Karla Barth, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea, dr. Ligia Burtă, profesoara Mirela Tanc şi Luminiţa Popa, membru fondator al Fundaţiei Comunitare din Oradea.

Multe dintre ele au cerut ca autorităţile locale să ia măsuri pentru ca oraşul şi clădirile instituţiilor să fie dotate cu rampe pentru persoane cu dizabilităţi. "Vă rog şi pe voi, orădeni, să nu mai parcaţi pe locuri destinate nouă. Pentru noi înseamnă enorm", a spus Iulian Stan, din Sânmartin (foto)

Ultima pereche care a defilat a fost formată din Magda Coman (foto jos), iniţiatoarea "Atipic Beauty" şi liberala Florica Cherecheş, fosta deputată şi şefă a Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.

"Viaţa e frumoasă şi în scaun rulant. Nu mi-a fost uşor să mă reinventez după accident, dar am vrut să arăt societăţii că mi-am învins dizabilitatea. Asta trebuie să facem cu toţii, să le arătăm oamenilor din jurul nostru că suntem valoroşi şi importanţi pentru comunitatea în care trăim" a spus Magda Coman.

"Pot să spun că noi încă avem prejudecăţi. Mai avem de construit până când vom trăi cu toţii în armonie, dar acesta poate fi un pas important", a completat-o Cherecheş.

Mihai Neşu pe scenă

La finalul prezentării toate modelele au urcat, din nou, pe scenă.

Tot în număr de 12 au defilat apoi copiii cu diferite deficienţe locomotorii sau neurologice, care sunt trataţi la Centrul de recuperare al Fundaţiei Mihai Neşu din cartierul Cantemir.  

Fostul fotbalist a urcat şi el pe scenă, a felicitat organizatorii pentru inițiativă şi i-a rugat pe cei prezenţi să susţină proiectul său, de a construi un centru mai mare pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi în Cihei.

El a fost pe scenă alături de orădeanca Loredana Corchiş, prezentatoare la TVR Cluj.

Publicul a avut parte şi de două concerte. Artistul Ovidiu Lazăr din Oradea a cântat "Hallelujah" şi "You rise me up", iar Monica Anghel a interpretat piese din repertoriul personal, ca "Spune-mi", sau altele precum "The best".

"Mă simt specială chiar dacă nu am fost pe scenă. Mă bucur că s-a făcut ceva pentru noi", a spus reporterului BIHOREANULUI o tânără cu dizabilităţi din public, care a dansat la final alături de câteva prietene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON