URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2022, 18:12

Vești proaste pentru românii care au rate la bănci. Dobânda de politică monetară a crescut peste estimările economiștilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti proaste pentru românii care au credite şi plătesc rate la bănci. Banca Naţională a României a decis, miercuri, în şedinţa Consiliului de Administraţie, să majoreze dobânda de politică monetară cu un punct procentual, depăşind estimările economiştilor.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul BNR, Consiliul de administraţie al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând de joi, 7 iulie 2022.

De asemenea, a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

CA a mai hotărât şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Digi24 a explicat că majorarea dobânzii de politică monetară aduce implicaţii negative pentru cetăţeni.

"Creşterea dobânzii-cheie până la nivelul de 4,75% pe an reprezintă o lovitură puternică pentru milioane de români cu credite în lei, ale căror rate au crescut deja. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 6,63%, de la 6,60% nivelul înregistrat în şedinţa precedentă, fiind cea mai mare valoare din ultimii 12 ani", arată sursa citată.

Digi24 mai arată şi că ritmul de creştere a fost unul accelerat, iar "în ultimul an ratele celor aproape 500.000 de români care au credite legate de acest indice au crescut cu peste 70%".

Ținând cont de cum a evoluat rata dobânzii în acest an, Digi24 exemplifică: „La un împrumut de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară era la începutul verii trecute de 1.266 de lei. Acum, însă, când indicatorul a urcat până la 6,63%, rata a ajuns la 2.217 lei. Deci o diferenţă de 951 lei. Numai în ultima săptămână ratele au crescut cu 126 de lei. În ceea ce priveşte celălalt indice, IRCC, în funcţie de care sunt calculate creditele luate după mai 2019, pentru acelaşi credit românii plătesc acum 1.523 lei. Însă, dacă indicele va urca până la 4% la începutul toamnei, aşa cum arată estimările analiştilor, atunci rata va creşte cu 225 de lei”. 

„Însă chiar şi aşa, românii care optează să facă trecerea de la ROBOR la IRCC, pentru că au această posibilitate, vor plăti mai puţin cu câteva sute de lei”, arată sursa citată.

Specialiştii le recomandă românilor refinanţarea creditelor dependente de ROBOR şi optarea pentru un împrumut cu dobândă fixă şi implicit rată fixă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON